Idei pentru cadouri de Crăciun: mici decorațiuni făcute de artiști și designeri români
publicat pe 20 dec. 2020Decembrie este luna cadourilor, iar dacă îți face plăcere să-ți vezi prietenii fericiți, atunci te poți inspira din lista noastră cu idei pentru cadouri de Crăciun, plină cu mici decorațiuni simpatice. Toate sunt realizate de designeri și artiști români, așa că în felul ăsta sustii și designul local.
Fie că-ți îndrepți atenția spre o lampă superbă lucrată manual din ceramică, o ilustrație interesantă sau către o vază inedită, aceste daruri sunt unice și pot reprezenta iubirea pe care le-o porți oamenilor apropiați din viața ta.
În plus, în aceste vremuri nesigure, este important să susținem artiștii locali, iar dacă alegi un cadou realizat de ei, poți ajuta și la salvarea micului lor business. Oricum ar fi, Crăciunul ne încurajează să fim mai buni, iar micile cadouri pot fi de efect și în mod cert pot avea un impact mare asupra celor dragi.
Lampă cu ferestre și clopoțel via Ceramic Sparrow
Brandul Ceramic Sparrow a fost fondat în 2010 de către Andreea Lăzărescu și Tiberiu Dăncilă. Cei doi adoră vrăbiile, iar Andreea este cea care a venit cu numele, inspirată de primele lor colecții de broșe sub formă de păsări.
Artista povestește cum încearcă să fie originali și se documentează serios în lucrările pe care le fac, chiar dacă nu s-au limitat la o anumită categorie sau la o singură tehnică de decor.
Vei găsi multe obiecte de design drăguțe care să te inspire de la ei, dar clopoțeii și lămpile sunt preferatele noastre. Așa cum spune Andreea, acestea – alături de decorațiuni – au fost create pentru prima oară în urmă cu 12 ani, din dorința de a realiza obiecte deosebite, potrivite sezonului de sărbători.
„Clopoțeii și lămpile cu ferestre redau atmosfera caldă de sărbători, în aerul rece de iarnă. Sunt obiecte unicat, produse de noi în atelierul nostru (tot procesul realizarii lor), potrivite pentru un cadou deosebit, indiferent de ocazie”, explică Andreea Lăzărescu.
Colecția de lămpi a fost inspirată de ferestrele caselor vechi din București, Viena, Paris sau Londra. Fiecare clopoțel din porțelan este unic și redă atmosfera liniștită și clară de iarnă, atunci când zăpada apare și cerul este senin. Dacă vrei să comanzi, le poți scrie direct pe Instagram.
Coaster și suport de reviste lucrate manual via Yucca Studio
Ruxandra Cicu a dezvoltat Yucca Studio în plină pandemie, în august 2020, din dorința de a găsi un mod creativ prin care să-și țină mintea și mâinile ocupate. Ea povestește că a fost atrasă de macrame-uri sau tehnica înnodatului, deoarece cu ajutorul acesteia poate realiza produse diferite, cu „doar câteva noduri simple.” Artista spune că îmbinarea șnurului cu elemente din natură (lemn, flori uscate) creează un aer relaxat și proaspăt în casă.
În perioada sărbătorilor, Ruxandra este convinsă că în repertoriul Yucca găsești daruri potrivite pentru toată lumea, fie că alegi un cactus realizat din șnur verde închis și franjuri pentru camera celor mici, fie o decorațiune de perete înnodată manual pe lemn găsit în pădure sau un suport de reviste numai bun de ținut lângă fotoliu.
Partea bună este că toate produsele pot fi personalizate în funcție de dimensiuni, culoare sau chiar model și le poți comanda dacă-i scrii un mesaj artistei pe Instagram.
Noi am ales ca sursă de inspirație un suport de pahar (coaster) cu diametrul de 12 centimetri, dar și un suport de reviste, cu dimensiunile 40/40 de centimetri, realizat integrat manual, inclusiv cadrul de lemn.
Ilustrație „Romance” via Bianca Mocan
Bianca Mocan explorează aplicabilitatea artei în diferite contexte creative, precum designul grafic, tipografia, colajul, ilustrația sau fotografia. A absolvit masterul la Universitatea de Artă și Design din Cluj Napoca în 2019, secția grafică, și mărturisește că se inspiră din cultura underground a generației sale și din ironia societății în care activează.
Lucrarea „Romance” a fost realizată în colaborare cu Denise Berekmeri, artist textil, care a țesut ilustrația Biancăi. Artista spune că este un cadou potrivit de Crăciun, deoarece „orice cadou este potrivit atăta timp cât ajunge la persoana potrivită.”
Farfurie și bol colorate via Victoria Finală
Victoria Cojocariu a dezvoltat brandul Victoria Finală în 2017, dintr-o pasiunea fantastică pe care o are față de ceramică. Simte că acest domeniu o împlinește cu adevărat și experimentează mereu cu noi forme, culori și texturi.
Toate obiectele de pe site sunt create manual de artistă, în atelierul ei din Gurbănești. Ele sunt modelate, glazurate și coapte în serii mici, cu multă grijă și bucurie, și sunt complet funcționale.
Victoria explică cel mai bine de ce obiectele sale sunt cadouri potrivite de sărbători (și nu numai): „sunt facute cu bucurie și aduc bucurie, sunt lucrate lent, cu inspiratie și multă plăcere și cred că transmit toate aceste lucruri.”
Vaze concept via Conturat
În spatele proiectului Conturat stau două persoane absolvente de Arte, aflate de ani buni în strânsă legătură cu domeniul creativ, Ariana Hodorcă și Albert Kaan. Brandul a luat naștere la mijlocul lui 2020, din pasiunea pentru frumos și respectul față de natură.
Ariana spune că este un brad inspirat din frumusețea naturii. Artiștii aveau de multă vreme vazele contur în propriile case, dar s-au hotărât să „le scoată în lume”, pentru a vedea dacă există reacții, fără să aibă un plan de bătaie bine definit.
„Cel mai mult ne-a plăcut contrastul dintre un material dur, metalul, și delicatețea florilor, două lucruri aparent foarte greu de alăturat”, spune Ariana. Vazele Conturat pot fi cadouri ideale pentru cei care iubesc florile și arta. Iar odată aleasă vaza potrivită, Ariana și Albert se ocupă de toate aspectele adiacente, dacă o comanzi printr-un mesaj pe pagina lor de Instagram.
Vazele vin ambalate în pungi/cutii de cadou atent pregătite, alese în funcție de culoarea lor, alături de mesaje personalizate, scrise de mână, din partea clienților. În București livrează personal, iar în țară prin curierat rapid. „Trimitem fotografii cu produsul final ambalat și niciun cadou nu pleacă de la noi fără a mulțumi ambele părți pe deplin”, confirmă Ariana.
Orice vază se poate lucra la 30 de centimetri (120 de lei) sau la 50 de centimetri înălțime (140 de lei). Ele vin cu un recipient de sticlă pentru apă, care se pune la baza conturului, iar culoarea este la alegere, dintr-o multitudine de nuanțe disponibile.
Cutie cu bijuterii și lampă Saturn via Căsuța cu Cerdac
Iulia Costache este artista din spatele brandului Căsuța cu Cerdac. A ales numele în amintirea bunicilor săi care locuiau într-o casă cu cerdac, și „care a devenit o amintire simbol a unei copilării frumoase”. Obiectele pe care le găsești aici sunt create manual, în serii mici, cu dorința de a spune o poveste sau de a surprinde.
Scopul proiectului, după cum povestește Iulia, este acela de a „transforma în realitate un strop de imaginație, sau pur și simplu să înțelegem altfel ceramica.” Am ales din Căsuța cu Cerdac două idei de cadouri pentru tine: lampa „Saturn” din ceramică raku, cu bec led pictat și soclu din lemn de salcâm și cutia de bijuterii realizată tot din ceramică raku și pictată cu frunze de caprifoi.
Ceramica raku este o tehnică de prelucrare a ceramicii, apărută în Japonia în secolul al XVI-lea. Iulia povestește cum, în mod tradițional, obiectele sunt formate cu mâna, și nu cu ajutorul roții olarului, iar temperaturile din cuptorul de ardere sunt mai degrabă scăzute, ceea ce dă obiectelor un aspect poros.
„Totodată, ele sunt scoase din cuptor când sunt încă fierbinți, apoi sunt puse în talaș și stropite cu apă. Acest proces produce un șoc termic la nivelul suprafețelor, formând culori și strucruri neobișnuite.” Poți comanda dacă-i scrii artistei un mesaj pe pagina ei de Instagram.
Ceas și cuier din lemn via Eterra Atelier
Eterra Atelier este un brand format dintr-o echipă de doi arhitecți cu foarte multe idei și îndemânare. Creativii sunt pasionați de designul și producția manuală a pieselor de mobilier cu personalitate, după cum poți observa și tu.
Dacă vrei să faci un cadou de Crăciun unei persoane pasionate de lemn, atunci te poți inspira din cele două obiecte de design alese de noi.
Arhitecții de la Eterra Atlier spun că ceasul Angle este o piesă decorativă jucăușă, cu un design minimalist și ușor de integrat în spațiile de inspirație hygge. Ceasul este realizat din lemn de nuc, iar acele și elementele de inserție sunt din alamă.
Pe de altă parte, cuierul Enoki este o piesă funcțională, dar și decorativă pentru holul de acces al locuinței, iar piesele de agățat pot fi personalizate în funcție de necesități. Cuierul este realizat din lemn de frasin și stejar.
BLOP
Alexandra Ganea este creatoarea brandului Blop și este foarte mândră de ceramica specială pe care o folosește în crearea obiectelor sale.
În primul rând, artista spune că este făcută și decorată manual, este foarte rezistentă, dar și „unică, datorită acestor lucruri și albastrului de cobalt specific.” Ea susține că nicio altă ceramică din România nu întrunește aceste calități și caracteristici.
Dacă vrei să cumperi un cadou de aici, află că obiectele Blop se pot boga fără probleme în congelator, cuptor, microunde sau mașina de spălat vasele. Artista spune că obiectele sale sunt cadouri ideale de Crăciun, deoarece îți fac viața ușoară și sunt foarte versatile. Plus de asta, pot fi folosite întreg anul și nu doar în perioada sărbătorilor, deoarece nu se demotează niciodată.
Odată comandate, ele vin deja împachetate de cadou, așa că nu mai trebuie să faci nimic în plus, înainte de a le dărui. Ca inspirație, noi am ales tava de copt „Shooting Stars”, bună pentru tot felul de preparate delicioase, cum ar fi tiramisu, apple crumble, paste la cuptor sau chiar lasagna. Steluțele sale se asortează cu Crăciunul și arată minunat pe masa aranjată festiv. O altă propunere este carafa „Lace”, cu un model care pare a fi brodat și care poate ține peste un litru de limonadă, vin sau apă; poate fi folosită și ca vază.
Ilustrație „Noi doi” via Mădălina Andronic
Mădălina Andronic este o ilustratoare care lucrează pe cont propriu din 2011, atunci când a terminat masterul de ilustrație la Universitatea de Arte din Londra. Acum trăiește în sudul Italiei, unde se „lasă purtată povești, iubire, călătorii, natură și neapărat un strop de folclor, ca să nu uite niciodată magia locului din care am plecat.”
Ilustrația „Noi doi” face parte din colecția de iarnă „ACASĂ”, abia lansată. Mădălina spune că este, probabil, preferata ei din serie, deoarece emană intimitate, confort și calm, fiind o declarație de dragoste pentru sentimentul de „acasă e acolo unde suntem împreună”.
Ea este de părere că poate fi un cadou de Crăciun minunat pentru persoana cu care îți împărți viața sau pentru un cuplu care își începe un acasă nou, împreună.
Set 6 globuri & set ceașcă și farfurie via Mellon Collie Ceramics
Ioana Deak face ceramică de când se știe, deoarece tatăl ei a fost ceramist și a crescut practic în atelierul lui. Numele de Mellon a apărut în 2014, atunci când Ioana, după mulți ani în care a lucrat singură ca artistă, a făcut echipă cu soțul ei Boldizsar și a fost nevoie ca echipa să aibă un nume.
Ea povestește cum adoră să pregătească obiecte pentru fiecare perioadă din an. „Primăvara e mărțișorul, vara ne inspiră mereu cu marea și toate culorile și plantele sale, însă Crăciunul este magic în atelierul nostru.”
Mellon Ceramics îți oferă o varietate de produse festive (sau nu) din care să alegi, iar ca sursă de inspirație pot fi setul de mini-globuri din porțelan sau setul de farfurie și ceașcă cu fulg de nea, perfectă pentru a savura o băutură caldă în sezonul rece.
Produsele din acest articol au fost selectate de echipa Lovedeco în mod independent, iar prețurile afișate sunt valabile la data publicării.
-
LIFE
Ghid de cadouri de Crăciun: o sumedenie de piese 100% românești, realizate în diverse colțuri ale țării
-
LIFE
6 artiști români de la care poți lua ilustrații accesibile, dacă vrei să faci niște cadouri artistice de Crăciun
-
DIY
10 cadouri de Crăciun DIY pe care le poți face pe ultima sută de metri
-
UTILE
Curățarea parchetului cu oțet: cum se prepară cea mai simplă și utilă soluție
Nu aplica oțet direct pe parchet.
-
LIFE
Unde se pune șervețelul la masă: greșeli frecvente în aranjarea mesei în stil formal și informal
Contrar aparențelor, nu se folosește pentru șters.
-
Sponsored
VIDEO Cum poți crea un spațiu de locuit sănătos și eficient energetic prin ferestrele de mansardă și inovațiile arhitecturale VELUX
Ferestrele de mansardă îmbunătățesc semnificativ confortul și eficiența energetică a unei locuinței.