Inul trebuie să fie călcat cu grijă, pentru a nu se deteriora. Temperatura potrivită îndepărtează cutele și ține material ca nou. Însă dacă e prea mare, inul are de suferit. Îți explicăm cum se calcă corect inul, ce pași să urmezi și cum să folosești aparatul de călcat în mod adecvat. Detalii și sfaturi, în articol.
Inul este o țesătură naturală, foarte apreciată pentru senzațiile de răcoare și confort pe care le oferă. Inul este apreciat și pentru aspectul său elegant, fiind o alegere de top mai ales în timpul sezonului cald.
Cu toate acestea, inul se dovedește un material dificil de călcat. Acest lucru se datorează fibrelor sale rigide și a tendinței de a se șifona foarte repede.
Îți explicăm în cele ce urmează cum să calci corect hainele și țesăturile din in și cum să folosești corect aparatul de călcat. Venim și cu sfaturi care să te ajute să speli inul fără să intre la apă.
Cum se calcă inul
Chiar dacă este o fibră naturală foarte rezistentă, inul poate să fie deteriorat de căldura excesivă a aparatului de călcat. Astfel, temperatura fierului de călcat trebuie să fie una moderată.
Fierul de călcat, setat la o temperatură medie
Atunci când calci haine sau țesături din in, trebuie să setezi aparatul de călcat la o temperatură medie. În felul acesta, inul poate să fie călcat eficient, fără să aibă pliuri sau cute.
Ține cont de faptul că temperaturile prea mari pot slăbi sau chiar arde fibrele de in. Mai mult, dacă inul este vopsit poate suferi decolorarea permanentă a zonei atinse de aparatul de călcat.
Pregătirea aparatului de călcat, în trei pași:
- Verifică eticheta: înainte de orice, consultă eticheta hainelor din in. Recomandările producătorului te vor ajuta să întreții corect acest tip de material;
- Setarea aparatului de călcat: aparatele moderne de călcat au funcții speciale pentru in care pot fi setate înainte de călcare. Aparatele mai vechi trebuie încălzite treptat pentru a ajunge la o temperatură medie uniformă;
- Testează pe o zonă mică: dacă nu ești sigur, începe prin a călca o zonă mai puțin vizibilă pentru a te asigura că temperatura este adecvată.
Folosește puțini aburi
Funcția de aburi a aparatului de călcat ajută la netezirea cutelor și la detensionarea fibrelor. În cazul inului, e foarte important să folosești un nivel mai scăzut al aburilor pentru a ajusta presiunea și direcția lor după nevoi.
Totodată, prin folosirea unei cantități minime de aburi, eviți apariția petelor de apă pe țesăturile de in și nu riști să deformezi fibrele.
Pentru a proteja țesătura de in, întoarce hainele pe dos și folosește aburii din această poziție. Dacă fierul de călcat nu are opțiune de aburi, folosește un spray cu apă pentru a umezi ușor hainele înainte de călcare.
Cum speli inul, fără să intre la apă
Spălarea inului trebuie să fie una blândă pentru a păstra calitatea țesăturii. Poți aplica regulile de mai jos pentru ca inul să nu intre la apă:
Spală inul la temperaturi mici: apa rece sau cea călduță sunt ideale pentru a preveni micșorarea fibrelor de in;
Folosește detergent delicat: detergentul cu care speli inul trebuie să fie pentru țesături delicate, să nu aibă aditivi agresivi și să nu deterioreze fibrele naturale;
Evită stoarcerea: pentru a preveni cutele și deformările, nu stoarce excesiv hainele din in. În schimb, presează ușor excesul de apă sau folosește ciclul delicat al mașinii de spălat;
Uscare naturală: uscarea la aer este cea mai bună metodă pentru in. Nu folosi uscătorul de rufe, deoarece încălzirea materialului poate duce la micșorare;
Calcă în timp ce este ușor umed: inul se calcă cel mai bine când este ușor umed. Dacă hainele sunt complet uscate, umezește-le ușor cu un spray înainte de călcare.
-
UTILE
La ce ajută aerisirea caloriferelor și la cât timp trebuie făcută
Dacă nu aerisești caloriferele, facturile vor fi mai mari.
-
Grădină
Când se acoperă trandafirii pentru a-i proteja în sezonul rece. Sfaturi pentru îngrijirea de iarnă
E un moment anume, de care trebuie să ții cont.
-
Sponsored
Cum să îți transformi pasiunea pentru design interior în business: „Primii 10 ani de arhitectură au fost o bătălie”
Arhitecta Alina Vîlcu ne-a povestit ce a învățat din experiența ei de 20 de ani în lumea businessului, în domeniul designului de interior.