UTILE

Cum se face întreținerea parchetului uleiat: idei simple de curățare rapidă și eficientă

publicat pe 04 iul. 2024

  Parchetul uleiat a fost tratat cu uleiuri speciale pentru a evidenția aspectul natural al lemnului. Este o opțiune regăsită des în noile tipuri de amenajări interioare, iar întreținerea lui nu este atât de dificilă. Uite cum se face întreținerea parchetului uleiat și ce soluții ai dacă suprafața acestuia este zgâriată. Toate detaliile, în articol. 

  Parchetul uleiat este un tip de parchet din lemn natural. A fost tratat în prealabil instalării cu uleiuri speciale pentru a proteja și pentru a scoate în evidență frumusețea naturală a lemnului. 

  Spre deosebire de parchetul lăcuit, parchetul uleiat are un aspect mat și oferă o senzație de căldură și de naturalețe la atingere. 

  Lemnul parchetului uleiat practic „respiră” datorită uleiurilor care pătrund în fibre. Lemnul este întărit și protejat împotriva umezelii și a murdăriei. În același timp, materialul devine mai flexibil și mult mai rezistent la uzură. 

  Pentru a-și menține aceste calități, parchetul uleiat trebuie întreținut periodic, cu soluțiile potrivite. 

  Întreținerea parchetului uleiat: soluții rapide

  intretinere parchet uleiat cu ulei special
  La un moment dat trebuie să mai aplici un strat de ulei pentru a menține aspectul natural al parchetului

  Iată ce pași ai de parcurs pentru a întreține corect parchetul uleiat. 

  Curățare sau aspirare

  Murdăria și praful se vor acumula inevitabil pe parchet, în ciuda stratului protector pe care plăcile îl au. Ia o mătură cu peri moi sau un aspirator echipat cu perie specială pentru parchet și îndepărtează resturile. 

  Acestea nu vor zgâria suprafața și vor menține parchetul curat. E de preferat să cureți parchetul în acest fel ori de câte ori este necesar. 

  Curățare umedă

  Folosește un mop cu fibre moi, ușor umezit pentru a curăța suprafața parchetului. Înmoaie mopul într-o soluție de apă călduță și săpun cu pH neutru, stoarce-l bine și apoi șterge parchetul. Evită să folosești apă în exces pentru a preveni deteriorarea lemnului. 

  Curățarea umedă trebuie făcută măcar o dată pe săptămână. 

  Aplică ulei 

  Pentru menținerea aspectului și a calității lemnului, aplică ulei special pentru acest tip de parchet. 

  Folosește o cârpă moale sau un burete pe care să pui uleiul, după care aplică un strat subțire și uniform. Lasă uleiul să pătrundă în lemn conform instrucțiunilor de pe ambalaj, apoi șterge excesul cu o cârpă curată. 

  Frecvența trebuie să fie o dată la câteva luni sau conform recomandărilor producătorului. 

  Cum se repară rapid zgârieturile de pe parchet

  parchet uleiat zgarietura reparatie
  Zgârieturile se pot repara ușor cu un chit dedicat

  În ciuda curățării și întreținerii, parchetul uleiat ajunge să fie afectat de mici imperfecțiuni. E cazul zgârieturilor care se produc la contactul cu obiecte ascuțite, din cauza traficului intens sau a manipulări obiectelor de mobilier grele. 

  Din fericire, zgârieturile de pe acest tip de parchet se pot repara. 

  Zgârietura trebuie să fie umplută cu chit pentru lemn în nuanța parchetului. Apoi, suprafața trebuie netezită cu o spatulă, pentru a ajunge cât mai aproape de nivelul parchetului. 

  După ce chitul s-a uscat complet, ia un șmirghel fin și uniformizează suprafața, urmând direcția fibrei lemnului. Aplică ulei pentru parchet pe zona reparată și lasă-l să pătrundă, apoi șterge excesul. 

  Cu ce poți curăța guma de pe parchet

  Urmele de gumă de mestecat pot să fie o altă problemă frecventă care pot apărea pe parchetul uleiat. Scoaterea urmelor este destul de simplă și rapid de aplicat. 

  Într-o pungă de plastic, pune câteva cuburi de gheață, după care aplică direct pe gumă pentru a o răci și întări. După ce guma s-a întărit, ia o spatulă din plastic și încearcă să o îndepărtezi. În același timp, ai grijă să nu se zgârie suprafața parchetului. 

  Curăță apoi zona cu o soluție de curățare specială pentru parchet uleiat. De regulă, soluția se poate găsi în magazinele de bricolaj. Cu ajutorul soluției, îndepărtezi orice reziduu rămas și redai strălucirea parchetului. 

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Cum se face întreținerea parchetului uleiat: idei simple de curățare rapidă...