UTILE

Dosar prosumator: acte necesare și pași de urmat ca să livrezi energie electrică

publicat pe 06 feb. 2024

  Calitatea de prosumator se obține în urma unei solicitări și prin instalarea unui echipament de producere a energiei electrice. Procesul e de durată și implică mai multe etape, tehnice și birocratice. Uite ce acte sunt necesare pentru un dosar de prosumator și în cât timp poți dobândi această certificare. 

  Dosarul de prosumator este un pas esențial și obligatoriu cu ajutorul căruia poți livra surplusul de energie electrică în rețeaua națională de distribuție. Pe lângă actele necesare dosarului, există și o serie de pași pe care trebuie să îi parcurgi. Îți explicăm în continuare tot ce ai de făcut. 

  Dosar prosumator: pași de parcurs

  Procesul începe cu depunerea unui solicitări de racordare la distribuitorul de energie electrică. În urma solicitării, se stabilește o soluție de racordare, după care distribuitorul îți transmite avizul tehnic de racordare. 

  Semnezi un contract de racordare, după care se trece la montarea unui sistem de producere a energiei din surse regenerabile. Cum este cazul panourilor fotovoltaice. Acest tip de echipament, de exemplu, trebuie să aibă o putere instalată de cel mult 400 kW pe loc de consum. 

  După montarea echipamentului, depui la distribuitorul de energie electrică dosarul instalației de utilizare. Și o cerere de punere sub tensiune pentru probe a sistemului de producere a energiei electrice. 

  Dosar prosumator: certificarea

  Se vor face probe, ca mai apoi să trimiți la distribuitorul de energie electrică procesul verbal de recepție a punerii în funcțiune a sistemului. 

  Primești certificatul de racordare de la operatorul de distribuție și, odată cu acesta, certificarea de prosumator. 

  În cele din urmă, semnezi un contract de vânzare – cumpărare cu furnizorul de energie electrică pentru livrarea surplusului în rețea. Vei putea folosi energia electrică generată. Iar cantitățile de energie pe care nu le consumi se vor livra automat în rețeaua națională de distribuție. 

  În baza contractului, pe factura lunară vei putea observa cantitatea de energie electrică livrată în rețea. Dar și consumul propriu și valoarea energiei produse și injectate în rețea. 

  Dosar prosumator: acte necesare

  În sine, dosarul de prosumator conține mai multe acte necesare obținerii certificării. Între acestea se numără: 

  • copia actului de identitate sau a certificatului de înregistrare la registrul comerțului a solicitantului; 
  • certificatul constatator prin care se dovedește că persoana juridică nu desfășoară ca activitate principală producerea de energie electrică; 
  • autorizație de construire: în cazul în care panourile fotovoltaice sunt montate la sol; 
  • actul de proprietate al imobilului sau terenului pe care se montează sistemul de panouri fotovoltaice; 
  • procesul verbal de recepție la terminarea lucrărilor instalației de producere a energiei electrice; 
  • buletinul de încercare a prizei de pământ;
  • certificatele de conformitate și fișele tehnice ale componentelor sistemului: invertoare solare, panouri, baterii; 
  • schema electrică a instalației de producere a energiei electrice și schema de racordare a acesteia la instalația electrică deja existentă; 

  Distribuitorul are la dispoziție 45 de zile de la înregistrarea dosarului să îți răspundă la solicitarea de a deveni prosumator. 

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Dosar prosumator: acte necesare și pași de urmat ca să livrezi energie electr...