DESIGN INTERIOR

Cum își decorează casa de Crăciun opt designeri&arhitecți români

    Designerii de interior lucrează zi de zi pentru înfrumusețarea caselor celorlalți. Dar oare cum își decorează propriile locuințe de Crăciun? Răspunsul e simplu: cu multă creativitate, îndemânare și, uneori, cu decorațiuni făcute chiar de ei.

    Am întrebat opt designeri din România cum întâmpină cea mai așteptată perioadă din an. Poți să te inspiri din ideile lor atunci când realizezi decorul de Crăciun la tine acasă.

    1. Brazi imprimați și ghirlande din hârtie

    idei de Craciun pentru casa
    Decorațiune de Crăciun din hârtie. Foto: Sorin Iacob

    Martine Claessens, designerul de interior belgian care locuiește în România de 14 ani, ne-a povestit că petrece sărbătorile în Belgia, pentru a fi cu întreaga familie, de aceea nu i se potrivește un pom de Crăciun tradițional. „De câțiva ani, am propriul mod de a avea un brad: printez o fotografie cu copaci acoperiți de ninsoare și creez o ghirlandă – tai câteva forme rotunde din hârtie colorată, le fixez pe un fir de gută și le atârn în fața imaginii imprimate”, povestește designerul. Martine așază decorațiunea acreată la ușa de la intrarea în apartament.

    Decorațiune de Crăciun din hârtie. Foto: Sorin Iacob
    Decorațiune de Crăciun din hârtie colorată. Foto: Sorin Iacob

    „Oamenilor le place din ce în ce mai mult să facă lucruri creative, și ce e Crăciunul, dacă nu un timp pentru a fi împreună cu prietenii și familia și de a crea amintiri?”, adaugă Martine.

    2. Pom de Crăciun monocrom și lumânări pe masă

    globuri de craciun zara home
    Globuri de Crăciun, Zara Home, 29,90 lei

    Nici arhitecta Alina Vîlcu nu stă acasă de Crăciun: „De obicei, aleg să plec, tocmai pentru că ajung la început de decembrie cu zero resurse mentale și de timp pentru proiectul «decoratul casei și cumpăratul de cadouri»”. Când totuși rămâne acasă, face bradul, pe care obișnuiește să-l îmbrace monocrom, cu globuri roșii, pune peste tot ghirlande luminoase și aprinde în fiecare seară lumânări la locul de luat masa.

    3. Decor de Crăciun acasă, dar și la birou

    Decor de Crăciun - birou de arhitectură Studio 2 (1)
    Arhitecții de la biroul Studio 2.1 pregătind decorul de sărbătoare

    Pentru arhitecta Cristina Caradim de la Studio 2.1, Crăciunul reprezintă una dintre cele mai așteptate perioade din an. „Îmi place de fiecare dată să creez o atmosferă de sărbătoare atât acasă, cât și la birou – despre care pot deja să spun că e al doilea acasă”, povestește ea.

    Decor de Crăciun - birou de arhitectură Studio 2 (2)
    Conform Cristinei, primul element care schimbă atmosfera sunt luminile decorative, pe care le pune la ferestre și în bibliotecă sau în zona birourilor

    Pentru decorarea bradului, anul trecut a ales globuri făcute din materiale naturale – lemn, conuri, hârtie, textile – alături de obiecte handmade care au dat un aer retro brădului. Pe lângă toate elemente vizibile, spune că mirosul de brad este nelipsit în obținerea stării de sărbătoare.

    4. Șemineul de pe Youtube

    Simona Ungurean - șemineu proiectat pe TV
    Dacă nu ai un șemineu, pune un videoclip de pe Youtube pe ecranul televizorului

    Pentru designerul Simona Ungurean din Târgu Mureș, Crăciunul nu trece niciodată neobservat. Îi place să pună beculețe peste tot și să stea seara la lumina lor. Uneori, proiectează un filmuleț cu lemne de foc pe ecranul TV. „Când pornesc un foc în «șemineul de pe Youtube»… e hygge în toată regula”, spune Simona.

    Decorațiuni de Crăciun făcute manual - căsuțe decupate și ghirlande de beculețe - designer Simona
    Brăduț de Crăciun DIY din foi de cărți vechi și decorațiuni de Crăciun făcute manual – căsuțe decupate și ghirlande de beculețe

    Simona face în fiecare an o decorațiune DIY de Crăciun. În 2017, a confecționat o coroniță din foile unei cărți vechi, și un brăduț, tot așa. „Anul trecut am descărcat un șablon cu căsuțe de pe net, l-am printat pe o hârtie mai groasă și au ieșit niște mici felinare, pe care le-am pus în geam cu o ghirlandă de beculețe în spate. Pentru hol, am făcut o coroniță mare, din crengi de tuia, culese direct din grădină. A fost o idee foarte bună, pentru că am avut miros natural de conifere de cum intrai în casă”, povestește designerul.

    5. Simplitate și materiale naturale

    Coronițe decorative din frunze artificiale, de la Jysk și Decor pentru masă albastru, foto Rooms for Rent
    Decor de Crăciun pentru masă argintiu și albastru, foto Rooms for Rent. Coronițe decorative din frunze artificiale de la Jysk

    Arhitecta Irina Radu de la iDecorate mizează și de Crăciun, și în tot restul anului, pe simplitate și naturalețe: linii simple, curate, materiale organice. „Eu aleg să îmi amenajez casa cu cât mai puține decorațiuni, dar care să se potrivească între ele. În fiecare cameră, aleg o zonă, pe care mai apoi o decorez. Aleg coronițe realizate fie din crenguțe de brad sau de vâsc, fie din diferite tipuri de lemn, în funcție de încăpere și de ansamblul în care le poziționez”, spune ea.

    Irina acordă o atenție specială aranjării mesei de Crăciun, deoarece crede că ea și bradul constituie cele mai importante detalii pentru o sărbătoare perfectă. „Chiar dacă variantele tradiționale pentru decorul mesei de Crăciun sunt roșul și auriul, voi opta anul acesta pentru un joc de albastru și argintiu sau verde mentă. Voi folosi, la fel ca în anii trecuți, decorațiuni cât mai naturale, confecționate din citrice uscate, hârtie sau ceramică”, explică arhitecta.

    6. Luminițe și salată de boeuf Art Deco

    Silvia Pintilie decor de Crăciun
    Bradul de Crăciun decorat de Silvia în 2018. În spate se observă un tablou pictat de ea

    Designerul de interior ieșean Silvia Pintilie spune că mai mereu face totul pe ultima sută de metri, pentru că luna decembrie e întotdeauna foarte aglomerată – toți clienții vor să aibă casa gata de sărbători. „Încerc însă, pe cât posibil, să creez un decor de Crăciun plăcut și relaxant pentru cele câteva zile de repaus: brad împodobit în culori și materiale cât mai naturale, beculețe, curtea pe care o decorez împreună cu familia. Am o colecție de îngerași decorativi pentru pom, de care sunt foarte mândră. De fapt, fiecare decorațiune are povestea ei plină de candoare”, spune Silvia.

    Și nu doar casa e decorată de ea. „Pentru că un designer are veleități pluridisciplinare, sunt mereu desemnată să decorez tradiționala salată boeuf pe care, din copilărie, o prezint în diferite stiluri și curente: într-un an Art Deco, într-un an Mondrian, într-un an Warhol și tot așa”, completează designerul.

    7. Steluțe-fulgi din hârtie

    Steluță decorativă de Crăciun - arh. Oana Țapu
    Steluță decorativă de Crăciun realizată de Oana din hârtie aurie

    Pentru arhitecta Oana Țapu, tradiționala împodobire a bradului e nelipsită din ritualul de sărbătoare. Pe lângă asta, confecționează câteva steluțe-fulgi din hârtie pe care le agață prin casă, pe mobilier sau lampadar.

    O steluță-fulg de hârtie se face rapid, din 15 pași, descriși pe Pinterest.

    8. Decor de Crăciun „child-proof”

    Monika Badulescu decor de Craciun prietenos cu cei mici
    Monika Bădulescu alege un decor de Crăciun prietenos cu cei mici

    Arhitecta Monika Bădulescu de la Arka Studio Design folosește decoruri „child-proof”, sigure pentru cei mici. Pomul e decorat cu decorațiuni din pluș, lemn, pâslă și tot felul de elemente care nu pun în pericol copiii și nici bradul. „E un stil pe care l-am văzut la designerul de modă Venera Arapu acum câțiva ani, când ea a decorat un brad pentru un eveniment caritabil, foarte încărcat cu multe, multe decorațiuni de forme și mărimi diferite, atât de multe încât abia se mai vede bradul. E stilul pe care l-am adoptat cât sunt copiii mici. Când vor crește, mă voi reorienta cu siguranță către altceva”, explică Monika.

    Sperăm că ți-au plăcut aceste idei de decor de Crăciun de la designeri din România. Dacă și tu îți pregătești casa de sărbătoare, trimite-ne fotografii pentru a-i inspira și pe ceilalți!

    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    VIDEO 3 lucruri pe care nu știai că le poți face cu un televizor în amenajar...