CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE

10 reguli sfinte și 5 soluții DIY cu care scoți sau previi mirosul de animal de oriunde din casă

publicat pe 26 mai 2022

    „Cum combați mirosul de câine și de pisică din casă?” este o întrebare la care mulți dintre noi caută un răspuns. Animalele de companie sunt parte din familie, dar dragostea pentru ele nu ne poate împiedica să recunoaștem că mirosurile cu care vin la pachet sunt deranjante.

    Animalele de companie, în special câinii și pisicile, cei mai populari co-locatari din casele noastre, lasă în urmă un miros urât, oricât de bine ne-am îngriji de igiena lor personală. De multe ori acesta este singurul lucru pe care și-l amintesc cei care ne calcă pragul, oricât de curată și frumos amenajată ar fi casa noastră. Drept urmare, avem nevoie de soluții. Iar ele există. Cu ajutorul celor de la Apartment Therapy ți le împărtășim și ție în cele ce urmează.

    1. Cum combați mirosul de câine și de pisică din casă: păstrează casa curată

    aspirator cu aburi

    Să începem cu ceea ce este evident – curățenia regulată este sfântă dacă vrei să scapi de mirosul neplăcut lăsat în urmă de animalele de companie. Aspiră și șterge podelele temeinic cu produse special create în acest scop din comerț sau cu soluții DIY. Îți vom prezenta câteva rețete eficiente de produse pe care le poți prepara acasă pentru eliminarea acestor mirosuri.

    Aspiratorul este însă de mare ajutor. Repetă procesul până când vezi că a dispărut tot părul din toate colțurile din casă și în special de pe covor. Aspiră inclusiv canapelele și fotoliile și, dacă ai un aspirator cu filtru, schimbă-l sau curăță-l la fiecare folosire. Îți recomandăm să folosești un aparat de curățat cu aburi atât pentru podele și covoare, cât și pentru piesele de mobilier textile.

    Șterge praful și, foarte important, spală toate textilele din casă odată la ceva timp – pe cele folosite în mod frecvent și de animale spală-te cât mai des posibil.

    2. Ai grijă de igiena animalului tău de companie

    O altă necesitate este să cureți frecvent animalul de companie, de la băi și până la periaj. Periajul este însă mai important în cazul pisicilor, de exemplu, pe care nu este recomandat să le speli foarte des, mai ales că pisicile au grijă de igiena lor. Taie-le în schimb unghiile atât câinilor, cât și pisicilor și periază-le dinții dacă îți permit. Din când în când, o vizită la un salon pentru animale este o idee bună, mai ales dacă întâmpini dificultăți în a curăța animalul acasă.

    3. Cum combați mirosul de câine și de pisică din casă: curăță lucrurile pe care le folosește animalul tău de companie

    pat murdar animale

    Nu doar animalul tău de companie trebuie să menținut curat, ci și toate accesoriile, obiectele, articolele de șezut și jucăriile trebuie întreținute. Curăță săptămânal așternutul, jucăriile, vasele, cușca și litiera pisicii tale.

    Spală bine patul câinelui sau al pisicii. Acesta este, de obicei, epicentrul mirosului din cauza depunerilor de murdărie, salivă, urină și păr. Dacă patul miroase urât și nu poate fi spălat, te sfătuim să îl înlocuiești cu unul nou.

    4. Ia decizii inteligente în legătură cu litiera pisicii

    Așternutul din litiera pisicii poate fi o problemă majoră, întrucât este aproape întotdeauna urât mirositor. Excepție face doar momentul exact al curățării.

    Iată câteva recomandări pentru litiera pisicii:

    1. Dacă ai suficient spațiu și ai mai mult de o pisică ai nevoie de o litieră pentru fiecare.
    2. Alege o litiera cu o dimensiune potrivită pentru pisica ta, cu capac și filtru pentru mirosuri.
    3. Încearcă mai multe tipuri de așternut (nisip, silicon etc.) și vezi care este potrivit pentru tine. Unele rețin mirosurile neplăcute mai bine decât altele.
    4. Adaugă bicarbonat de sodiu în litiera pisicii pentru a sprijini puterea așternutului în ținerea sub control a mirosurilor neplăcute.
    5. Curăță litiera pisicii cel puțin o dată pe zi și plaseaz-o în cel mai îndepărtat și conținut loc din casă.

    5. Cum combați mirosul de câine și de pisică din casă: aerisește des

    Chiar și în lunile mai reci, deschiderea ferestrelor și ușilor o dată pe săptămână timp cel puțin zece minute poate face o diferență uriașă în calitatea aerului din casa ta.

    6. Folosește deodorant natural pe podele

    Presară bicarbonat de sodiu pe covoare cu câteva ore înainte de a le aspira pentru a ajuta la absorbția oricăror mirosuri prinse sau, dacă ai mochetă și animale de companie înlocuiește mocheta cu o suprafață mai tare, cum ar fi lemnul, parchetul laminat sau gresia.

    7. Cum combați mirosul de câine și de pisică din casă: dacă nu poți învinge mirosul, acoperă-l

    Folosește neutralizatori de aer și parfumuri de mascare, cum ar fi odorizante pentru covoare, lumânări parfumate, odorizante cu plug-in și spray-uri. Infuzoarele, bețișoarele și uleiurile esențiale sunt, de asemenea, soluții bune pentru mascarea mirosurilor neplăcute.

    8. Cumpără-ți un purificator de aer

    Investește într-un purificator de aer. Acesta nu va elimina complet mirosurile neplăcute de unul singur, dar te va ajuta cu siguranță să îl ții sub control

    Folosește un purificator cu filtru HEPA și înlocuiește frecvent filtrele de aer. Curăță, de asemenea, cât de des posibil conductele de aer.

    9. Ai grijă de mobilier

    Încearcă să nu permiți animalelor de companie accesul pe mobilă sau alege cu atenție piesele de mobilier. Dacă pisica ta este obișnuită să folosească sisalul, iar câinele nu sapă gropi în canapeaua din sufragerie, poți alege o canapea din piele. Atenție însă la pericolul de zgârieturi – tu îți cunoști cel mai bine animalul. Este o idee înțeleaptă, de asemenea, să folosești o husă sau o cuvertură pentru canapea, pe care poți să o îndepărtezi și să o speli ușor și des.

    Curăță în profunzime mobilierul tapițat, dacă este cazul, spălând toate husele detașabile. Folosește bicarbonat de sodiu în curățare, este un absorbant excelent de mirosuri. Perie covoarele și canapelele periodic cu o perie cu peri moi și șterge apoi cu o cârpă umedă.

    Mobilierul din piele, pomenit mai sus, poate fi șters cu un amestec de oțet și apă, iar draperiile, perdelele și covoarele poți să le reîmprospătezi cu ajutorul unei soluții din puțin ulei de mere și bicarbonat. Poți să adaugi un strop de oțet și în detergentul de rufe atunci când pui lenjeriile de pat, pilotele, cuverturile și prosoapele la spălat.

    10. Alege covoarele în mod înțelept

    Dacă ai animale de companie, cel mai bine ar fi să strângi covoarele din casă. Dacă vrei totuși să ai covoare pe jos, cea mai bună idee este să cumperi covoare cu fir scurt, în niciun caz cu fir lung.

    Cum combați mirosul de câine și de pisică din casă: soluții DIY de reîmprospătare

    În completarea soluțiilor de mai sus pentru reîmprospătarea casei și pentru mascarea mirosurilor neplăcute, îți mai prezentăm cinci soluții DIY care te vor ajuta să combați mirosul de câine și de pisică din casă.

    1. Absoarbe mirosurile neplăcute cu ajutorul merelor

    Merele absorb mirosurile neplăcute. Taie un măr în jumătate și plasează-l aproape de zona cu odoruri deranjante. Jumătățile de măr vor absorbi mirosurile timp de până la șase ore.

    2. Neutralizează mirosurile de urină cu oțet

    caine urina pe covor

    Pune oțet într-o sticlă cu pulverizare și saturează zona problematică. Lasă-l să acționeze câteva ore, apoi îndepărtează mirosul cu un aparat de curățat cu abur. Poți, de asemenea, să lași oțetul să se usuce, iar mirosul lui va dispărea și, cu el, mirosul de urină.

    3. Tratează zonele super-mirositoare cu bicarbonat de sodiu sau amidon de porumb

    Bicarbonatul de sodiu neutralizează mirosurile foarte puternice, așa cum am precizat mai sus. Dacă vrei să cureți un covor cu peri medii, chiar și cu peri scurți, presară bicarbonat pe petele problematice și freacă-le cu o perie pentru covoare. Lasă-l să acționeze o zi întreagă înainte să aspiri. La fel poți să folosești și amidonul de porumb.

    Dacă mirosul este deosebit de intens adaugă puțină apă și transformă bicarbonatul de sodiu într-o pastă. Lasă-l să se usuce înainte să aspiri. Același lucru este valabil și pentru amidonul de porumb.

    4. Împrospătează covorul cu bicarbonat și ulei esențial

    Cum combați mirosul de câine și de pisică din casă cu bicarbonatAmestecă trei căni de bicarbonat de sodiu și 20 de picături din uleiul tău esențial preferat într-un borcan și agită. Presară ușor pe covor și lasă-l să stea pe covor timp de 30 minute înainte să aspiri.

    5. Împrospătează aerul și țesăturile

    Adaugă câteva picături din uleiul esențial care-ți place într-o sticlă cu pulverizator plină cu apă și folosește acest spray făcut acasă ori de câte ori simți nevoia. Această soluție funcționează excelent și pentru reîmprospătarea perdelelor, pernelor și a alte țesături din casa ta.

    Uneori însă, în special dacă ai mai multe animale în casă, nu poți face față procesului de curățenie de unul singur. Cu cât ai mai multe animale și o casă mai mică, cu atât mai evident va fi mirosul lăsat în urmă. Atât câinii, cât și pisicile au odoruri specifice. Pe lângă mirosuri, în funcție de rasă, un animal de companie poate lăsa în urmă și alte „cadouri” nedorite.

    Unele animale, câini sau pisici, năpârlesc puternic – unele au firul de păr subțire și lipicios, în timp ce altele au firul de păr țepos, aceste două extreme fiind, de altfel, cazurile în care părul este foarte greu de îndepărtat fără ajutorul profesioniștilor.

    Dacă ai animale mici, care nu au fost încă educate să-și facă nevoile afară, accidentele care implică urină și fecale pot fi destul de frecvente, așa că trebuie să fii cu ochii în patru și să te uiți tot timpul după pete. Dacă nu, se poate întâmpla să simți un miros urât și să nu-i găsești sursa. În acest caz, aerul din casă va fi mai greu de purificat, pentru că nu vei ști care este zona pe care trebuie să insiști.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments