CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE

Cum scapi de musculițe, oaspeții nedoriți care apar în casă pe timpul verii

  Musculițe mici negre în casă și țânțari – doi dintre cei mai sâcâitori musafiri nepoftiți care încep să își facă apariția odată cu creșterea temperaturilor. Am vrut să aflăm cum scăpăm de musculițe și ce măsuri putem să luăm să evităm o invazie de musculițe în casă.

  O invazie de musculițe în casă nu este atât de greu de evitat pe cât pare. Acestea pot fi, în plus, eradicate rapid cu ajutorul produselor din comerț. Dar avem pentru tine și o idee de capcană pentru musculițe DIY.

  Zborul lor prin casă, rapid dintr-o cameră în alta, bâzâitul constant și senzația pe care o provoacă atunci când se așază pe pielea ta sunt motivul pentru care aceste musculițe mici negre în casă, odată intrate, sunt deosebit de greu de tolerat. Sunt, în plus, nocive pentru alimentele perisabile lăsate la vedere, cum e cazul fructelor, a căror descompunere se accelerează din cauza acestor insecte.

  Înainte să construiești o strategie „de apărare” și eradicare este important să știi exact cu ce te confrunți. Musculițele sunt diferite de muștele de toate zilele, țânțari sau alte insecte, așa că și răspunsul la întrebarea „cum scăpăm de musculițe” poate fi diferit de la o specie la alta. Unele sfaturi pot să nu aibă efect asupra speciilor identificate incorect, în timp ce altele se pot aplica doar asupra musculițelor.

  Musculițe mici negre în casă: ce sunt musculițele care ne strică vara

  Cea mai comună specie de muște pe care o găsim în casele noastre este Drosophila melanogaster, cunoscută și sub denumirea de muscă de fructe sau muscă de oțet. De dimensiuni foarte mici, sub 2,5 milimetri lungime, au o viață foarte scurtă, dar prolifică: fiecare cuplu poate da produce alte zeci de exemplare într-o singură zi.

  Aproape omniprezente în case, aceste insecte apar din anumite cauze specifice. Sunt atrase de umiditate, de alimente vegetale mature și aproape de descompunere, de lichide și alte deșeuri fermentate.

  Alegerea acestor alimente nu este, însă, întâmplătoare: musculițele preferă suprafețe similare pentru a-și depune ouăle minuscule, invizibile, astfel încât larvele să poată accesa cantități mari de hrană în tot stadiul lor evolutiv.

  Cu o viață medie de aproximativ 15 zile și cu capacitatea de a se reproduce foarte rapid, muștele de fructe sunt adesea capabile să facă față metodelor clasice de protecție, precum plasele tradiționale de țânțari. Dimensiunea redusă le poate permite de fapt să treacă prin ochiurile acestor accesorii, așa că va trebui să aleg întotdeauna produse cu rețele foarte înguste, plase foarte mărunte sau voaluri din material textil.

  Musculițe mici negre în casă: cum scăpăm de musculițe în mod natural

  capcana musculite mici negre cu otet
  Folosești o capcană pentru musculițe cu oțet.

  Atenție la conservarea alimentelor

  Alimentele perisabile nu trebuie, sub nicio formă, lăsate pe mese sau în coșuri expuse în sezonul cald. Pe lângă faptul că se strică mai repede, acestea atrag musculițe mici negre în casă. Mirosul si procesul de coacere vor atrage o cantitate mare de insecte. Încearcă să păstrezi fiecare aliment în frigider – musculițele au nevoie de o temperatură ambientală de 20-25 de grade Celsius ca să trăiască și să se înmulțească.

  Musculițe mici negre în casă, atrase și de condimente sau băuturi

  Pune deoparte în recipiente etanșate condimentele, băuturile dulci sau vinul, mierea de albine, zahărul și dulciurile în general și oțetul. Și acestea pot cauza o invazie de musculițe în casă, dacă sunt lăsate descoperite prelungit în sezonul cald.

  Invazie de musculițe în casă din cauza apei stagnante

  Apa stagnantă din casă trebuie eliminată, pentru că umezeala atrage musculițele. Verifică des găleata mopului, farfurioarele ghivecelor cu flori, borcanele, scurgerile de la chiuvete și cadă și orice altă zonă predispusă adunării apei sau umezelii.

  Scapă de musculițe mici negre în casă cu ajutorul bicarbonatului de sodiu

  Bicarbonatul de sodiu este un produs universal extraordinar pentru igienizarea casei, așa că ar trebui să fie nelipsit de pe rafturile bucătăriei tale. Cum musculițele iubesc compușii organici fermentați sau aflați în proces de descompunere, îți recomandăm să ocolești și să cureți frecvent coșul de gunoi cu bicarbonat de sodiu.

  Cum scăpăm de musculițe cu ajutorul uleiului esențial

  Curățarea temeinică a tuturor suprafețelor este foarte importantă în a ține o invazie de musculițe în casă la distanță. Curăță suprafețele cu apă caldă în care adaugi câteva picături de ulei de arbore de ceai, lămâie, mentă sau eucalipt. Acestea descurajează înmulțirea musculițelor. Poți, de asemenea, să plasezi strategic în casă recipiente cu soluții făcute cu ajutorul ingredientelor de mai sus.

  Oprește o invazie de musculițe în casă cu o capcană pentru musculițe

  Poți să scapi de musculițele care sunt deja în casa ta dacă folosești o capcană pentru musculițe cu oțet. Pune oțet de mere într-un castron și adaugă câteva picături de detergent de vase. Musculițele vor fi atrase de mirosul acid al amestecului și se vor prăbuși în recipient. Golește vasul și înlocuiește amestecul odată la câteva zile sau ori de câte ori simți nevoia.

  Uleiul de pin te scapă de musculițe mici negre în casă

  O altă întrebuințare a uleiului esențial, de data aceasta ulei de pin, este agățarea unei cârpe înmuiate în ulei esențial în partea superioară a ferestrelor și ușilor. Mirosul puternic de pin ține musculițele la distanță.

  Musculițe mici negre în casă: ține-le la distanță

  Echipează-ți corect ușile și ferestrele cu plase mărunte din sârmă sau alte materiale și folosește spumă de silicon pentru sigilarea crăpăturilor și spațiilor prin care musculițele pot pătrunde în casă și folosește lumini slabe în preajma ușilor și ferestrelor – foarte multe specii sunt atrase de lumină. Luminile galbene cu vapori de sodiu sunt perfecte pentru exterior dacă vrei să ții musculițele departe de interiorul casei.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Cum scapi de musculițe, oaspeții nedoriți care apar în casă pe timpul verii