UTILE

Ce costuri presupune încălzirea casei cu aer condiționat și cum se reflectă în factura ta

publicat pe 13 nov. 2024

    Încălzirea cu aer condiționat pentru întreaga locuință poate să fie o soluție potrivită numai în anumite perioade ale iernii. Eficiența metodei este condiționată de anumiți factori. Uite cum se face încălzirea cu aer condiționat în casă, cu ce costuri vine la factura de energie electrică și cât de eficientă este metoda. Toate detaliile, în articol. 

    Încălzirea locuinței pe timp de iarnă cu ajutorul aparatului de aer condiționat a devenit o metodă acceptată și verificată. Poate să fie o variantă utilă grație eficienței energetice a aparatului, precum și a flexibilității de utilizare a acestuia. Totuși, nu orice aparat de aer condiționat este potrivit pentru încălzire în sezonul rece. Costurile pot varia semnificativ în funcție de temperatura setată, de performanța aparatului și de prețurile agreate ale energiei electrice.

    Venim cu detalii și calcule, în cele ce urmează. 

    Tipurile de aparate de aer condiționat potrivite pentru încălzire iarna

    aparat aer conditionat cu functie inverter pentru incalzire pus pe zidul casei
    Numai aparatele cu funcție inverter pot să încălzească casa eficient

    Pentru a încălzi eficient locuința pe timp de iarnă, este necesar să folosești un aparat de aer condiționat dotat cu funcție de încălzire, cunoscut și sub numele de sistem de tip inverter sau pompă de căldură.  

    Aceste sisteme sunt proiectate să funcționeze în regim invers față de răcire. Practic, extrag căldura din aerul exterior și o transferă în interior. 

    Spre deosebire de aparatele tradiționale de aer condiționat, care funcționează doar pentru răcire, un aparat cu funcție de încălzire poate menține o temperatură confortabilă chiar și atunci când temperatura exterioară scade până la valori destul de mici. Unele modele eficiente funcționează și la temperaturi de minus 15 sau minus 20 de grade Celsius.

    Mecanismul de încălzire al aerului condiționat

    Funcționarea în regim de încălzire a unui aparat de aer condiționat presupune inversarea ciclului frigorific obișnuit. 

    În loc să extragă căldura din interior și să o elimine în exterior, cum face în mod normal pentru răcire, sistemul de încălzire extrage căldura din aerul exterior și o aduce în interiorul locuinței. 

    Această tehnologie funcționează pe baza compresiei și expansiunii unui agent frigorific, care este comprimat și răcit până devine lichid și apoi, odată ce absoarbe căldură, devine gaz din nou. 

    Un aparat de aer condiționat cu funcție de încălzire poate avea un coeficient de performanță (COP) ridicat, ceea ce înseamnă că la fiecare kilowatt-oră (kWh) de energie electrică consumată poate livra până la 3 sau 4 kWh de căldură. 

    Acest raport face din aerul condiționat cu funcție de încălzire o metodă eficientă de a menține căldura în casă, cu precădere în perioadele mai blânde ale iernii.

    Cât de eficientă este încălzirea casei cu aer condiționat

    Pentru a înțelege eficiența acestei metode de încălzire a locuinței, luăm ca reper un apartament de 50 metri pătrați, în care există un aparat de aer condiționat cu funcție inverter, cu o putere de 12.000 BTU. Acesta este un tip de aparat des utilizat în România pentru suprafețe de mărime medie. 

    La o temperatură exterioară de aproximativ 0 grade Celsius, un astfel de aparat poate să genereze 3 kWh de căldură pentru fiecare kWh de energie electrică consumată. Coeficientul de performanță al aparatului va fi astfel de 3, eficiența de încălzire fiind de trei ori mai mare decât consumul. 

    Ce costuri generează încălzirea locuinței cu aer condiționat

    În ceea ce privește costurile pentru exemplul evidențiat, ținem cont și de prețul plafonat al energiei electrice în România, anume de maxim 0,80 lei/kWh. 

    Aparatul de aer condiționat ar trebui să funcționeze în jur de 8 sau 10 ore pe zi pentru a încălzi casa constant și eficient. Astfel, la un consum de aproximativ 1 kWh/oră, aparatul va consuma 8 – 10 kWh/zi. Pe o lună, consumul va fi de 240 – 300 kWh. 

    De aici, putem estima un cost lunar minim care înseamnă: 240 kWh x 0,80 lei = 192 lei. Pentru un consum mai mare de energie electrică, factura ar însemna 240 de lei pe lună. 

    Valorile de consum și de plată pot să crească numai dacă temperatura exterioară scade sub minus 5 grade Celsius. Deoarece, scade implicit și eficiența aparatului, iar consumul crește. 

    Comparativ cu încălzirea pe gaz sau alte surse tradiționale, aerul condiționat poate fi mai avantajos date fiind aceste calcule și date. Însă, așa cum am precizat, eficiența acestui tip de încălzire variază în funcție de temperaturile exterioare, dar și de tipul de izolație al locuinței.

    La ce temperatură trebuie setat aerul condiționat iarna

    setare temperatura aer conditionat pentru incalzire locuinta
    Setarea temperaturii reglează confortul casei, dar și nivelul de consum

    Pentru o încălzire eficientă și economică, este recomandat ca temperatura setată pe aerul condiționat să fie între 20 și 23 de grade Celsius. 

    Setarea unei temperaturi mai ridicate, de exemplu 25 de grade Celsius, va determina aparatul să consume mai multă energie pentru a atinge și menține această valoare, ceea ce poate dubla costurile lunare de încălzire.

    În general, fiecare grad suplimentar de încălzire poate crește consumul de energie cu aproximativ 5 – 10%, așa că o setare moderată este ideală pentru un echilibru între confort și costuri. 

    În schimb, o setare mai mică, cum ar fi 18 sau 19 grade Celsius, va reduce consumul de energie, dar s-ar putea să creeze un mediu incomod, prea rece, în special pentru perioadele prelungite petrecute în locuință. 

    Soluții alternative sau potrivite de încălzire pe timp de iarnă

    sistem incalzire in pardoseala in casa
    Încălzirea în pardoseală, un sistem eficient, dar costisitor

    Dacă încălzirea cu aparatul de aer condiționat nu reprezintă o soluție pentru locuința ta, iată, mai jos, o serie de soluții care se pot potrivit pentru spațiul și nevoile tale. 

    Centrala termică pe gaz: Oferă căldură în mod constant, fiind  o metodă clasică de încălzire în România. Costurile variază în funcție de prețul gazului și de consumul lunar, însă poate fi mai avantajoasă în perioadele foarte reci.

    Panouri radiante electrice: Acestea sunt eficiente pentru încălzirea unor spații mai mici, cum ar fi camerele individuale. Totuși, consumul de energie poate fi mai mare decât cel al aerului condiționat, în funcție de suprafața pe care o deservesc.

    Încălzirea prin pardoseală: Poate fi electrică sau pe bază de apă, fiind eficientă și confortabilă, dar cu costuri de instalare și întreținere mai mari. Încălzirea electrică prin pardoseală este eficientă pentru spații bine izolate, însă consumul electric poate crește atunci când temperaturile exterioare devin foarte scăzute. 

    Sobe pe peleți sau lemne: Mai eficiente pentru locuințele situate în zone rurale sau semi-rurale, acestea oferă un grad sporit de autonomie și pot fi mai economice. Necesită alimentare manuală și stocarea combustibilului din timp, pentru perioade lungi. 

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments