UTILE

Iată cum să comunici indexul furnizorului de electricitate ca să plătești facturi mai mici

publicat pe 18 iul. 2023

  Vei plăti cât consumi dacă te ocupi să transmiți la timp indexul autocitit. Transmiterea la timp a indexului dintr-un loc de consum înseamnă o factură raportată la consumul real. În caz contrar sumele de plată pot fi mari și o să te trezești că un consum estimat. Îți explicăm ce este un index autocitit și cum te ajută să nu ai facturi mari. Și îți arătăm cum și unde poate fi trimis indexul. 

  Ca să nu te trezești cu facturi mai mari la energie electrică sau la gaze naturale, trebuie să îți transmiți lunar indexul de consum. Denumit generic „index autocitit”, acesta reprezintă practic consumul lunar pe care îl ai într-un anume loc de consum specificat în factură când vine vorba de curent electric consumat sau de cantitatea de gaze. Și care se transformă în viitoarea ta factură la utilitățile menționate. 

  Comunicare index autocitit: regularizare și consum estimat

  Fiecare furnizor are o perioadă anume în care primește indexul autocitit. Acesta poate fi transmis doar în perioada activă, care poate să fie de aproximativ o săptămână. De regulă, indexul autocitit se transmite lunar prin diferite canale puse la dispoziție de furnizor. Anume, printr-o aplicație dedicată, prin apel telefonic, prin SMS sau chiar printr-un e-mail. Aceste detalii sunt specificate pe factură. 

  Dacă nu transmiți indexul de consum la timp, atunci factura ta se va baza pe citiri ale contorului efectuate de un operator de distribuție sau în baza unui consum lunar estimat. Operatorul de distribuție are obligația de a citi indexul de consum la maxim trei luni. În baza acestei citiri o să primești o facutură de regularizare, care poate reflecta un consum mai mare. 

  Dacă acest lucru nu se întâmplă, atunci factura se va baza pe o convenție de consum încheiată cu furnizorul tău, care este specificată în contract. Adică acel consum lunar estimat

  Consumul estimat este stabilit în baza istoricului tău de consum și/sau a datelor puse la dispoziție de operatorul de distribuție din zona ta și poate fi schimbat printr-o solicitare către furnizorul tău. 

  De ce e important să transmiți indexul

  Cum obiceiurile de consum lunar se schimbă sau devin mai mari, transmiterea lunară a indexului autocitit te ajută să îți faci o imagine clară asupra cantităților de energie consumată. În felul acesta, de la o factură la alta, poți să adopți diverse măsuri prin care să îți eficientizezi consumul

  Cum ar fi să îți schimbi frigiderul vechi cu unul nou ca să știi cât curent consumă. 

  Unde și cum poți transmite indexul autocitit la principalii furnizori

  În continuare îți prezentăm ce opțiuni de transmitere a indexului autocitit oferă diverși furnizori din piață: 

  Comunicare index autocitit Electrica Furnizare

  -online, din contul MyElectrica;

  -prin chat online;

  -sau prin serviciul telefonic de relații cu clienții, non-stop la numărul de telefon 0800 800 048.

  Comunicare index autocitit Engie

  -furnizorul te îndeamnă să îți faci cont online, după care să accesezi secțiunea Index unde poți  transmite consumul;

  -indexul autocitit poate fi transmit și prin aplicație;

  -totodată, indexul poate fi trimis și printr-un apel la un număr de telefon dedicat, care se regăsește pe factură; o să ai nevoie și de codul de autocitire pe care să îl transmiți odată cu indexul.

  Comunicare index autocitit E.ON

  -indexul autocitit poate fi transmit din contul personal al aplicației E.ON Myline, secțiunea „Autocitire/ Transmitere index”;

  -cu apel telefonic la numerele 0800 800 366 sau 0800 800 900;

  -prin SMS la numărul 0745 612 345 cu textul INDEX urmat de codul de încasare și indexul autocitit; codul de încasare este prezent în factură și este format din 10 cifre. Acesta începe cu cifra 2 sau 9. Indexul autocitit trebuie să fie format din 4 cifre și se transmite fără 0 în față. Între cuvinte trebuie să lași spațiu. Mesajul text este cu tarif normal din orice rețea de telefonie.

  Comunicare index autocitit ENEL

  -poți trimite indexul contorului accesând secţiunea „Index” din contul MyEnel;

  -indexul poate fi transmis și telefonic, gratuit, la Info Enel 0800 070 809;

  -există și varianta de a transmite indexul prin apel la Call Center 021.9977.

  Comunicare index autocitit Digi Energy

  -indexul poate fi transmit din contul Digi, ramura Serviciile mele – Digi Energy – Selectează adresa – Configurează – Trimite index;

  -sau prin apel gratuit la numărul 0800 410 400, după care să urmezi instrucțiunile;

  -aplicația mobilă Digi Romania beneficiază de o serie de opțiuni prin care poți transmite indexul;

  -o altă opțiune de transmitere a indexului este cu apel la relații cu clienții, la numărul 0314004414 sau 03xx400414, unde xx reprezintă prefixul județului.

  Comunicare index autocitit CEZ

  -indexul poate fi comunicat prin intermediul contului My CEZ – pe mycez.cezinfo.ro sau direct din aplicația pentru mobil și tabletă, optiunea Index;

  -totodată, poate fi accesat la Info Kiosk-urile instalate în centrele de relații cu clienții, din Argeș, Dolj și Vâlcea; 

  -se poate transmite gratuit, prin apel la: 0800 500 500 (pentru energie electrica); 0800 500 200 (pentru gaze naturale).

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Iată cum să comunici indexul furnizorului de electricitate ca să plătești f...