CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE

Cum să te motivezi să faci mai des ordine în casă și chiar să-ți placă

  Nimic nu se compară cu sentimentul de împlinire pe care îl ai când te uiți la un spațiu proaspăt organizat. Recompensa este o locuință mai estetică și mai funcțională. Cu toate astea, uneori ne lipsește motivația de a face ordine în casă, mai ales în spațiile foarte aglomerate.

  În plus, chiar și spațiile cele mai organizate au nevoie de decluttering în mod regulat ca să se mențină ordonate. Uite patru trucuri prin care să te păcălești să faci mai des ordine în casă, conform Apartment Therapy. Fiindcă atunci când depășești impasul mental, vei reuși să-ți duci la împlinire sarcinile.

  1. Împărtășește intenția de a face ordine în casă

  ordine în casă responsabilizare

  Să spui cuiva despre intenția ta, fie unei prietene printr-un mesaj sau colegei de apartament, crește șansele de a duce la împlinire sarcinile de decluttering. Strategia este chiar mai eficientă dacă setezi și un deadline. Să promiți că trimiți dovada finalizării până la deadline, cum ar fi o fotografie cu spațiul ordonat, este și mai bine.

  Poți de asemenea să ceri persoanei să te tragă la răspundere și să te verifice din când în când, dacă nu dai niciun semn. O altă modalitate prin care să obții acest efect este să-ți postezi intenția pe social media (cu un deadline). Sfat: dacă ai copii și alegi să împărtășești planul cu ei, te vor trage ei la răspundere.

  2. Fă o listă cu încă o persoană ca să faceți împreună ordine în casă

  ordine în casă listă

  Ca să te responsabilizezi, fă echipă cu încă o persoană și faceți o listă cu sarcini de făcut. Cresc șansele să vă țineți de treabă și să finalizați acele sarcini de pe listă. Fie că faci lista în Notes sau într-o aplicație, să știi că ai companie și împărtășești „chinul” cu altcineva, îți ridică moralul și te ajută să duci la îndeplinire sarcinile.

  Din nou, faceți planuri să vă încurajați una pe cealaltă și să împărtășiți imagini motivaționale cu progresul. Puteți face asta în aceeași locuință dacă sunteți colege de apartament sau fiecare la ea acasă. Cheia e să motivați una pe cealaltă.

  3. Cronometrează-te în timp ce faci ordine în casă

  Să te cronometrezi funcționează fiindcă crește eficiența. Încerci să faci cât mai multe într-un timp stabilit de la început. Te poate ajuta și mental fiindcă știi că există o finalitate a proiectului și nu va ține la nesfârșit.

  Poți să setezi cronometrul pentru o anumită perioadă și să te oprești când rămâi fără timp. Sau poți să te cronometrezi și să vezi cât timp îți ia un anumit proiect (și dacă poți să scoți un timp mai bun decât data trecută). Oricum ai aborda situația, să te cronometrezi elimină din procrastinare și te ajută să ajungi la final cât mai rapid.

  4. Invită o persoană să stea cu tine cât faci ordine în casă

  Tehnica asta, folosită ca strategie de autogestionare pentru oamenii cu ADHD, face ca sarcinile care ar putea fi plictisitoare să fie mai distractive. Ajută, de asemenea să nu mai fii așa de ușor distrasă și să-ți continui sarcinile până faci ordine în casă. Ca să implementezi strategia asta, invită o prietenă la tine.

  Dacă nu e nicio persoană disponibilă, poți să te înregistrezi pentru un time lapse. Chiar dacă nu postezi clipul nicăieri sau nu-l arăți nimănui, faptul că știi că poți să-l vezi când termini, te va ajuta să continui treaba. 

   

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Cum să te motivezi să faci mai des ordine în casă și chiar să-ți placă