ECO

Casa Verde Fotovoltaice 2023: schimbări importante și toate actele de care ai nevoie

  Programul Casa Verde Fotovoltaice urmează să fie deschis pentru înscrieri începând cu 19 mai. Anul acesta, dacă vrei să îți instalezi panouri fotovoltaice cu bani de la stat, trebuie să ții cont de câteva schimbări importante. Dar să ai în vedere și documentația necesară. Îți explicăm ce ai de făcut. 

  Unul dintre programele chiar benefice cetățenilor care stau la casă, Casa Verde Fotovoltaice reprezintă inițiativa statului român prin care oferă 90% din suma necesară instalării unui sistem de panouri fotovoltaice. Adică, statul oferă finanțare de până la 20.000 de lei. Diferența de 10% din suma finală fiind achitată de beneficiar. 

  Inițiativa a fost primită foarte bine de români care au văzut în această idee o metodă de a economisi bani la factura la energie electrică. Mai ales în condițiile liberalizării pieței de energie electrică și a prețurilor mari și fluctuante la curent. 

  Casa Verde Fotovoltaice: cele mai importante schimbări

  Anul trecut, Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a făcut cu greu față cererii mari, ceea ce înseamnă că românii înțeleg beneficiile programului. Anul acesta, pentru ca lucrurile să meargă mai ușor, AFM a implementat o serie de schimbări

  Una dintre cele mai importante schimbări ale programului Casa Verde Fotovoltaice 2023 este că dosarul de înscriere este depus chiar de beneficiar. Și nu vorbim de celebrul dosar cu șină, ci totul se va face într-o aplicație similară folosită la programele Rabla Clasic și Rabla Plus.

  Principiul după care funcționează Casa Verde Fotovoltaice este primul venit, primul servit. Astfel că înainte să îți depui dosarul ar fi bine să ai deja un cont în aplicație. 

  O altă schimbare, una chiar majoră, este că înscrierile se fac anul acesta pe diferite regiuni ale țării. Înscrierile încep pe 19 mai și durează trei zile per regiune. Se începe cu regiunea București-Ilfov, apoi se trece în regiunea de centru, cu județele Alba, Brașov, Covasna, de exemplu, iar la final, în luna iunie, înscrierile se termină cu județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș. 

  Buget total Casa Verde Fotovoltaice și repartiția pe regiuni

  lista casa verde fotovoltaice
  Captură ghid AFM

  Bugetul total al programului Casa Verde Fotovoltaice este de 1,75 miliarde de lei. Regiunea Sud Muntenia, cu județele Prahova, Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița și Teleorman, are cel mai mare buget disponibil, de 280.900.000 lei. În schimb, cel mai mic buget îl are regiunea București-Ilfov, cu doar 99.860.000 lei. Asta pentru că majoritatea locuitorilor Capitalei stau la bloc și nu sunt eligibili pentru program. 

  Momentan, AFM nu a precizat ce se va întâmpla în cazul în care fondurile alocate pentru o anumită regiune nu vor fi epuizate. 

  Ce acte trebuie să conțină dosarul pentru Casa Verde Fotovoltaice 2023

  Aparent era digitalizării începe odată cu programul Casa Verde Fotovoltaice. Pentru că toate documentele necesare la dosar trebuie să fie digitale sau scanate. 

  Acestea sunt actele de care ai nevoie pentru a te înscrie în programul Casa Verde Fotovoltaice: 

  • cerere de finanțare (detalii în Anexa 3 din ghidul AFM)
  • act de identitate; 
  • certificat de atestare fiscală pentru obligațiile de plată către bugetul de stat (eliberat de ANAF, se poate obține și online prin platforma Spațiul Privat Virtual); 
  • certificat de atestare fiscală pentru impozitele și taxele locale (eliberat de primării; atenție că fiecare instituție are propria procedură de eliberare); 
  • extras de carte funciară prin care să rezulte dreptul de proprietate al solicitantului asupra imobilului. Se poate obține online de pe site-ul Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI); 
  • dacă locuiești într-un imobil în care există părți comune și proprietăți individuale, atunci ai nevoie și de o copie a cărții funciare colective.

  Ține cont că poți depune dosarul doar pentru adresa de locuință din actul de identitate. Iar unele acte eliberate de instituțiile statului au valabilitate între 30 și 90 de zile. Anul acesta, tot ca noutate, bisericile pot lua parte la program. 

  Casa Verde Fotovoltaice 2023: pași de urmat

  casa verde fotovoltaice 2023 shutterstock
  Un sistem de panouri fotovoltaice te face independent energetic

  Ca să beneficiezi de panouri fotovoltaice trebuie să montezi un sistem cu o capacitate de cel puțin 3 kW. În România, un astfel de sistem de panouri fotovoltaice poate să genereze peste 300 kWh pe lună, suficient pentru a acoperi consumul obișnuit de energie electrică a unei locuințe. 

  Dar până să instalezi panourile fotovoltaice, mai ai de trecut prin câteva etape ca dosarul depus să fie aprobat pentru finanțare. 

  După ce AFM publică lista finală a instalatorilor acceptați în program, va trebui să alegi unul. Firma îți analizează dosarul, îl aprobă dacă e corect și generează contractul de finanțare. 

  AFM aprobă proiectele acceptate de instalatori și publică numele beneficiarilor pe site. În cele din urmă, instalarea panourilor fotovoltaice trebuie să se facă în cel mult 12 luni de la aprobarea proiectului de către AFM. 

  Cu ce te ajută, de fapt, programul Casa Verde Fotovoltaice

  Așa cum îi spune și numele, programul îți face casa să fie mai „verde”. Pentru că îți garantează necesarul de curent electric în mod independent, dar te poate transforma și într-un prosumator. Adică să poți să livrezi energie electrică în rețeaua națională de electricitate. 

  Sperăm că ți-au fost de folos informațiile și acum știi ce acte, ce pași și ce demersuri trebuie să faci pentru a beneficia de un sistem de panouri fotovoltaice. Dacă ai participat în trecut sau urmează să participi la programul Casa Verde Fotovoltaice spune-ne despre experiența ta și ce sfaturi ai. 

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Casa Verde Fotovoltaice 2023: schimbări importante și toate actele de care ai ...