UTILE

Instant de apă caldă pe gaz sau electric: cum funcționează, avantaje și dezavantaje

  Pentru a avea apă caldă menajeră poți să îți instalezi un instant de apă. Alegerea depinde de mai mulți factori, interni și externi, însă acest echipament poate oferi confortul necesar destul de rapid. Iată ce trebuie să știi despre un instant de apă caldă pe gaz sau electric, cum funcționează cele două tipuri de echipamente și pe care să îl alegi. 

  Indiferent de tip, instantul de apă caldă are menirea de a oferi apă menajeră încălzită. Alegerea unuia sau altuia depinde în principal de nevoile de consum ale locuinței, de numărul de locuitori și de existența facilităților de racordare. Contează, într-o măsură, tipul locuinței și amplasarea ei. 

  Instantul de apă caldă pe gaz furnizează apă fierbinte în cantități mari, cu un principiu de funcționare destul de ușor. Poate răspunde oricăror cerințe de apă caldă menajeră, fiind o alegere destul de des întâlnită. Nu are dimensiuni standard, se poate plia oricărui spațiu disponibil, și poate să funcționeze pe diverse tipuri de gaz.  

  În schimb, instantul de apă caldă electric trebuie să fie conectat direct la o sursă de apă și la una de curent. Acest dispozitiv poate fi montat oriunde, indiferent de spațiu, atât timp cât beneficiază constant de cele două surse. 

  Instant de apă caldă pe gaz sau electric: avantaje și dezavantaje

  Ambele tipuri de aparate au dimensiuni mici, încălzesc apa destul de repede și pot chiar să economisească energie electrică. Asta pentru că arzătorul integrat pornește numai când există presiunea în apă și prin urmare aceasta se încălzește. Așadar, nu funcționează în gol și nu risipește curent electric

  Costurile de achiziție sunt destul de mici pentru ambele variante, montarea este ușoară, iar gradul de folosire este unul de durată. 

  În cazul instantului electric, consumul general este de 3 kW/h. Ceea ce ar putea induce ideea că este un consumator. Însă, instantul funcționează foarte puțin timp. În comparație cu un boiler care are un consum de doar 1 kW/h, însă e conectat permanent la sursa de energie și o utilizează constant pentru a menține apa caldă. Boilerul are o putere de funcționare mai mică, dar are un consum dublu sau triplu față de un instant. 

  Pe de altă parte, în cazul ambelor echipamente pot exista variații de temperatură dacă apa este folosită pentru alte tipuri de operațiuni de îngrijire. 

  De altfel, nu este recomandat ca instantul de apă caldă, fie pe gaz, fie electric, să fie folosit pentru a furniza apă pentru duș. În acest caz, presiunea apei va fi destul de mică. Instantul este un aparat care oferă o încălzire rapidă a apei, însă nu una de volum. Pentru uzul familial poate să fie o soluție dezavantajoasă la nivel de consum de resurse. 

  Instant de apă caldă pe gaz sau electric: altă soluție

  În acest caz, boilerul poate să fie o soluție mai potrivită. Asta pentru că are un rezervor mare în care apa este încălzită constant. În plus, acest tip de echipament are un senzor care detectează scăderea temperaturii apei și pornește automat procesul de încălzire.

  Nu în ultimul râng, poate îndeplini necesarul de apă caldă menajeră și de îngrijire, are un flux constantă, fără schimbări de temperatură. 

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Instant de apă caldă pe gaz sau electric: cum funcționează, avantaje și dez...