De la specialiști

Parchet rezistent la apă: ce înseamnă, care sunt avantajele lui și cât costă

  Când alegi parchetul contează culoarea, materialul și prețul. Dar câtă atenție acorzi calităților mai speciale? Cum ar fi să cumperi un parchet rezistent la apă pe care îl moți monta fără griji în hol, baie și bucătărie.

  Parchetul rezistent la apă este una dintre soluțiile tot mai populare care elimină multe bătăi de cap din timpul procesului de amenajare și care îți poate face viața mai ușoară pe termen lung.

  Diferența dintre parchet rezistent la apă și parchet impermeabil

  Cele mai căutate tipuri de parchet sunt de cel masiv, cel stratificat, cel laminat și LVT (Luxury Vinyl Tiles sau parchet vinil). Adriana Cojocaru, Marketing Director la Concept Hub, explică diferența dintre ele: parchetul masiv, parchetul stratificat și cel laminat pot fi rezistente la apă, iar parchetul LVT este un material impermeabil.

  „Impermeabilitatea se referă la caracteristica unui material compact ce nu permite apei să se infiltreze în pardoseală, indiferent de volumul sau timpul de interacțiune cu apa. În ceea ce privește pardoseala rezistentă la apă, ne raportăm la gradul de rezistență la apă, dilatare la umezeală și timp de expunere în contact direct cu apă”, explică Adriana Cojocaru.

  Cum ajung tipurile de parchet din lemn să reziste la interacțiunea cu apa? Au parte de un tratament specific aplicat pe fiecare placă. „Principala caracteristică distinctivă a parchetului din lemn natural pentru rezistența la apă este acoperirea statului nobil de lemn cu un tratament special din uleiuri și lacuri ce oferă parchetului rezistență ridicată la apă, pete, zgârieturi, o clasificare pentru rezistență la foc și îi asigură o caracteristică antibacteriană”, explică Adriana Cojocaru.

  Avantajele unui parchet rezistent la apă

  Din cauza umidității sau a interacțiunii cu apa, oamenii se tem să folosească parchet în baie sau în bucătărie, dar dacă folosești parchet rezistent la apă poți avea o suprafață unitară între camere. „Acesta vine într-o gamă largă de tonuri de culoare, finisaje sau dimensiuni. Încât poți aplica același parchet atât în living, cât și în bucătărie, în aceeași culoare și același material, dar cu caracteristici specifice spațiului”, adaugă Adriana.

  Iar dacă investești în acest tip de parchet nu o să ai nevoie să te gândești cum să îl recondiționezi prea curând.

  Costă mai mult, dar e o investiție pentru viitor

  Costul pentru a-ți pune în casă parchet rezistent la apă poate să crească cu 10-15% față de unul obișnuit. „Creșterea reprezintă costul pentru procesul tehnologic de aplicare a agentului de impermeabilizare. Este o investiție benefică pe termen lung dacă spațiul în care va fi instalat necesită un parchet cu această caracteristică”, menționează specialista.

  Tocmai din cauza costurilor, parchetul rezistent la apă nu se regăsește așa des în alegerile românilor atunci când se gândesc la genul acesta de pardoseală. Deși există o creștere a interesului privind această caracteristică a parchetului în ultimii doi ani, după cum observă tot Adriana.

  Recomandări de furnizori pentru parchet rezistent la apă de la Adriana Cojocaru: „Producătorul Italian Parquet Floor este cunoscut pentru procesul artizanal de fabricare a parchetului custom made ce se diferențiază prin varietatea și diversitatea culorilor aplicate pe plăcile de parchet, evidențiind caracterul puternic al lemnului, și prin aplicarea staturilor protectoare UV, în număr de 17”, lămurește ea.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Parchet rezistent la apă: ce înseamnă, care sunt avantajele lui și cât cost...