CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE

12 lucruri sau locuri din casă pe care probabil le cureți prea des

    Te-ai gândit vreodată că irosești foarte multe resurse făcând curat inutil? Da, se poate întâmpla să faci exces de zel cu rutina săptămânală de curățenie în casă și să ajungi în locuri în care nu e nevoie să intervii atât de des. Iată care sunt.

    Pe cât de lungă este lista de mai jos, pe atât de mult îți va scurta lista de sarcini săptămânale. Deși unele lucruri au nevoie de mentenanță frecventă, altele o duc foarte bine și dacă le cureți mai rar, conform The Spruce. De exemplu:

    1. Hainele

    rufe curatenie in casa
    Nu toate hainele trebuie spălate după fiecare purtare

    Dacă ți se pare că îți petreci tot timpul liber pe lângă mașina de spălat și uscător, s-ar putea să-ți speli rufele puțin prea des. În cazul în care nu ai o slujbă din cauza căreia transpiri excesiv ori ajungi cu mult praf pe haine acasă, atunci majoritatea hainelor pot fi purtate mai mult de o singură dată. Sigur că există excepții, de exemplu în cazul lenjeriei intime sau al hainelor de sport, care trebuie spălate după fiecare purtare. Mai e și cazul în care s-a întâmplat să-ți pătezi haina cu vreun aliment.

    Însă, în general, dacă piesa de îmbrăcăminte trece testul olfactiv și inspecția vizuală, atunci o mai poți purta încă o dată. Așa vei economisi și timp, și apă, și energie electrică și, cel mai important, hainele tale vor rezista mai mult în timp.

    2. Vasele din mașina de spălat

    curățenie în casă mașina de spălat vase
    Dacă obișnuiești să clătești vasele înainte să le pui în mașina de spălat, mai rău faci

    Dacă ai o mașină de spălat vase în bucătărie, ar trebui să o lași să își facă treaba. Irosești timp și apă dacă obișnuiești să clătești fiecare vas înainte să îl pui în mașina de spălat. Mai mult decât atât, s-ar putea chiar să te alegi cu vase spălate incomplet la finalul ciclului. Asta pentru că detergenții speciali pentru mașina de spălat conțin enzime care se atașează de particulele de mâncare pentru a dizolva murdăria și a o face ușor de îndepărtat de jetul de apă. Când clătești vasele înainte să le pui în mașină, îndepărtezi acele particule, iar detergentul nu mai are de ce să se mai „agațe”.

    Nu doar detergentul e irosit în toată ecuația asta, ci și apa. Clătind vasele înainte să le pui în mașina de spălat poți ajunge să irosești aproximativ 23.000 litri de apă pe an. Așa că, data viitoare, mai bine sari peste acest pas. Da, este important să îndepărtezi resturile voluminoase de mâncare, dar nu să cureți farfuriile înainte să le pui la spălat.

    3. Lustrele și ventilatoarele de plafon

    curatenie in casa lustre
    Nu-i nevoie să cureți lustrele și ventilatoarele de tavan de fiecare dată când faci curățenie în casă

    Curățenia săptămânală în casă nu ar trebui neapărat să includă și lustrele, ventilatoarele de plafon și alte obiecte de iluminat montate la înălțime. Sigur că nu vrei să se acumuleze acolo un strat gros de praf sau chiar pânze, însă e suficient să cureți aceste obiecte o dată pe lună.

    4. Hainele de exterior pentru iarnă

    spalare haine de iarna
    Gecile pot fi spălate o singură dată pe sezon

    Gecile, paltoanele și jachetele sunt piese vestimentare care nu trebuie spălate atât de des. Majoritatea hainelor de exterior pentru iarnă pot fi spălate o singură dată sau de două ori pe sezon. În general, transpirația nu ajunge la ele, pentru că e oprită de stratul de dedesubt.

    Ca să eviți să ajungă în stadiul în care chiar trebuie să le pui în mașina de spălat, trebuie doar să acorzi mai multă atenție petelor la momentul apariției. Dacă s-a întâmplat să dai ceva pe tine, curăță doar locul respectiv într-un timp cât mai scurt, ca să fie mai ușor de îndepărtat. Iar praful poate fi îndepărtat cu o perie pentru haine sau o rolă cu adeziv.

    5. Pilotele și păturile

    pilota masina de spalat
    Doar pentru că nu ai spălat pilotele și păturile nu înseamnă că nu ai făcut curățenie cum trebuie în casă

    Pilotele și păturile sunt destul de greu de curățat. Ba chiar unele e posibil să fie atât de voluminoase încât să nu încapă în mașina de spălat și să trebuiască neapărat să mergi cu ele la curățătorie. Așa că dacă nu trăiești în pat 24 din 24 de ore, ori dacă nu ai animale de casă care își petrec toată ziua acolo, poți spăla aceste obiecte o dată pe sezon. Oricum ele sunt protejate de cearșafuri, pe care le poți spăla cât de des simți nevoia.

    6. Perdelele și draperiile

    curatenie in casa draperii si perdele
    Draperiile și perdelele pot suporta amânare la curățat

    Te-ar putea surprinde, dar e suficient să speli perdelele și draperiile din living și dormitoare o singură dată pe an. Dacă te îngrijorează praful, atunci le poți pune în uscător pe ciclul cu aer, iar asta le va igieniza. Ai grijă, totuși, să nu folosești căldură ca să nu se micșoreze.

    Pe de altă parte, perdelele din baie și bucătărie trebuie curățate mai frecvent, din cauza mediului în care se află – cel puțin o dată pe sezon.

    7. Covoarele și mobila tapițată

    curățarea canapelei
    Atât timp cât îndepărtezi petele rapid, nu trebuie să speli canapeaua de ficare dată când faci curățenie în casă

    Ideal ar fi să apelezi la servicii profesionale de curățare a tapițeriei pieselor de mobilier și covoarelor o dată pe an. Atât timp cât le aspiri o dată pe săptămână, nu vor reține praful în fibra materialului și nu va fi nevoie să le speli mai des. În plus, dacă te ocupi chiar tu de spălarea lor și o faci și mai des, s-ar putea chiar să faci mai mult rău.

    O cantitate excesivă de detergent și supra udarea acestor materiale le poate deteriora. Șamponul în exces îți poate aduce efectul invers, căci ajunge să atragă și mai multă murdărie. Iar dacă uzi prea tare covorul, materialul cu care este întărit pe spate se poate deteriora și poate apărea mucegaiul.

    8. Husele pieselor de mobilier

    E adevărat că husele folosite pentru piesele de mobilier precum canapeaua și scaunele sunt mult mai ușor de curățat. Probabil e unul dintre motivele pentru care le-ai cumpărat: doar desfaci husa și o bagi în mașină. Însă ai grijă să nu faci asta prea des, cum ar fi o dată pe săptămână. Inspectează-le vizual și dacă nu au pete, le poți curăța la finalul fiecărui sezon. În plus, poți aplica regula hainelor de iarnă: cureți fiecare pată când apare.

    9. Jucăriile pentru baie ale copiilor

    ratusca de baie produse de curatat
    Rațușca de jucărie a copiilor nu trebuie spălată săptămânal

    Rățuștele de cauciuc și alte jucării pentru baie ale copiilor oricum fac baie zilnic, odată cu cei mici. Așa că le poți curăța cu detergenți puțin mai rar. E suficient să le clătești cu apă curată și să le agăți la uscat undeva de unde apa se poate scurge. Cu detergent nu ar trebui să le cureți mai des de o dată pe lună. Și îl poți înlocui cu o soluție formată din oțet și apă, dacă nu vrei să-i expui pe copii la chimicale puternice.

    10. Pernele de dormit

    curatenie in casa perne
    Cu cât speli mai des pernele de dormit, cu atât mai repede își vor pierde forma

    Chiar dacă e recomandat să speli cearșafurile și fețele de pernă săptămânal, nu e nevoie să aplici această regulă și pernelor de dormit. Ele nu intră în contact direct cu pielea ta, așa că e suficient să le speli o dată la trei sau șase luni. Dacă le bagi prea des în mașina de spălat, riști să le deteriorezi rapid. Apropo, știai că le poți spăla la mașină, da?

    11. Cuptorul

    curatare cuptor
    Nu-i necesar să cureți interiorul cuptorului de fiecare dată când faci curățenie în casă

    Curățarea cuptorului nu trebuie să fie pe lista săptămânală de curățenie în casă. Atât timp cât ștergi picăturile de alimente vărsate accidental imediat, poți amâna această operațiune destul de mult. Cuptorul trebuie curățat integral doar de două-trei ori pe an. De obicei e indicat să faci asta după sărbători, când îl folosești cel mai intens.

    12. Cămara din bucătărie

    trucuri organizare camara
    În cămară ții de obicei alimente neperisabile, care nu fac mizerie

    Spre deosebire de frigider, care trebuie curățat săptămânal pentru că acolo ții mâncăruri crude care se strică rapid, cămara nu are nevoie de același tratament. Acolo depozitezi alimente neperisabile, borcane și conserve, așa că nivelul de murdărie e mai scăzut. E suficient să cureți bine cămara o dată sau de două ori pe an, să scoți tot ce ai în ea și să ștergi fiecare raft, nu de fiecare dată când faci curățenie în casă. Tot atunci e momentul să verifici zona de insecte și să citești datele de expirare ale fiecărei conserve în parte.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    12 lucruri sau locuri din casă pe care probabil le cureți prea des