LIFE

IKEA ajută refugiații să se integreze pe piața muncii din România prin mai multe programe

publicat pe 20 iun. 2022

    De Ziua Mondială a Refugiatului, IKEA lansează o nouă campanie menită să vină în sprijinul oamenilor forțați să-și abandoneze casele din cauza războaielor și abuzurilor asupra drepturilor omului.

    Campania „Împreună pentru toți Refugiații” are dublu scop: promovarea empatiei și schimbarea percepției pe care o avem uneori în privința refugiaților din cauza lipsei de informații; dar și includerea lor pe piața muncii  prin programe, traininguri și consiliere.

    UNHCR (n.r. – Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi) arată că la nivel mondial există peste 100 de milioane de refugiați. Cauzele care duc la relocarea oamenilor sunt multiple, însă fiecare are gravitatea ei. Poate cel mai recent exemplu este conflictul armat, precum cel dintre Ucraina și Rusia. Numai în acest caz, peste două milioane de oameni au fugit din Ucraina și au căutat ajutor în țările vecine, printre care și în România.

    Cum integrează IKEA România refugiați pe piața muncii

    Unul dintre programele lansate de IKEA România se numește „Competențe pentru Angajare” care ajută refugiații participanți să dobândească cunoștințe și experiențe care să îi ajute să se integreze mai ușor în piața muncii.

    Astfel, în cadrul programului, sunt realizate o serie de stagii de practică plătite pe o perioadă de trei luni în diverse departamente ale magazinelor IKEA România. Participanții au acces și la consultații psihologice și multiple ateliere utile precum interculturalitate, redactarea unui CV și pregătire pentru interviurile de angajare.

    Prima ediție a programului Competențe pentru Angajare, desfășurată în 2021, a dus la angajarea permanentă a zece interni, iar programul continuă și anul acesta.

    IKEA a mai lansat și inițiativa „Un loc mai bun pe care să-l numim acasă”, prin care a reamenajat centrele și cazările din mai multe orașe din țară dedicate refugiaților. La această inițiativă au mai participat UNHCR, multiple ONG-uri și asociații din România.

    Compania s-a implicat și în primirea refugiațiilor ucraineni pe teritoriul României, iar cu ajutorul UNICEF a construit centre de primire de-a lungul granițelor cu Moldova și Ucraina.

     

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments