De la specialiști

Vopsirea mobilei: un meșteșugar te învață cum să faci asta acasă, pas cu pas

    Dacă simți nevoia de o schimbare în decorul casei tale, nu-i musai să-ți cumperi de fiecare dată lucruri noi. Poți face asta cu mobilă recondiționată, o variantă creativă, ieftină și distractivă în același timp. Iar cel mai simplu mod prin care poți transforma niște piese vechi în unele fresh și actuale, ar fi să le vopsești.

    Foarte multe piese de mobilier pot fi recondiționate și vopsite, astfel încât să le prelungești viața și să te bucuri de ele mai mult timp. Irinel Gheorghe, inginer ebenist la atelierul de restaurări Stiluri și meșteșug cu Gheorghe, îți explică care sunt pașii de urmat atunci când vrei să vopsești mobila fără să apelezi la ajutorul vreunui profesionist, chiar la tine acasă.

    Mobilă recondiționată: mai întâi, sortezi piesele pe dimensiuni

    Există trei categorii de obiecte – obiectele mici, obiectele medii și obiectele mari -, explică Irinel Gheorghe, și fiecare categorie trebuie abordată separat. La obiecte mici intră scaune, măsuțe de cafea, cutii mici de bijuterii etc, la obiectele medii se încadrează – printre altele – comodele TV, birourile, canapelele de două locuri, iar câteva exemple de obiecte mari ar fi bufetele mari, lăzile de zestre ori dulapurile.

    Vopsirea mobilei de mici dimensiuni

    Primul pas constă în curățarea pieselor de mobilier pe care vrei să le vopsești, cu ajutorul unei cârpe de bumbac care nu lasă scame. Este indicat să folosești apă și detergent, apoi să le ștergi bine cu alcool tehnic și să le lași să se usuce. O altă variantă foarte utilă este să folosești un săpun lichid cu ulei de in, deoarece curăță foarte bine lemnul.

    „Trebuie curățate foarte bine de tot ceea ce se înseamnă depunerile lăsate de timp, să se ajungă la un strat suport destul de solid, gen furnir sau lemn. Vor trebui încleiate, reparate, astfel încât să arate mai bine decât înainte. După aceea, aplică două sau trei straturi de finisaj, un grund de bază care va reprezenta și culoarea antichizării (dacă este cazul)”, spune artizanul.

    În cazul în care piesa de mobilier pe care ai ales să o recondiționezi are un strat de vopsea sau de lac mai greu de îndepărtat, atunci ar fi bine să folosești hârtie de șlefuit cu granulație mică, de la 80 până la 220, sau cu bureți abrazivi grosieri și medii. Numărul de care ai nevoie îl găsești notat pe spatele hârtiei de șlefuit.

    De exemplu, în cazul unui scaun Thonet, uite ce-ți recomandă Irinel: „dacă îți dorești o nuanță de maro sau de gri, primul strat ca bază, pe lemnul curățat, va fi gri. Apoi, aplică o vopsea care să se poată îndepărta ușor, pentru că ea, în momentul în care se dorește antichizarea, trebuie îndepărtată prin zonele unde îți dorești să apară griul”.

    Practic, lăcuiești ușurel sau iei un burete de sârmă și îndepărtezi până apare griul. Aici ține de tine și de cât de mult gri vrei să apară. A doua zi, aplică stratul de lac, pentru a proteja tot ceea ce ai lucrat până acum. Irinel spune că este important ca toate vopselele și lacurile folosite să fie compatibile între ele și trebuie achiziționate de la aceeași firmă sau de la o firmă care se ocupă de așa ceva.

    Ai grijă să folosești o vopsea destinată special suprafețelor din lemn. Recomandat este să cumperi o vopsea pe bază de apă, deoarece se usucă ușor sau una pe bază de ulei, deoarece va fi lucioasă și va rezista la umiditate. Vopseaua pe bază de ulei este cea mai indicată dacă piesele pe care le recondiționezi vor sta afară.

    Dacă te gândești la o revopsire integrală, inginerul ebenist îți recomandă să nu mai aplici patina, ci direct grundul – adică baza, primul strat -, care trebuie să fie de aceeași culoare cu cea pe care ți-o dorești. Dacă îți dorești roșu, atunci folosești un grund cu nuanțe de roșu, dacă îți dorești roz, folosești un grund alb, pentru a nu pătrunde și a nu estompa culoarea. Dacă, spre exemplu, folosești un grund alb și dorești aplicarea unei vopsele roșii, s-ar putea să-ți iasă portocaliu, dacă nu dai mai multe straturi. Este foarte important ca stratul de bază care se aplică direct pe lemn să fie cât mai aproape ca și nuanță de culoarea dorită.

    Ai grijă să folosești o vopsea destinată special suprafețelor din lemn
    Ai grijă să folosești o vopsea destinată special suprafețelor din lemn

    Dacă dorești să-ți vopsești mobila la un nivel profesionist, după ce grundul s-a uscat, mai poți face o șlefuire cu hârtia abrazivă, astfel încât suprafața pe care ulterior vei aplica vopseaua să fie complet uniformă. Atunci când aplici stratul de vopsea, încearcă să faci asta în mod egal pe tot obiectul de mobilier ales pentru renovare. Dacă nu ți-a ieșit culoarea dorită din prima, aplică două sau trei straturi de vopsea, în straturi fine, până când ești mulțumită de rezultat.
    În cazul în care nu-ți place să vopsești cu pensula și nu ai răbdarea necesară pentru acest demers, atunci poți folosi un spray pentru vopsit lemn. Spray-ul trebuie aplicat în straturi subțiri și multiple.

    Mobilă recondiționată: cum să vopsești obiectele medii

    Irinel îți recomandă să folosești aceiași pași ca la obiectele mici, cu amendamentul că la obiectele medii s-ar putea să ai și componente metalice.

    „Componentele metalice vor trebui îndepărtate înainte de orice fel de operațiune, chiar și înainte de curățare, deoarece trebuie să rămână așa cum sunt. Ele vor fi touch-urile pe care trebuie să le dai piesei pe care o vei vopsi într-o anumită culoare. Spre exemplu, dacă ai o ladă de zestre pe care ți-o dorești bleu, atunci ornamentele de metal negre vor trebui protejate, astfel încât să rămână negre și să arate frumos. Dacă dorești să faci o pictură pe piesa de mobilier, atunci aplici pictura pe stratul de vopsea, iar apoi aplici lacul, pentru a proteja și pictura și culoarea”, explică inginerul în tâmplărie. Pentru a proteja componentele metalice în procesul recondiționării, folosește o bandă de mascare, ideală în tot acest proces.

    Mobilă recondiționată: cum vopsești obiectele mari

    El îți recomandă să începi cu obiectele mici, apoi cu cele medii, iar în cele din urmă cu cele mari, ca să capeți un pic de experiență.

    „Dacă până acum ai vopsit și recondiționat piesa întreagă, obiectele mari trebuie să le demontezi pe componente – să extragi ușile, să dai afară spatele de dulap, polițele, blaturile, dacă se pot demonta. Sunt abordate separat, pentru că trebuie prelucrate și recondiționate separat, iar asta pentru că atunci când le îmbini, trebuie să se evidențieze foarte bine muchiile și elementele de îmbinare. Obiectele mari necesită timp și pricepere”, spune Irinel.

    La final, după ce ai urmat toți pașii de mai sus (ai pregătit și curățat mobilierul, ai aplicat grundul, iar apoi lacul și vopseaua), este bine să finisezi lucrarea. Așa protejezi obiectul renovat de-a lugul timpului și-l faci să arate super bine. Ai nevoie de ulei sau de ceară, care poate fi în formă lichidă sau solidă. Uleiul se aplică cu ajutorul unei pensule, în mai multe straturi, doar că trebuie să aștepți să se usuce fiecare strat înainte de a-l aplica pe următorul. Ceara lichidă se aplică tot cu ajutorul unei pensule, iar dacă este sub formă solidă, atunci folosește o cârpă moale din bumbac.

    Ce unelte ai nevoie pentru a-ți vopsi mobila acasă:

    • hârtie abrazivă;
    • substanțe chimice sau solvenți, decapant, alcool tehnic;
    • cârpe moi, să îndepărteze mizeria;
    • mănuși;
    • ochelari de protecție neaparat, lucrezi cu chimic și e important să nu sară în ochi
    • niște dăltițe;
    • rașchete de lemn;
    • pensulă; ideal ar fi să folosești una din păr natural, deoarece aplicarea se face rapid, iar vopseaua nu se scurge pe firele ei
    • trepiezi de lemn pe care să pui piesa, să nu stai în genunchi, sau o masă de lucru.

    Extra tips: Oricât ai încerca să eviți praful, atunci când vrei să recondiționezi și să vopsești o piesă de mobilier, să știi că n-o să ai succes. Va fi praf, iar dacă nu ai posibilitatea de a face acest proces afară, atunci începe prin a alege o încăpere unde să lucrezi. Protejează podeaua camerei cu ajutorul unei folii speciale, ține geamurile deschise pentru aerisire, folosește o mască de protecție, dă cu aspiratorul des și evită să dormi sau să lași animalele de companie în camera unde este obiectul proaspăt vopsit.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    1 Comment
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Gratiela
    3 years ago

    Superb articolul! Mulțumim pentru sfaturi! ❤️

    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Vopsirea mobilei: un meșteșugar te învață cum să faci asta acasă, pas cu ...