UTILE

Demontare calorifer: pași obligatorii de urmat și cum pui un radiator nou

  Pentru a demonta un calorifer e nevoie să urmezi o serie de pași clari și preciși. Prin respectarea lor vei reuși să demontezi corect radiatorul. Iată cum se face corect o demontare de calorifer și ce ai de făcut apoi pentru a pune un nou radiator. 

  Demontarea unui calorifer este o operațiune care poate să fie făcută și pe cont propriu. Atâta timp cât respecți niște pași clari pentru reușita lucrării. Indiferent că ești într-o etapă de renovare a casei sau pur și simplu de înlocuire a unui radiator, iată ce trebuie să faci pentru demontarea unui calorifer. 

  Demontare calorifer: pași esențiali

  Înainte de orice, închide robineții caloriferului. E vorba de robinetul de tur, din partea de sus, precum și de robinetul de retur aflat în partea de jos. În felul ăsta oprești alimentarea cu apă și pregătești caloriferul să fie golit. 

  Scoate apoi presiunea din calorifer prin dopul de aerisire. Pentru asta, ai nevoie de un recipient în care să se scurgă apa din calorifer. Dopul de presiune trebuie desfăcut cu o cheie de aerisit calorifere sau cu o șurubelniță dreaptă. Apa va începe să curgă, iar presiunea să se elibereze odată ce deschizi dopul. 

  Demontare calorifer: golește toată apa

  demontare calorifer shutterstock

  Caloriferul trebuie golit complet de apă. În această etapă îți vor fi de folos o găleată și un recipient mai mic. Deșurubează puțin cu o cheie reglabilă filetul de la robinetul de tur. Pune recipientul sub el astfel încât apa să nu curgă pe podea. Puțin câte puțin apa se va goli din calorifer în recipient. Apoi, pe măsură ce recipientul se umple toarnă apa în găleată. După ce apa s-a scurs de tot din calorifer poți deșuruba complet filetul. 

  Odată golit, caloriferul trebuie să fie îndepărtat de pe poziție. Cu ajutorul unei chei reglabile trebuie să deșurubezi filetul de la robinetul de tur, cel de sus. Desprinde caloriferul din consolele de susținere de pe perete și trage-l din sistemul de prindere. 

  Caloriferul va fi astfel demontat și tu poți trece la etapa următoare. 

  Demontare calorifer: cum montezi unul nou

  În general, dacă demontezi un calorifer, intenția este ca acesta să fie înlocuit cu unul nou. Noul calorifer vine, de regulă, echipat din ambalaj cu o serie de accesorii. Acestea sunt dopul de închidere, consolele pentru fixarea pe perete și șuruburi de prindere. 

  Scoate dopurile provizorii. Fixează ventilul de aerisire în partea de sus și capacul de închidere de jos, pe partea care nu va fi racordată. 

  După care, trebuie să fixezi o reducție adaptată robinetului de tur și una pentru cel de retur. Aplică pastă de etanșare și câlți pentru fiecare filet înainte de înșurubare. Abia apoi poți monta robineții de tur și retur. 

  Demontare calorifer: măsurători și poziționare

  demontare calorifer shutterstock

  Poziția noului calorifer trebuie verificată pe perete în funcție de conductele de tur și retur. Inserează profilele de suport pe spatele caloriferului. Înainte să le pui trebuie să faci câteva măsurători. Anume, distanța între suporți și locul de intrare al țevii. Dar și distanțele până acolo unde trebuie date găurile. Măsurătorile se notează cu creionul pe perete pentru o mai bună evidențiere. 

  Instalează consolele de susținere cu ajutorul bormașinii. Dă găurile, inserează diblurile și înșurubează consolele. În acest punct, te poți ajuta de boloboc pentru a verifica dacă aliniezi perfect la verticală și la orizontală consolele de prindere. 

  Demontare calorifer: aerisește înainte de umplere

  Ultimul pas în acest caz este să racordezi noul calorifer. Fixează țevile la robineții de tur și de retur. Apoi e important ca înainte de racordarea la sistemul de încălzire să faci aerisirea noului calorifer. 

  După, închide robinetul de aerisire și deschide robineții de tur și de retur. Caloriferul se va umple de apă odată ce sistemul de încălzire este pornit. 

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Demontare calorifer: pași obligatorii de urmat și cum pui un radiator nou