Apa se strânge în interiorul frigiderului după apariția condensului, în mod special. Însă cauzele pot să fie multiple. Contează și cum folosești sau setezi frigiderul. Uite de ce se strânge apă în frigider și ce rezolvări ai pentru această problemă. Venim și cu sfaturi care să te ajute să ai grijă de buna funcționare a echipamentului.
Rolul frigiderului este de a păstra alimentele proaspete cât mai mult timp posibil. Uneori, există situații când funcționare a aparatului electrocasnic poate fi afectată de un fenomen comun. Este vorba de acumularea de apă în interiorul frigiderului.
Fenomenul poate afecta calitatea alimentelor, dar și performanțele frigiderului. Acumularea de apă nu apare pur și simplu. Pot exista cauze legate de uzura echipamentului sau cauze care țin de folosirea incorectă a frigiderului.
Detaliem în cele ce urmează și venim și cu soluții.
Motivele pentru care se strânge apă în frigider
Apa apare în interiorul frigiderului din mai multe cauze. E posibil să fie o defecțiune a sistemului frigiderului sau chiar o setare greșită a temperaturii interioare. Pentru fiecare cauză ți-am pregătit și o soluție simplă cu efect imediat.
Blocarea canalului de scurgere a condensului
În spatele frigiderului există, de regulă, un canal de scurgere care are rol de a elimina apa provenită din condens. Dacă acest canal se blochează, apa nu mai poate fi evacuată și se acumulează în frigider.
- Ce soluție ai: Verifică periodic canalul de scurgere și asigură-te că nu este blocat. Poți curăța canalul cu un fir subțire, dar ferm, pentru a elimina resturile care îl pot obstrucționa.
Garnitura ușii este deteriorată
Garnitura de cauciuc care sigilează ușa frigiderului poate deveni uzată sau deteriorată în timp. Astfel, aerul cald din exterior poate pătrunde mai ușor în frigider. Acest lucru duce la formarea excesivă de condens, care, la rândul său, se acumulează la interiorul frigiderului sub formă de apă.
- Ce soluție ai: Dacă observi fisuri, rupturi sau dacă ușa nu se închide etanș, garnitura trebuie înlocuită.
Temperatura nepotrivită
Setarea frigiderului la o temperatură prea ridicată poate duce la condens excesiv în interior. În același timp, o temperatură prea scăzută poate duce la formarea gheții, care ulterior se va topi și va lăsa apă.
- Ce soluție ai: Setează temperatura frigiderului între 3 și 5 grade Celsius. Intervalul este optim pentru păstrarea alimentelor fără a provoca condens sau gheață excesivă.
Deschiderea frecventă a ușii frigiderului
Deschiderea repetată a ușii permite aerului cald și umed să intre în frigider, ceea ce poate duce la formarea condensului.
- Ce soluție ai: Încearcă să minimizezi deschiderea ușii frigiderului pentru perioade lungi. De asemenea, asigură-te că ușa este închisă corect după fiecare utilizare.
Alimente calde în frigider
Alimentele neacoperite sau calde eliberează vapori de apă care se condensează pe pereții frigiderului. Acest lucru contribuie la acumularea de apă.
- Ce soluție ai: pune alimentele într-un recipient sigilat și lasă-le să se răcească înainte de a le pune în frigider pentru a preveni formarea condensului.
Ce se întâmplă cu alimentele dacă există apă în frigider
Dacă în frigider se acumulează apă pentru o perioadă mai lungă de timp, aceasta poate avea efecte negative asupra alimentelor:
Degradarea alimentelor: alimentele depozitate într-un mediu umed se pot altera mai repede. Umiditatea favorizează dezvoltarea bacteriilor și mucegaiului.
Gustul și textura se schimbă: produsele care intră în contact cu apa, în special legumele și fructele, își pot pierde textura crocantă și pot deveni moi și neplăcute la gust.
Înmuierea ambalajelor: dacă ambalajele alimentelor se udă, acestea se pot rupe sau degrada, ceea ce poate duce la contaminarea alimentelor.
La ce temperatură trebuie setat frigiderul
Setarea unei temperaturi corecte în frigider nu doar că păstrează alimentele bune de consum pentru perioade mari de timp, dar și previne formarea excesivă de condens.
În general, majoritatea producătorilor recomandă ca frigiderul să fie setat în intervalul 3 – 5 grade Celsius. Dacă temperatura setată depășește acest interval, apa se poate acumula mai ușor în frigider. Pe de altă parte, o temperatură cu mult sub acest interval duce la apariția gheții, care ajunge să se topească și să se transforme în apă.
În același timp, congelatorul trebuie să fie setat la aproximativ minus 18 grade Celsius pentru a preveni formarea de gheață și pentru a asigura o bună conservare a alimentelor congelate.
Sfaturi pentru buna întreținere a frigiderului
Pentru a preveni acumularea apei în frigider și a menține o performanță optimă a aparatului, iată câteva sfaturi de întreținere pe care le poți aplica:
Curăță frigiderul periodic: scoate toate alimentele și șterge interiorul frigiderului cu o soluție de apă și oțet sau bicarbonat de sodiu pentru a elimina mirosurile și murdăria.
Verifică garniturile: asigură-te că garnitura ușii este în stare bună și că ușa se închide etanș. O garnitură deteriorată poate duce la pierderi de energie și la formarea condensului.
Curăță canalul de scurgere: verifică și curăță canalul de scurgere o dată la câteva luni pentru a preveni blocajele și acumularea apei.
Organizează alimentele: păstrează alimentele în recipiente etanșe și nu supraîncărca frigiderul. Aerul trebuie să circule liber în interior pentru a menține o temperatură uniformă.
Nu introduce alimente calde: lasă alimentele fierbinți să se răcească înainte de a le pune în frigider pentru a preveni formarea condensului.
Verifică periodic temperatura: utilizează un termometru pentru a verifica dacă frigiderul și congelatorul sunt la temperaturile corecte.
-
UTILE
La ce ajută aerisirea caloriferelor și la cât timp trebuie făcută
Dacă nu aerisești caloriferele, facturile vor fi mai mari.
-
Grădină
Când se acoperă trandafirii pentru a-i proteja în sezonul rece. Sfaturi pentru îngrijirea de iarnă
E un moment anume, de care trebuie să ții cont.
-
Sponsored
Cum să îți transformi pasiunea pentru design interior în business: „Primii 10 ani de arhitectură au fost o bătălie”
Arhitecta Alina Vîlcu ne-a povestit ce a învățat din experiența ei de 20 de ani în lumea businessului, în domeniul designului de interior.