5 tipuri de șeminee și 5 moduri prin care le poți integra în amenajarea casei tale
publicat pe 25 sept. 2020Șemineul e simbolul cozyness-ului, după imaginea clasică din filme cu pătura, ciocolata caldă sau vinul și lemnele din șemineu arzând temeinic. Tot în filme, șemineul apare în case ori apartamente mari. Nu mai e cazul, acum există modele de șeminee pentru orice tip de locuință, fie ea mică sau mare. Și ai multe opțiuni de integrare a lor, ca să te asiguri că sunt ce trebuie în casa ta.
O bună parte din timpul petrecut acasă se desfăşoară în zona de zi. Fie că e vorba de relaxare sau socializare, este important ca spaţiul să-ți ofere confortul de care ai nevoie. De la canapea la fotolii, la perne sau covoarele de pe jos, fiecare obiect de mobilier sau accesoriu contribuie la crearea unei atmosfere cozy şi primitoare. Dar nimic nu se compară însă cu impactul pe care îl are un şemineu într-o amenjare. Indiferent de design-ul şi caracteristicile sale, acesta devine personajul principal oriunde se află.
Ca să te orientezi mai bine printre modelele de pe piață, iată cinci tipuri de șeminee și cinci modalități prin care le poți integra în amenajare:
1. Şemineul pe lemne
Cel mai cunoscut şi mai iubit tip de şemineu e şi cel care necesită cea mai multă muncă; coş de fum si horn pentru evacuarea fumului şi al mirosului, spaţiu suficient pentru a fi instalat corect şi aport zilnic de aer proaspăt. Cu toate că mentenanţa lui implică înlăturarea zilnică a cenuşei, curăţarea suprafeţei de sticlă şi aprovizionarea constantă cu lemne, nimic nu se compară cu atmosfera şi căldura pe care o dă.
2. Şemineul cu bioetanol
Spre deosebire de modelele de șeminee pe lemne, şemineul cu bioetanol nu necesită coş de fum sau horn, nu scoate fum sau miros şi este eco-friendly. Instalarea lui este mult mai simplă, funcţionează pe bază de combustibil eco, iar flacăra este una adevărată. Ca şi la şemineele pe lemne, este nevoie de o sursă de aer proaspăt pentru aerisire constantă a încăperii.
3. Şemineul electric
A treia opţiune este şemineul electric. El poate fi manual sau automat (accesat cu ajutorul unei telecomenzi), dispune de termostat, timer şi poate fi instalat în orice încăpere, indiferent de dimensiunea acesteia. Ai nevoie doar de o sursă de curent şi un strop de imaginaţie pentru a-l integra în decorul casei. Singurul dezavantaj pe care acesta îl prezintă este lipsa unei flăcări adevărate.
4. Şemineul pe gaz
Poate fi instalat și la casă, și la bloc, îl controlezi prin telecomandă (atât pornirea cât şi reglajul) şi nu are nevoie de coş de fum sau horn. Dar are nevoie de o aerisire ca şi cea specifică centralelor de apartament.
5. Şemineul decorativ
E o alternativă potrivită dacă bugetul sau spaţiul nu îţi permit un şemineu adevărat. Poate avea orice formă, dimensiune sau design şi poate fi integrat în orice tip de locuinţă. În cazul în care doreşti să ai mirosul şi ambianţa specifică focului, poţi aprinde câteva lumânări aromate în spațiul destinat lemnelor.
Acum că te-ai familiarizat cu ce tipuri de șeminee se găsesc pe piaţă, este la fel de important să cunoşti şi modurile în care poţi integra un şemineu în propria locuinţă.
1. Montat central într-o încăpere
Șemineu central într-un living, cu mobila organizată în jurul lui. Foto: Pinterest.
Șemineu central poziționat la fereastră. Mobila este organizată în jurul lui. Foto: Pinterest.
E probabil cel mai cunoscut mod de a instala un şemineu (mai ales cel pe lemne) într-o locuinţă: el este piesa centrală, iar obiectele de mobilier sunt orientate spre el. Se crează astfel un mediu comfortabil, intim, unde poţi să-ţi petreci timpul relaxându-te sau alături de cei dragi.
2. Freestanding sau suspendat de tavan
Șemineu freestanding care compartimentează două medii diferite (bucătarie și living). Foto: Pinterest.
Șemineu suspendat de tavan. Foto: Pinterest.
Spre deosebire de cele tradiţionale, modelele de șeminee freestanding sau suspendate de tavan pot fi poziţionate în orice colţ al camerei. Spaţiul poate fi organizat în jurul lor sau pot fi retrase din prin plan, creând astfel un mediu secundar, care devine activ în momentul în care şemineul este folosit.
3. Organizator într-o locuinţă open-space
Șemineul bifacial organizează spațiul în două medii diferite. Foto: Pinterest.
Șemineul bifacial organizează spațiul în două medii diferite. Foto: Pinterest.
Șemineu panoramic care organizează spațiul în două medii diferite. Foto: Pinterest.
Şemineul poate fi folosit şi pentru a organiza spaţiul interior şi a separa mediile diferite (living, zona de luat masa, bucătărie, hol). Poţi opta pentru un şemineu accesibil dintr-o singura parte, bifacial sau panoramic pentru a te bucura de foc din orice unghi.
4. Obiect de colţ
Șemineu de colț cu access din două părți. Foto: Pinterest.
Șemineu de colț electric. Sursa: Pinterest.
Șemineu pe lemne montat lângă intrarea într-o încăpere mică. Foto: Pinterest.
Atunci când spaţiul nu îţi oferă posibilitatea unui şemineu central, acesta poate fi poziţionat şi pe colt. El poate fi incorporat în mobilă sau poate face tranziţia dintre două spaţii diferite.
5. Montat în perete
Unul din avantajele şemineelor electrice sau pe baza de bioetanol este faptul că ele pot fi încastrate în perete sau suspendate pe perete. Lipsa unui coş de fum sau horn, instalarea şi utilizarea uşoară permit ca ele să poată fi folosite în cele mai ingenioase moduri şi integrate în orice tip de amenajare.
Un alt avantaj îl reprezintă faptul că anumite tipuri de șeminee (cum ar fi cel electric sau cu bioetanol) pot fi montate şi în bucătărie, dormitor sau chiar baie atâta timp cât se respectă măsurile de siguranţă.
Foto principală: inedit.works
-
DESIGN INTERIOR
Cum alegi un covor persan potrivit pentru casa ta. Sfaturi pentru curățare și întreținere
Îți spunem și cum recunoști un astfel de covor autentic.
-
DESIGN INTERIOR
Cum se pune tavanul fals? Uite cum să îl integrezi într-un design modern
Îți spunem ce ai de făcut, pas cu pas.
-
Case
O româncă și-a recondiționat singură mobilierul din casa de 680 metri pătrați, situată la marginea unei păduri de lângă Viena
Bucătăria locuinței, un fost grajd pentru cai, are un tavan vechi de 150 ani. Arhitectul care a construit casa a pornit de la acest tavan.