
Tot ce trebuie să știi despre alegerea finisajelor ceramice pentru casa ta, de la interior la exterior
Plăcile ceramice, folosite din cele mai vechi timpuri (încă din antichitate), sunt și astăzi materialul cel mai folosit în amenajările interioare rezidențiale, dar și în spațiile comerciale, spațiile publice.
Plăcile ceramice asigură un mediu sigur și igienic, se curăță ușor și nu necesită întreținere specială, sunt rezistente și durabile, nu emit substanțe nocive și sunt rezistente la căldură, deci sunt o opțiune perfectă de finisaj pentru amenajarea locuinței. Iar cu diversitatea atât de mare de modele, culori, suprafețe și texturi, formate și dimensiuni de plăci ceramice prezentă pe piața actuală, cu siguranță vei găsi o soluție estetică potrivită pentru casa ta.
Destinația plăcilor ceramice trebuie corelată cu absorbția de apă și rezistența la uzură
Alegerea unei plăci ceramice trebuie să țină cont, în primul rând, de caracteristicile spațiilor pe care vrei să le amenajezi și implicit de corelarea acestora cu parametrii fizici ai plăcilor ceramice. Pentru un proiect reușit, e bine să alegi plăcile ceramice în funcție de cateva aspecte mai mult sau mai puțin tehnice. Iată cum să interpretezi datele inscripționate pe ambalajele gresiilor, faianțelor, decorurilor sau mozaicurilor ceramice.
Placa ceramică este obținută dintr-un amestec de minerale și roci argiloase (feldspat, caolin, bentonita, argilă) supuse unor procese mecanice de măcinare și omogenizare. Pudra fină rezultată după prelucrarea materiilor prime este presată, uscată, arsă (în cazul faianțelor care sunt obținute prin procesul de dublă ardere), glazurată, decorată și la final arsă, rezultând un produs cu o anumită porozitate a masei ceramice, deci cu proprietăți diferite de absorbție a apei ceramice.
Grupele de absorbție de apă și ce semnifică ele
Acele plăci ceramice care au absorbția de apă mai mică de 0,5% (grupa de absorbție BIa) sunt foarte compacte si nu înglobează molecule de apă care să inducă tensiuni în masa ceramica la cicluri repetate îngheț-dezgheț. Aceste plăci sunt gresiile porțelanate. Sunt foarte rezistente, singurele plăci ceramice care pot fi utilizate la exterior și interior.

Cu cât absorbția de apă este mai mare, plăcile ceramice se vor folosi doar la interior și în locuri cât mai ferite de umezeală. Plăcile ceramice cu absorbția de apă cuprinsă între 3% și 9% sunt gresii de interior (grupa BII de absorbție).
Plăcile de faianță au absorbția de apă mai mare de 10% (Grupa BIII de absorbție), deci se vor folosi doar pentru placarea pereților interiori.
Gresiile porțelanate pot fi glazurate sau neglazurate. Toate celelalte categorii de produse sunt doar glazurate.
Rezistența la uzură indică spațiul în care poți folosi plăcile ceramice
Glazura este cea care conferă aspectul mat sau lucios al plăcilor ceramice. Ia în considerare faptul că plăcile ceramice folosite pentru pardoseli vor fi supuse unui grad de uzură (abraziune). Rezistența la uzură a unei suprafețe ceramice clasifică plăcile de gresie în mai multe clase (valori de PEI) care indică spațiile în care acestea pot fi utilizate:
- Plăcile de faianță au clasa PEI 0. Nu se pot utiliza pentru placarea pardoselilor, deoarece suprafața acestor plăci nu rezistă la abraziune.
- Clasele de PEI 1, 2 și 3 sunt recomandate traficului rezidențial ușor, mediu, respectiv intens, de aceea atunci când vrei să cumperi o placă de gresie pentru locuință, va trebui să verifici care este valoarea PEI marcată de fiecare producător pe ambalajul plăcilor respective.
- Plăcile de gresie cu valoare PEI 1 se vor folosi în dormitoare, cele cu PEI 2 pentru dormitoare sau băi, cele cu PEI 3 pentru bucătării, holuri, terase, scări interioare, living, logii sau balcoane.
- Plăcile care au PEI 4 și PEI 5 sunt destinate și zonelor comerciale.
- Valorile PEI 4 sunt recomandate pentru zone comerciale cu trafic mediu cum sunt: magazine mici, birouri, camere de hotel, bucătării comerciale, scări exterioare și interioare.
- Plăcile de gresie cu valori PEI 5 au cea mai bună rezistență la abraziune, deci pot fi supuse unui trafic intens la particule oricât de abrazive. Sunt indicate pentru placarea podelelor mall-urilor, sălilor de așteptare din aeroporturi, foaierelor hotelurilor, teatrelor, drumuri pietonale, alei, hale industriale, garaje.
- Gresiile porțelanate au de regulă valori PEI 5, PEI4 sau dacă sunt lucioase pot avea PEI3.
Astfel, e foarte important să alegi placa ceramică în funcție de locația unde va fi folosită. Pentru exterior, încălzire în pardoseală și încăperi cu umiditate mare, gresia porțelanată este singura recomandare. Dacă traficul este mediu sau ridicat, o gresie porțelanată cu PEI 4 sau 5 este alegerea sigură.
Dacă finisajul este mat și/sau structurat, va avea și un coeficient de rezistență la alunecare ridicat.
Aceștia sunt parametrii fizici ai unei gresii de care trebuie să ții cont când alegi o placă ceramică pentru o anumită zonă a locuinței.

Însă pentru realizarea unei amenajări nu doar rezistente, ci și armonioase din punct de vedere estetic, trebuie să te asiguri că toată cantitatea necesară pentru un spațiu este din acelasi lot. Cutiile cumpărate trebuie să fie inscripționate cu aceleași marcaje în ceea ce privesc: nuanța, calitatea, calibrul și data de fabricație.
Calibrul plăcilor ceramice. Rectificarea
Pentru că masa ceramică este obținută din argile și amestecuri de silicați, după răcire se contractă diferit, ceea ce determină dimensiuni ale plăcilor cu diferențe de câțiva milimetri. Din acest motiv, plăcile de gresie care induc contracții mai mari, dar și cele de faianță se sortează pe calibre (plaja de dimensiuni în milimetri este specifică fiecărui producator și este inscripționată pe ambalaj). Pentru același produs se pot obține calibre diferite în loturi diferite, de aceea e foarte important să verifici acest marcaj pentru toate cutiile cumpărate.
Datorită calibrelor și marginilor usor rotunjite pe care toate plăcile presate le au, se recomandă utilizarea unor rosturi mai mari de 3 milimetri între plăcile ceramice porțelanate sau neporțelanate. Pentru realizarea unor spații cu minime linii de rost și pentru crearea unei uniformități vizuale în spațiu, se vor folosi gresii porțelanate rectificate sau faianțe rectificate.
Rectificarea este un procedeu de finisare a plăcilor ceramice care presupune tăierea marginilor plăcilor cu mașini speciale cu disc diamantat. Rectificarea este o parte a procesului de producție ce se realizează după scoaterea plăcilor ceramice din cuptorul de ardere. Prin acest procedeu dispar diferențele de mărime între calibre și muchiile plăcilor formează unghiuri de 90 grade. Este un procedeu scump din cauza consumului energetic suplimentar. Are ca avantaje calibrarea perfectă, ceea ce permite montarea plăcilor cu rosturi foarte fine de 1,5-2 milimetri cu impact pozitiv asupra designului oferind o cursivitate a pardoselii.
Oricare ar fi tipul plăcii ceramice și în orice spațiu se utilizează aceasta este obligatoriu să se folosească un rost între plăcile ceramice: „Rostul are rostul lui”. Acesta are rolul de a prelua tensiunile suportului de placare, pentru ca rezistența plăcii ceramice să nu fie afectată.
Dacă vrei ca rostul dintre plăci să fie cât mai puțin vizibil, atunci pe lângă faptul trebuie să alegi plăci rectificate, ai grijă ca nuanța rostului să nu fie în contrast cu nuanța plăcii ceramice.

Nuanța plăcilor ceramice
Nuanța plăcilor ceramice este o caracteristică a ceramicii. Atunci când vorbim de nuanță, nu ne referim la variațiile de tonalități generate de design, ci la marcajul nuanței inscriptionat pe cutie, specifică fiecărui lot.
Prin tehnologie digitală se obțin astăzi porțiuni de design cu vibrații care aduc variații de la o placă la alta. Este recomandat ca pentru obținerea unui efect natural al suprafeței să selectezi plăci din mai multe cutii, să le amesteci între ele și chiar să le rotești cu 180 de grade. Suprafețele cu design tip marmură, lemn, piatră arată natural dacă variația plăcilor din spațiu este mai mare, adică designul nu este repetitiv. Însă reține că o placă ceramică poate avea intensități diferite ale culorii, influențate de condițiile de producție. Nuanța obtinută în fiecare lot de producție este marcată pe cutiile CESAROM cu o literă și o cifră (D3 sau C2). Asigură-te că la cumpărare toate cutiile au același marcaj de nuanță.

Ambalajele plăcilor ceramice au marcaje care indică codul produsului, culoarea, nuanța, calibrul, calitatea și data de fabricație. Dacă toate cutiile au același marcaj, ține cont și să alegi placa ceramică corectă corelat cu spațiul amenajat. Materialele utilizate pentru placare – adezivi, chituri de rostuit – trebuie selectate în acord cu placa ceramică și cu tipul stratului suport. Numai așa ambientarea va avea rezultatul pe care ți-l dorești.

Pe site-ul CESAROM exista FIȘE TEHNICE pentru fiecare produs, astfel încat să ai toate detaliile legate de parametrii produsului, performanțe, indicații de placare și loc de utilizare.