Smart ideas

Sfaturi practice pentru curățenia de toamnă: cum depozitezi hainele de vară

publicat pe 31 aug. 2020

    Vara este pe sfârșite, iar toamna ne bate la ușă cu pași repezi. Poți păstra amintirea verii în casă cu trucuri de amenajare văratice, dar trebuie să te pregătești pentru depozitarea hainelor de vară. Trebuie să ții cont de câteva lucruri când faci depozitarea hainelor de vară ca să fie gata de purtat anul viitor, sunt de părere cei de la The Spruce.

    Ca să începi cât mai eficient procesul, scoate toate hainele de vară din dulap și din sertare și pune-le pe pat sau pe o masă încăpătoare. Sortează hainele după categorii: bluze, pantaloni, rochii, și nu uita nici de accesorii. Fii cât mai critică și fă grămăjoare cu hainele pe care le păstrezi și cu cele pe care le donezi fiindcă nu mai sunt pe gustul tău. E greu să te desparți de unele lucruri, dar adevărul este că dacă nu le-ai purtat deloc vara asta, slabe șanse să le porți la anul. Pregătește cutii sau pungi pentru donat în care să pui hainele și pune-le la ușă ca să te ocupi cât mai rapid de ele. Fă același lucru și cu hainele pentru copii, care vor fi prea mici anul viitor și donează-le.

    Inspectează cu atenție fiecare haină pe care vrei să o păstrezi ca să te asiguri că e curată. Toate hainele ar trebui spălate și uscate înainte să fie depozitate. Sunt unele pete mai mici, care nu sunt destul de vizibile, dar pot deveni imposibil de scos după ce stau câteva luni în aer închis.

    Dacă ai haine pe care le cureți chimic, scoate-le mereu din pungile de plastic cu care vin de la curățătorie. Aceste pungi păstrează umezeala și pot duce la dezvoltarea mucegaiului sau chiar la decolorare.

    De ce ai nevoie pentru depozitarea hainelor de vară

    Depozitarea hainelor de vară umerașe
    Alege umerașele potrivite pentru fiecare articol de îmbrăcăminte.

    Fie că le vei pune într-un dulap sau le vei depozita în alte locuri, trebuie să ai la îndemână câteva lucruri:

    • Umerașe: dacă îți vei atârna hainele, alege niște umerașe bune care nu ruginesc sau decolorează țesăturile. Evită umerașele din sârmă metalică de la curățătorii. Jachetele trebuie atârnate pe umerașe cu formă pentru umeri ca să-și păstreze aspectul. Fustele și pantalonii ar trebui atârnate de talie pe umerașe ca să nu facă cute. Hainele din mătase trebuie atârnate pe umerașe cu bureți ca să nu alunece de pe ele în timpul depozitării.
    • Pungi pentru haine: dacă ai pungi speciale pentru depozitarea hainelor, bagă-le în mașina de spălat ca să elimini praful și sporii de mucegai, înainte să le refolosești pentru depozitarea hainelor de vară. Pungile din material textil pentru depozitarea hainelor sunt o opțiune mai bună decât cele din plastic, fiindcă permit circularea aerului și nu prind umezeală. Poți folosi și un cearceaf din bumbac sau o față de pernă peste haine, ca să le protejezi. Ca să faci asta, fă o mică gaură în material pentru umeraș și trage-l pe deasupra hainelor.
    • Cutii pentru depozitarea hainelor de vară: multe haine, cum ar fi lucrurile croșetate, ar trebui să fie împăturite mai degrabă, în loc să fie atârnate. Fie că preferi cutiile din carton sau cele din plastic, ai grijă să alegi recipientele potrivite ca să nu-ți strici hainele.

    Dacă folosești cutii din plastic pentru depozitare, trebuie să fie făcute din polipropilenă. Ca să identifici asta caută pe ambalaj numărul cinci în mijlocul iconiței de reciclare sau literele „PP”. Înainte să depozitezi hainele, dezinfectează interiorul cutiei. Apoi pune o bucată de material din bumbac sau hârtie, care nu a fost tratată cu acizi, pe fundul cutiei, ca să protejezi hainele fragile.

    În cazul în care folosești cutii din carton, trebuie să nu fi fost tratate cu acizi. Cutiile din carton de la supermarketuri nu sunt bune pentru depozitarea hainelor. Acele cutii au în compoziție și lemn, ai cărui acizi pot îngălbeni și păta hainele. În plus, lipiciul folosit la aceste cutii pot atrage dăunători.

    Unde depozitezi hainele de vară

    Depozitarea hainelor de vară loc
    Hainele trebuie depozitate departe de lumină si umezeală, ca săți păstreze aspectul și calitatea.

    Dacă transferi hainele de vară în alt dulap din casă, acum este momentul oportun să cureți temeinic locul unde le vei depozita. Dă cu aspiratorul ca să elimini praful, mizeria și insectele. Dacă descoperi mucegai, tratează locul cu soluții pe bază de clor și aerisește bine. Pentru eventuale infestări cu insecte, cheamă dezinsecția să se ocupe de problemă înainte să faci mutarea hainelor.

    Depozitarea hainelor de vară trebuie făcută într-un loc răcoros, cu o temperatură constantă și cu ventilație bună, departe de lumina artificială sau naturală. Evită podurile, beciurile cu multă umezeală și garajul.

    Trei tips&tricks super rapide pentru depozitarea hainelor de vară

    • E mai bine să răsucești hainele în loc să te împăturești, fiindcă nu se vor mai șifona atât de tare.
    • Etichetează fiecare cutie ca să găsești cu ușurință hainele când le cauți.
    • Poți depozita hainele și în trollere sau geamantane, dar să pui o etichetă pe ele să știi ce anume este în fiecare.
    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments