Case

Terasa închisă cu pereți de sticlă și vedere către grădină, al doilea living al unei case de vacanță din județul Brașov

    O casă de vacanță din Prejmer, județul Brașov, a trecut printr-un proces de renovare care a durat un an și jumătate. Robert Niculescu, cel care s-a ocupat de amenajarea interiorului, a avut grijă să creioneze spații care să se plieze pe nevoile propietarilor, o familie cu copil. 

    Casa este structurată pe un nivel, plus mansardă și are o suprafață generoasă de 260 metri pătrați. Parterul include o zonă de open-space cu bucătărie și living, dormitor matrimonial, dressing, baie principală și baie de serviciu. Tot aici există o terasă închisă, cu vedere către grădină, un spațiu proiectat ca loc de socializare și relaxare, indiferent de vreme. Etajul acomodează un dormitor mare pentru copil, baie și alt dormitor, folosit ca birou sau dormitor de oaspeți.

    Cât mai puține spații de depozitare la vedere

    Deși nu a pornit cu un brief exact, Robert a avut ca misiune să organizeze în amănunt fiecare colț al casei. Proprietarii și-au dorit să aibă cât mai mult spațiu de depozitare, dar fără să aglomereze interiorul. Dressing-ul de la parter, cu acces din dormitorul matrimonial, preia în mare măsură această sarcină. Mobilierul pe comandă a ajutat la eficientizarea spațiului. Încăperea este îngustă și lungă, dar luminoasă și organizată excelent cu ajutorul soluțiilor personalizate. În dressing, există și un loc dedicat mașinii de spălat rufe.

    Lemnul și cărămida aparentă, vedetele amenajării

    Livingul și bucătăria formează un open space generos, pe care îl sparg ușor doar câteva riflaje din lemn. În zona de living, mobilierul este minimal: o canapea Chesterfield și două fotolii, măsuță de cafea, televizor, comodă și un șemineu, în colțul camerei. Interiorul este însă cald și primitor, iar atmosfera amintește, într-o oarecare măsură, de casele din Anglia rurală. Cromatica este una neutră cu tonuri de grej, folosite ca fundal, accentul fiind pus mai degrabă pe finisaje (cărămida aparentă) și pe inserțiile de lemn.

    Bucătăria este o continuare a livingului, ca alegere cromatică. Mobilierul este modern și funcțional, cu spații de depozitare închise pentru un aspect cât mai organizat al camerei. Faianța cu model patchwork este pata de culoare a amenajării, zona fiind evidențiată cu ajutorul unei benzi led. Ca elemente de accent funcționează și cele trei scaune din catifea în nuanțe diferite, poziționate în dreptul ferestrei.

    Terasa închisă, zona preferată a casei

    Cel mai folosit spațiu din casă este terasa închisă cu vedere către grădină. Robert a păstrat aceeași direcție a amenajării integrând lemn, cărămidă și nuanțe neutre. Este o zonă a răsfățului absolut, cu șemineu placat cu cărămidă, scaun suspendat în dreptul ferestrei și un colțar confortabil, așezat în dreptul peretelui de sticlă. Există și un mic dining, în oglindă cu cel din bucătărie și o bibliotecă generoasă. Ce-i drept, elementele de arhitectură au un rol foarte important în acest spațiu. În primul rând, suprafața mare vitrată care face legătura cu exteriorul. Apoi tavanul înălțat, făcut parțial din sticlă care face ca încăperea să fie scăldată de razele soarelui pe tot parcursul zilei.

    „Proprietarul a fost foarte implicat în renovarea casei și a contribuit cu idei care au cântărit mult în rezultatul final al amenajării. Am avut o comunicare excelentă. Misiunea mea a fost să creez un spațiu confortabil, adaptat vieții de familie. Este o locuință în care beneficiarii visează să se retragă la pensie”, spune Robert. „Șantierul nu a fost unul cu probleme semnificative. Singurele provocări au fost la montarea mobilierului pe comandă. Casa este destul de veche, iar pereții nu tocmai drepți ne-au încurcat puțin”.

    Baia de serviciu se accesează și din hol, și din baia matrimonială

    Dormitorul matrimonial include zona de dressing și baie. Și aici amenajarea pune accent pe confort și funcționalitate. Patul este o piesă care atrage toate privirile, nu doar prin prisma aspectului său rustic, ci și prin înălțimea neobișnuită. Interesantă este și tăblia, de fapt, o placare din lemn până în tavan, de la XTDeco. La cererea proprietarului, Robert a integrat în amenajarea dormitorului și o mică zonă de lectură. Fotoliul Barcelona, așezat în dreptul ferestrei, este unul dintre răsfățurile proiectului, dacă e să ne raportăm la costuri.

    Baia matrimonială dispune de zonă de lavoare cu oglindă iluminată cu bandă led. Amenajarea include cabină de duș, cadă și spații de depozitare. Partea de vas de toaletă, care poate fi considerată o baie de serviciu, se află într-o zonă separată. Accesul în această încăpere se face atât din baia matrimonială, cât și din hol.

    Decorul din camera celui mic, influențat de dragostea sa pentru avioane

    Camera copilului, situată la etaj, este înaltă și spațioasă, cu mobilier făcut pe comandă care să acopere tot necesarul de depozitare. Există două nișe în colțuri opuse ale încăperii: una pentru odihnă, și alta pentru joacă. Grinzile la vedere păstrează puțin din aspectul rustic în jurul căruia s-a conturat tot conceptul de amenajare, dar decorul este, evident, adapat vârstei celui mic. Avioanele vintage, agățate de tavan, sunt decorațiunile pereferate ale copilului proprietarilor, unele dintre ele fiind confecționate manual.

    Cel de-al doilea dormitor funcționează ca birou, dar poate fi folosit, la nevoie, ca dormitor de oaspeți. Este o încăpere îngustă și lungă, cu ieșire în balcon. Robert a prevăzut și aici un spațiu generos de depozitare prin proiectarea unui dressing cu uși din oglindă.

    Foto: Alex Popa

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Terasa închisă cu pereți de sticlă și vedere către grădină, al doilea li...