Ghidul cumpărătorului: ce elemente verifici înainte să cumperi o casă la țară
publicat pe 08 nov. 2020Dacă te gândești să îți cumperi o casă la țară care are poveste și mulți ani în spate, mergi la vizionări cu un inginer, verifică fundația, structura și detaliile esențiale. Fă-i un control de sănătate ca să te asiguri că investiția merită și construcția rămâne în picioare și la câțiva ani după ce te muți.
Gabriel-Mircea Urian, șef de lucrări la Departamentul Structuri al Facultății de Construcții și lector în cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, explică care sunt principalele elemente pe care să le verifici când mergi să vizionezi o casă de la țară.
În primul rând, când găsești casa care pare ruptă din visuri, du-te să o vezi cu un inginer în construcții care să evalueze corect fundația, structura și restul elementelor de rezistență ale casei.
Posibile probleme de structură pentru o casă la țară: lemnul vechi și chirpiciul
Majoritatea caselor de la țară au o structură slabă, făcută de regulă din așa-numitul chirpici sau din văiugă (cărămidă nearsă, amestec de lut cu paie). O astfel de structură nu poate să fie reparată sau modificată. Practic, dacă iei o astfel de casă trebuie să o reconstruiești de la zero. „În cazul ăsta mai bine renunți. Nu e pentru cine își dorește cu adevărat o casă la țară. Ai parte de o structură moartă care la un moment dat trebuie dată jos. Nu se poate adapta și nici nu se poate refolosi”, explică Gabriel.
În 90% din cazurile caselor cu structură de lemn, aceasta are nevoie să fie reconsolidată sau înlocuită. Nu știi în ce stare e lemnul și cât mai ține: „O dată pentru că s-au schimbat normativele de proiectare de mai multe ori și exigențele sunt mai drastice în momentul ăsta decât erau cândva. A doua oară pentru că la țară nu se punea accent așa mult pe calitatea lemnului folosit în partea de sus a construcției”, adaugă Gabriel.
În schimb, dacă respectiva casă e făcută pe o structură de piatră sau cărămidă arsă, atunci situația e mult mai promițătoare și merită să treci la etapa următoare: verificarea fundației.
Nu cumperi fără să verifici fundația: măsurători și hidroizolație
„E bine ca adâncimea de fundare să fie între 90 și 100 de centimetri de la cota terenului și minimum 40 de centimetri sub cota subsolului. Dacă se respectă aceste măsurători nu o să ai probleme cu fundația casei. Casele care au măsurători sub aceste limite vor avea probleme și vor genera în timp acele fisuri de tasare, fisurile înclinate la 45 de grade. Fisurile astea apar la colțuri, la geamuri și indică automat probleme la fundația casei”, explică lectorul.
Și tot legat de fundație, problema umidității și a igrasiei în casă. „Nu e greu de rezolvat, ci deosebit de greu. Asta arată că lipsește hidroizolația orizontală între zidăria din cărămidă și fundație”, avertizează Gabriel.
Există o rezolvare parțială a acestei probleme, una relativ simplă și cu un cost mic. Anume că sapi un șanț de aerisire în jurul fundației, pe care îl umpli cu pietriș și unde e posibil, pui și un tub de drenaj care să colecteze umiditatea. Soluția poate avea efect, dar depinde și de apa din pânza freatică a terenului pe care stă casa.
„Metoda asta rezolvă în mare parte problema infiltrațiilor care urcă prin capilaritate în sus pe zidărie. Cam într-un an zidăria de la nivelul parterului în sus se va usca. Pe de altă parte, nu există totuși o garanție de 100% că problema se va rezolva. Dacă cota apelor freatice din zona casei e foarte sus nu se va rezolva. Mare parte din infiltrații vine din cauza apei de ploaie care stagnează pe teren. Dacă pânza de apă freatică e undeva la 50-60 centimetri sub cota terenului, atunci problema nu se va rezolva ușor”, insistă Gabriel.
O altă metodă, dar ceva mai costisitoare – care dublează sau triplează costul casei -, se leagă de impermeabilizarea fundației casei unde se injectează silicat de sodiu. „Se lasă niște recipiente cu substanța, puse în niște tevi, din loc în loc, ca fundația să se impregneze cu acea substanță. Practic, metoda asta împiedică urcarea apei. Dar costurile sunt foarte mari. Și nu cred că nimeni se așteaptă ca aceste costuri de la țară să fie la fel ca în zona urbană”, adaugă el.
Nu uita de subsol
Legat de subsolul casei, cel mai adesea problemele apar la nivelul planșeului peste subsol.
„Planșeul peste subsol se întâmplă să fie mereu din lemn. Dacă în subsol există umiditate pronunțată, atunci trebuie verificate acele grinzi pentru că sigur suferă din cauza atacului ciupercilor și al mucegaiurilor. Dacă planțeul e din boltă de zidărie trebuie urmărită bolta, să nu fie cumva turtită. E un semn că acea boltă de subsol o să se prăbușească. Dacă e din beton e mai simplu de văzut orice problemă sau dacă subsolul e făcut necorespunzător. Dacă betonul e drept și nu arată semne de deformare atunci totul e în regulă”, explică Gabriel.
-
LIFE
Un cuplu a strămutat o casă veche de 100 ani din Maramureș până la poalele munților Făgăraș
-
LIFE
Două surori au extins și reamenajat casa de vacanță a familiei, cu uși transparente la baie și vedere la pădure
-
LIFE
A cumpărat o parcelă de pământ cu fața spre apus și o cabană de 20 metri pătrați pe care a transformat-o în oază de liniște
-
hotnews
La câte grade se spală catifeaua. Cum se curăță corect acest tip de material
Contează și detergentul sau dacă folosești balsam.
-
UTILE
De ce să pui folie de aluminiu în mașina de spălat rufe. Cel mai cool truc
Efectul se va vedea pe hainele tale.
-
Sponsored
Gătești rapid și sănătos cu grătarele electrice NINJA. Potrivite pentru orice ocazie (P)
Pentru mulți dintre noi, ideea de a avea un „cheat day” în timpul unei diete este tentantă. Dar ce ai spune dacă ai putea transforma acea zi de răsfăț într-o […]
Domnu’ sef de lucrari uita sa ne spuna cum masoara el adâncimea de fundare. Isi închipuie ca un vânzator va accepta sa sapi la coltul casei o groapa mare?