DESIGN INTERIOR

Cum se curăță gresia mată: sfaturi utile pentru întreținere

publicat pe 05 iul. 2024

  Gresia mată vine cu un tip de textură nedetă și naturală, lucru tot mai des întâlnit în amenajările actuale. Un materiale natural în sine, gresia mată oferă un aspect deosebit camerei în care este pusă. De aceea, întreținerea ei este importantă. Iată cum se curăță gresia mată și ce sfaturi poți să aplici pentru întreținerea materialului. 

  Gresia mată reprezintă un tip de placă ceramică tot mai des întâlnit în amenajările contemporane. Acest tip de gresie este preferată grație aspectului său natural, a suprafeței care nu reflectă lumina și, în general, pentru textura mai fină pe care o poate avea. 

  Gresia mată face față cu brio traficului intens dacă este pusă în amenajarea unei bucătării sau a unui living, de exemplu. Totodată, poate să confere un aspect discret și elegant dacă este aleasă într-un design interior minimalist. 

  Întreținerea gresiei mate nu este atât de dificilă. Însă trebuie făcută cu regularitate și, uneori, de către echipe profesioniste pentru ca structura și calitățile ei să rămâne intacte. 

  Cum să cureți gresia mată după instalare 

  Imediat după instalare, gresia mată necesită o curățare temeinică pentru a îndepărta reziduurile de adeziv, chituirea și alte materiale utilizate în procesul de montaj. Acest proces poate să fie făcut și de o echipă profesionistă de curățenie. Iată care sunt pașii: 

  • Îndepărtarea resturilor: Folosește o mătură cu peri moi sau un aspirator pentru a îndepărta resturile mari și praful de pe suprafața gresiei; 
  • Curățare umedă: Pregătește o soluție de apă caldă și detergent neutru. Este esențial să eviți detergenții acizi sau abrazivi care pot deteriora suprafața gresiei mate. Dacă resturile de pe gresie se îndepărtează greu, atunci poți să apelezi la detergenți pe bază de acid tamponat; 
  • Spălare și clătire: Utilizează un mop din microfibră sau o lavetă moale pentru a curăța gresia. După aplicarea soluției de curățare, clătește bine cu apă curată pentru a îndepărta orice urmă de detergent.
  • Uscare: Șterge gresia cu o cârpă uscată pentru a preveni apariția petelor de apă.

  Ține cont de faptul că plăcile de gresie mată aplicate pe podea sunt mai predispuse la murdărie decât cele puse pe pereți. Totodată, aceste indicații de îngrijire trebuie adaptate pentru fiecare tip de placă. Plăcile de gresie mată pot să aibă texturi și granulații diferite. De exemplu, unele plăci pot să imite materiale precum lemn, piatră, ciment, rășină sau marmură. 

  Operațiunea de curățarea a gresiei mate după instalare necesită timp. Nu grăbi sau nu omite o etapă sau alta. Curățarea post-montaj face gresia să fie mai rezistentă și mai ușor de întreținut pe viitor. 

  Întreținere periodică a gresiei

  Pentru a păstra aspectul și durabilitatea gresiei mate, este important să îți formezi un plan de întreținere periodică. În cele ce urmează, iată o serie de sfaturi utile pentru întreținerea gresiei mate: 

  Curățare zilnică: îndepărtează praful și murdăria cu o mătură moale sau un aspirator. Evită utilizarea aspiratoarelor cu perii dure care pot zgâria suprafața; 

  Folosește detergenți neutri: gresia mată trebuie curățată săptămânal cu detergenți neutri sau special concepuți pentru acest tip de gresie. Detergenții acizi sau alcalini pot deteriora finisajul mat; 

  Soluții de sigilare: aplică un produs de sigilare special pentru gresia mată, conform recomandărilor producătorului, pentru a proteja suprafața împotriva petelor și uzurii.

  Unde se potrivește gresia mată

  Gresia mată este un tip de accesoriu extrem de versatil în amenajare, fiind potrivită într-o varietate de designuri interioare. În funcție de specificul camerei, iată unde poți pune gresie mată: 

  În baie: pe gresia mată nu alunei atât de ușor, astfel că este ideală pentru baie. Oferă siguranță și un aspect elegant și minimalist, în funcție de amenajare; 

  În bucătărie: finisajul mat al gresiei oferă un aspect modern și discret, fiind ușor de întreținut și rezistent la pete; 

  Pe hol: fiind o zonă cu trafic intens, gresia mată este o alegere excelentă datorită durabilității și ușurinței de curățare; 

  În living: pentru un aspect contemporan și sofisticat, gresia mată poate fi utilizată în livinguri, fiind potrivită combinațiilor vizuale cu diverse tipuri de mobilier.  

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Cum se curăță gresia mată: sfaturi utile pentru întreținere