3 ateliere din București unde poți recondiționa ușile de lemn
publicat pe 31 ian. 2020Știm cât de greu poate fi să te desparți de o piesă veche, care poartă amprenta timpului și a generațiilor trecute. Vestea bună e că există numeroase ateliere specializate în recondiționarea elementelor vechi, unde poți readuce la viață „mobilierul în etate”.
În majoritatea caselor boeme, proprietarii sau chiriașii fac tot posibilul să păstreze și să aducă într-o stare cât mai bună ușile din lemn, fie ele de la intrare, fie de interior. Ai și tu în plan recondiționarea ușilor de lemn? Am vorbit cu trei ebeniști (denumirea oficială a tâmplarilor care lucrează cu materiale fine și a artizanilor de mobilier) din București, ca să aflăm ce presupune procesul de recondiționare, care-i cea mai migăloasă parte și cât costă.
1. Cum se face recondiționarea ușilor de lemn la atelierul „Stiluri și meșteșug cu Gheorghe”
Șlefuirea și vopsirea unei uși vechi din lemn poate fi un proiect DIY amuzant de făcut într-un weekend sau chiar două, însă, dacă vrei să mergi la sigur, o firmă nișată pe recondiționarea pieselor de mobilier vintage te va scuti de riscuri. Irinel Gheorghe, inginer ebenist la atelierul Stiluri și meșteșug cu Gheorghe și pasionat de tot ce înseamnă arta lemnului, povestește că recondiționarea ușilor de lemn este un proces de durată, care uneori se poate transforma într-o o adevărată provocare.
„Problemele apar atunci când uşile sunt deteriorate, iar restaurarea lor nu presupune doar înlăturarea vopselei vechi şi aplicarea unor straturi noi de vopsea. În astfel de cazuri, uşile sunt demontate, transportate în atelier şi supuse unor lucrări mult mai complexe. Vechea vopsea este decapată cu aer cald sau radiaţie infraroșie, se înlocuiesc anumite porţiuni ale lemnului, se șlefuiește ușa integral şi ulterior se aplică mai multe straturi de vopsea”, spune Irinel.
Restaurarea unei uși vechi implică „multă migală, abilitate și atenție”, completează acesta.
Ce alte produse mai pot fi recondiționate în atelierul Stiluri și Meșteșug cu Gheorghe: corpuri de mobilier, vitrine, servante, dulapuri, mese, comode.
2. Azzuro Construct, despre costurile recondiționării ușilor de lemn
În spatele ușilor de lemn readuse la viață stau niște meșteri pricepuți, pe care-i leagă pasiunea pentru lemn și atenția la detalii.
„Recondiționarea ușilor de lemn implică o atenție deosebită la curățarea tuturor straturilor de vopsea date de-a lungul timpului’’, spune Alina Tudor, inginer ebenist la Azzuro Construct. Și ea, la fel ca Irinel Gheorghe, menționează că, în funcție de gradul de degradare a lemnului, se mai aplică anumite kit-uri speciale sau adaosuri din lemn.
Cât costă un astfel de proces, aparent simplu, dar atât de migălos?
„Prețul de recondiționare a unei uși cu toc și pervaze variază între 1800 și 2000 lei fără TVA, la care se adaugă și materialele necesare în funcție de rezultatul final dorit de client: vopsea, grund sau lacuri. Timpul de lucru nu este niciodată același. El variază în funcție de modelul ușii și de stadiul suprafeței care necesită retuș”, completează Alina Tudor.
Ce alte produse mai pot fi recondiționate în atelierul Azzuro Construct: scaune, dulapuri, paturi.
3. Atelier „Tâmplărie tradițională”: recondiționarea e ca o călătorie în timp
Pe lângă atenția la detalii, inginerilor ebeniști nu trebuie să le lipsească răbdarea, fără de care unele procese de recondiționare n-ar putea fi duse la bun sfârșit, spune Liviu Ciobeica, proprietarul atelierului Tâmplărie tradițională.
„Tot procesul, din momentul în care primim o solicitare din partea unui client și până finalizăm o lucrare de recondiționare a unei uși de lemn, seamănă cu o călătorie în timp. Ne întoarcem în perioada din care vine ușa respectivă și încercăm să o aducem în prezent, fără a înlătura culoarea epocii respective”, conchide acesta.
Ce alte produse mai pot fi recondiționate atelierul „Tâmplărie tradițională”: ferestre și obloane, mese și bănci, elemente de arhitectură din lemn.
-
LIFE
Ce semnificație are bufnița în Feng Shui. Unde se pune această amuletă în locuință
Locul în care o pui în casă poate stimula și mai mult puterile amuletei.
-
LIFE
Ce semnificație are elefantul cu trompa în jos. E bine sau nu să ai acest simbol în casa ta?
Prezența lui în casă chiar poate canaliza energiile pozitive.
-
Case
Un cuplu de români și-a amenajat casa de lângă Londra cu mobilier gândit și construit pe cont propriu
Linii clasice și inspirație farmhouse.