DESIGN INTERIOR

Brăduțul Drăguțul, bradul sustenabil pe care poți să-l lași din generație în generație

publicat pe 16 nov. 2021

    Brăduțul Drăguțul este un produs care ar putea încheia discuția din ultimii ani, care rămâne mereu fără o concluzie clară, ce brad este mai sustenabil: unul în ghiveci sau unul artificial? Produs local, din lemn cu două certificări pentru sustenabilitate, Brăduțul Drăguțul este conceput să reziste mai multe generații și să poată fi folosit tot anul.

    Ioana Covali este arhitect și designer de interior și spune că a fost mereu interesată de sustenabilitate. A fost dureros pentru ea când s-a întors în 2009 în România, după un an de locuit în Germania, să constate cât de în urmă era țara noastră la respectul față de mediu.

    Ținând cont de valorile ei, a făcut în 2020 o listă cu alternative sustenabile pentru brazii de Crăciun, însă în magazine n-a găsit mai nimic de cumpărat. Singura variantă era un brad din metal, cu o ramă neagră. Apoi, zile mai târziu, o imagine care îi dădea din nou de gândit: brazii naturali erau abandonați pe străzi sau chiar aruncați de la etaj. „În fiecare an, când după 1 ianuarie încep să văd brăduți abandonați, mă cuprinde un sentiment de mare tristețe. Mă gândesc cum le-a luat ani întregi să crească doar pentru a ajunge în două săptămâni la gunoi”, a spus Ioana.

    „Ajunge să fie o întreagă înmormântare”, a completat Laura Bonciu, colega Ioanei de la atelierul de creație de mobilier și decorațiuni CLAAR.

    Așa a apărut în discuțiile fetelor, alături de colegul lor, Flavius Florea – specializat în grafică, ideea de a face un brad sustenabil, care să aibă un impact minim asupra mediului, dar care să aducă bucurie în casele oamenilor. L-au alintat Brăduțul Drăguțul și așa a rămas numele și când proiectul chiar a început să prindă contur.

    „E un nume foarte bun, rezonant, real, autentic, românesc. Îl și umanizează cumva, îi dă o notă personală, îl aduce mai aproape de consumatori”, a explicat Ioana.

    Brăduțul Drăguțul este realizat din lemn de fag într-un atelier din Brașov, unde locuiesc membrii echipei CLAAR, este lăcuit satinat și are o înălțime de 142 centimetri și o greutate de 8,5 kilograme.

    „Am vrut să fie o variantă de brad care să ocupe totuși un spațiu în casă, să poată să înlocuiască un brad real. Să aibă o dimensiune suficient de mare încât să ai sentimentul că ai un brad în casă”, a mai spus arhitecta.

    Brăduțul poate fi decorat exact ca un brad convențional

    Brăduțul Drăguțul este disponibil și într-o variantă mai mică, de 46 de centimetri și 600 de grame, pentru cei care călătoresc mult sau pentru decorarea unui birou, a unei noptiere sau a mesei festive. „Doar un mesaj de Crăciun, nu doar un Crăciun în sine”, glumește Ioana.

    Lemnul folosit are două certificări – FSC (Forest Stewardship Council) și Sustainable Forestry, – care atestă că lemnul este gestionat sustenabil, iar impactul negativ asupra mediului și societății este minim.

    „Unele dintre valorile care au fost luate în calcul au fost ca totul să se producă cât mai aproape de locul în care suntem, ca amprenta lui de transport să fie cât mai mică, și ca toate materialele să dețină acele certificări pentru sustenabilitate ca să nu facem o problemă și mai mare asupra naturii. Ambalajele sunt numai din carton, totul e reciclabil, iar în Brașov facem noi livrarea. Încercăm să micșorăm cât se poate amprenta pe care o avem”, a explicat Laura.

    Ambii brazi își pot găsi diferite utilizări în tot restul anului. Cel mare poate fi suport de haine, de bijuterii, de eșarfe, de pantofi, de plante agățătoare sau poate fi un spațiu de expus fotografii sau desene, iar de cel mic pot fi agățate accesorii sau plante mai mici. Iar Brăduțul Drăguțul cel mare poate fi dezasamblat și montat în 10 minute la următoarele sărbători de iarnă. Dacă este păstrat în cutia lui și manevrat cu grijă, bradul poate deveni un obiect de oferit din generație în generație, spun producătorii.

    Nici Ioana, nici Laura, nu și-au mai cumpărat în ultimii patru ani brad, nici măcar în ghiveci. Și speră ca prin produsul lor să atragă atenția asupra risipei de resurse prin care o facem printr-o tradiție.

    „Eu sper ca Brăduțul Drăguțul să deschidă o discuție despre de ce nu e un brad convențional, despre ce poate însemna el, despre cum ne raportăm la tradiții și poate ar trebui să ne gândim ca în raportarea noastră să ne gândim la mediul înconjurător și la toate lucrurile grele pe care le facem naturii și mediului. Mi-ar plăcea să poată deveni un obiect iconic care să spună despre cel care îl are în casă că este o persoană stabilă, pentru că rezistă mult timp, care are valori ecologiste și care este interesată de ce va lăsa în urmă generațiilor viitoare”, a spus Laura.

    „Odată ce conștientizezi profund un lucru, nu cred că te mai poți întoarce la vechea mentalitate. Cred că ăsta e un mare plus pe care îl poate aduce bradul. Poate că atunci când îl cumperi, nu-ți vei da seama ce impact va avea în viața ta, dar cred că undeva pe parcurs vei realiza că ți-a schimbat cumva percepția. Ar fi un mare câștig dacă reușim să facem asta prin produsul nostru”, a completat și Ioana.

    CLAAR face parteneriate cu artiști, designeri și artizani locali. Una dintre aceste colaborări este cu Sâmbure, un atelier de decorațiuni pe bază de plante. Astfel, Mini Brăduțul Drăguțul poate fi cumpărat cu tot cu globuri cu licheni verzi, roșii, albi, albaștri sau mov.

    „Achiziționând local susții comunitatea, pe lângă echipa care produce brăduții, taxele plătite ajung înapoi în comunitate și ajută la dezvoltarea și prosperitatea acesteia, întăresc identitatea”, explică cei de la atelierul CLAAR.

    Misiunea lor este să creeze, într-o lume suprasaturată de obiecte dispensabile, produse care trec testul timpului, care pot fi folosite pe tot parcursul anului, în orice sezon și cu orice ocazie. De aceea planul este ca mini-Brăduțul Drăguțul să fie transformat în piese de artă unicat printr-o colaborare cu artiști locali și să fie comercializat tot anul.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments