Cum să trăiești mai simplu și zen acasă: 40 de idei inspirate din cultura japoneză
publicat pe 05 apr. 2021Pandemia ne-a împins să ne redefinim realitatea și spațiul în care locuim. Casa nu mai e doar refugiu după o zi plină, ci mare parte din universul nostru. Unde ne petrecem o bună parte din timp, motiv pentru care observăm mai atent lucrurile din jurul nostru. Și alea care ne plac, și alea care ne displac. Așa că dacă simți nevoia să-ți reorganizezi viața, poți începe prin a-ți transforma locuința într-un spațiu zen, după stilul minimalist din cultura japoneză.
Despre acest stil de viață vorbește și Dominique Loreau în bestsellerul „Arta simplității”, o carte care ne-a căzut în mână de când cu pandemia și din care am învățat o grămadă de lucruri. Și pe care vrem să le împărtășim cu tine, căci #sharingiscaring.
Autoarea s-a mutat în Japonia în anii ’70, unde a descoperit că simplitatea este o valoare pozitivă, care îmbogățește. Filozofia ei de viața a devenit aceeași cu noua cultură pe care a adoptat-o și s-a transpus în toate aspectele vieții sale, de la designul casei și până la cel al sufletului. Ea a realizat că a trăi cu mai puțin înseamnă a trăi cu mai multă fluiditate, libertate și lejeritate, motiv pentru care își dorește să dea aceste sfaturi mai departe.
Am extras din „Arta simplității” o serie de idei, așa cum le notează autoarea, pentru cei care vor să încerce să înțeleagă mai bine ce înseamnă stilul minimalist japonez în propria casă și cum să aplice credințele zen.
Cum te raportezi la spațiul în care locuiești
Dominique crede că excesul societății actuale acoperă adevăratele noastre nevoi și abia când vom renunța la toate lucrurile inutile vom înțelege cât de multă fericire putem să accesăm. Iată 40 de idei pe care le notează în carte:
1. „Noi nu posedăm obiectele. Ele ne posedă pe noi.
2. Casa ar trebui să fie un loc de relaxare, o sursă de inspirație, un spațiu terapeutic.
3. Confortul este o artă fără de care orice formă de decorare e inutilă.
4. Într-o locuință, nu ornamentele ar trebui să fie esențiale, ci persoanele care se află în ea.
5. Locuința nu ar trebui să fie o sursă de griji, de muncă suplimentară, o greutate în plus sau o povară. Ar trebui, din contra, să ne redea energia.
6. A simplifica înseamnă până la urmă a înfrumuseța. O înfrumusețare „reducționistă” relaxează.
7. A trăi numai în trecut, pradă amintirilor, înseamnă a uita prezentul și a închide fereastra către viitor.
8. Idealul ar fi să nu posedăm decât strictul necesar.
9. Simplitatea presupune armonie între obiecte puține, dar indispensabile.
10. Atenție: pentru a trăi minimalist, lucrurile, oricât de mici, trebuie să fie frumoase și practice”, spune ea.
Design minimalist inspirat din cultura japoneză – obiecte puține și de calitate
Dominique te invită să renunți la preconcepții, să nu te mai atașezi de lucruri și să faci loc obiectelor utile și atent alese. Așa cum spune ea, doar atunci vei putea să-ți îndrepți atenția către tine și să respiri cu adevărat. Autoarea scrie:
11. „Aruncați tot ceea ce este inutil sau prea uzat. (Sau mai degrabă puneți obiectul în fața blocului, cu o pancartă pe care să scrieți că poate să-l ia cine vrea).
12. O casă cu mobilier sobru permite mai multă mobilitate. Obiectele și mobila trebuie să fie ușoare, gata să placă nu doar privirii, ci și trupului. Ochiul trebuie să «simtă» că un covor e moale, că un lambriu e făcut din lemn parfumat și că o cabină de duș e revigorantă.
13. Aruncați la gunoi scrumierele greoaie, covoarele de lână imposibil de ridicat, lămpi în firul cărora vă împiedicați, tapiseriile cusute de mătușa, alămurile care-și pierd strălucirea imediat după ce au fost lustruite și celelalte o mie de lucrușoare inutile care stau înghesuite pe șemineu, în dulăpioare și etajere.
14. Stilul «fluid» al arhitecților sau stilul «spațiu alb» este unul în care lucrurile există grație golului care le înconjoară. Persoanele care au ales acest tip de estetică în locuința lor fac puține concesii: două, trei cărți, o lumânare parfumată și o canapea mare și confortabilă.
15. Refuzați tot ceea ce nu funcționează cu ușurință. Cereți unui specialist să ascundă până și ultimul fir electric într-o plintă, sub parchet sau într-o centură specială. Schimbați robinetele care nu se închid cum trebuie, dispozitivele zgomotoase de tras apa, cabina de duș prea îngustă, o clanță nepotrivită etc.
16. Scăpați de acele idei preconcepute conform cărora cașmirul ar fi numai pentru cei bogați. Un pled din pashmina ține mai cald decât două cuverturi puse una peste alta, călătorește din încăpere în încăpere, din mașină în avion, și vă va servi ani întregi, rămânând la fel de frumos și de confortabil.
17. Încercați, fie și numai pentru o săptămână, să așezați toate bibelourile în afara razei vizuale. Spațiul gol vă va provoca, poate, revelații.
18. O încăpere goală, nudă, poate deveni foarte călduroasă dacă include materiale calde și prietenoase, cum ar fi lemnul, textilele, pluta, paiele”, notează Diminique în cartea sa.
Importanța culorilor în cultura japoneză
Un stil minimalist japonez creează o simbioză între toate elementele unei locuințe. Lumina trebuie să fie complementară cu mobilierul, iar cel din urmă trebuie să se încadreze într-o armonie cromatică. Scopul final este acela de a avea un spațiu natural, unde confortul este creat fix de lipsa anumitor elemente. Loreau spune:
19. „La capitolul culori, optați pentru o lume monocromă. Culorile obosesc vederea. Negrul, albul, griul sunt în același timp absența și fuziunea tuturor culorilor. Aduc un stil de o simplitate extremă, ca și cum toată complicația ar fi fost eliminată prin distilare.
20. Armonia culorilor, materiale nobile în viața de zi cu zi (desenul natural al lemnului, suprafața lui, lemnul pe care mâna îl atinge doar pentru că-i place forma sa) oferă o odihnă vizuală și tactilă, deopotrivă.
21. Un truc: atunci când toate obiectele aparținând aceluiași spațiu au aceeași culoare, avem impresia că deținem mai puține lucruri, fără a mai vorbi de confortul vizual și de senzația de ordine pe care le generează.
22. Dacă aveți chef să vedeți o veselă «frumoasă», mergeți din când în când într-un restaurant elegant, dar pentru acasă cumpărați farfurii groase din ceramică albă, incasabile, atemporale, care se potrivesc cu orice stil și conferă mâncării un plus de savoare”, completează autoarea.
Lumina și dulapurile setează vibe-ul casei
Dominique îndeamnă spre o casă unde lumina artificială și cea naturală sunt „prietene” și „lucrează” împreună pentru a întregi spațiul și a-l pune în evidență. Mai mult, dulapurile alese trebuie să-ți ușureze accesul la lucrurile din interiorul lor și să-ți ofere libertate de mișcare. Ea spune:
23. „După ce am folosit lămpi cu intensitate reglabilă, ni se va părea că un întrerupător care face trecerea bruscă de la întuneric la o iluminare orbitoare este o cruzime.
24. Intrarea în locuință trebuie să fie primitoare, luminoasă, decorată cu flori: ceea ce se găsește la intrare intensifică trecerea spre interior. O oglindă sau un tablou în culori vesele poate compensa penumbra sau spațiul strâmt.
25. În interior, evitați luminile uniforme. Lumina naturală e în continuă schimbare. Ea pune în valoare sau întunecă tot ceea ce percepem.
26. Dulapuri încorporate, corpuri de iluminat montate în pereți și tavane, fleacuri dispărute, iată o locuință în care putem, în sfârșit, să ne odihnim; un loc care respiră și duce către esențial. Nu faceți niciun compromis cu ceea ce este inutil.
27. Dulapurile ar trebuie să nu fie doar «spații goale», ci să fie amenajate în funcție de nevoi. Nu trebuie să fim obligați să folosim un taburet de fiecare dată când vrem să scoatem o cratiță, și nici să traversăm toată bucătăria ca să punem o linguriță la locul ei. Dacă lucrurile nu sunt bine depozitate, motivul este acela că nu există un spațiu practic unde să fie așezate.
28. Vindeți-vă șifonierele din stejar și cumpărați dulapuri integrate și meșterite inteligent.
29. O locuință e «nesănătoasă» și atunci când deschidem dulapurile care dau pe-afară de haine și nu găsim nimic bun de purtat”, adaugă scriitoarea.
Ordinea te eliberează
Dominique Loreau crede că atunci când faci ordine în casă, faci ordine și-n suflet, motiv pentru care insistă pe curățenie. Starea ta de spirit este influențată de modul în care sunt așezate lucrurile în casa ta. Un spațiu zen este un spațiu unde energia circulă liber, după cum spune Dominique:
30. „Cuvântul englezesc clutter, care înseamnă «aglomerare, harababură, dezordine», vine de la cuvântul clog – cheag. Așa cum un cheag poate perturba circulația sanguină, dezordinea blochează buna funcționare a unui interior.
31. Multe lucruri nu merită efortul de a fi păstrate. Să plătești o asigurare pentru o casă plină de obiecte inutile, să-ți petreci timpul curățând, îndepărtând rugina, desprăfuind pentru plăcerea de a reînvia lucruri din trecut, toate astea înseamnă de fapt pierdere de timp și de energie.
32. Nu adunați nici cutii goale, nici pungi, nici borcane.
33. Trebuie să rămânem într-o comuniune perfectă cu locuința noastră, oriunde ne-am găsi. Lăsați casa impecabilă dimineața, când plecați la serviciu, și întreaga zi vi se va schimba în bine.
34. Lăsați cada și baia impecabile după ce v-ați spălat, pentru a avea o senzație de curățenie deplină.
35. Un loc pentru fiecare lucru și fiecare lucru la locul lui.
36. Ordinea economisește timp și ușurează memoria.
37. O muncă rodnică începe cu un mediu curat și ordonat.
38. Zenul ne învață că ne putem purifica făcând ordine și curățenie. Să așezi un obiect la locul lui, să deretici într-o încăpere și să închizi ușa unei camere imaculate, înseamnă să ștergi praful de pe suprafața lumii. Curățenia pune în valoare esența omului și a naturii. Fiecare suprafață minusculă curățată și ordonată aduce alinare.
39. Aranjarea lenjeriei de pat în teancuri ordonate constituie o modalitate de apărare într-o lume haotică. Suntem neputincioși în fața bolilor, a morții și a tuturor coșmarurilor care ne asaltează în timpul somnului. Dar niște dulapuri ordonate ne aduc dovada că măcar suntem capabili să punem în ordine micul nostru colț de univers.
40. Atunci când facem ordine în jurul nostru, punem ordine și în noi înșine. Fiecare sertar golit de fleacuri, fiecare dulap ordonat, fiecare tentativă reușită de organizare și de simplitate ne aduce din nou certitudinea că totuși controlăm ceva în viața noastră”, explică Dominique.
Cum să-ți simplifici viața
În paginile cărții „Arta simplității”, Loreau abordează minimalismul ca un stil și o credință de viață. Practic, în clipa în care înțelegi că nu există nicio nevoie reală de a acumula multe lucruri, începe și propria ta transformare. Dominique îți propune o viață cât mai simplă în propria casă, pentru a fi cât mai liberă în propria minte. Ea dă următoarele sugestii, de la care să pornești:
- imaginează-ți că apartamentul tău a ars într-un incendiu și faci o listă cu ce ai cumpăra în loc;
- fotografiază obiectele pe care le iubești, dar nu le-ai folosit niciodată, și apoi scăpă de ele;
- evaluează-ți propriile nevoi prin prisma experienței și, dacă ai dubii, aruncă pur și simplu;
- scăpă de tot ceea ce nu ți-a folosit nici măcar o dată într-un an;
- asumă-ți această mantră: «nu vreau nimic care să nu fie esențial»;
- simplitatea nu înseamnă să scapi de ceea ce iubești, ci de ceea ce nu (mai) contribuie la fericirea ta;
- întreabă-te mereu «de ce păstrez asta?».
-
DESIGN INTERIOR
Stilul minimalist în designul interior: idei moderne de amenajare pentru proiectul tău
-
TURURI DE CASE
Au cumpărat un apartament „neiubit” dintr-o clădire de secol XIX și l-au transformat în cuib luminos
-
Proiecte
Cromatică atemporală într-o amenajare cu buget exclusivist a unui apartament din nordul Capitalei
-
UTILE
Curățarea parchetului cu oțet: cum se prepară cea mai simplă și utilă soluție
Nu aplica oțet direct pe parchet.
-
LIFE
Unde se pune șervețelul la masă: greșeli frecvente în aranjarea mesei în stil formal și informal
Contrar aparențelor, nu se folosește pentru șters.
-
Sponsored
VIDEO Cum poți crea un spațiu de locuit sănătos și eficient energetic prin ferestrele de mansardă și inovațiile arhitecturale VELUX
Ferestrele de mansardă îmbunătățesc semnificativ confortul și eficiența energetică a unei locuinței.