inedit.works
DESIGN INTERIOR

5 tipuri de șeminee și 5 moduri prin care le poți integra în amenajarea casei tale

  Șemineul e simbolul cozyness-ului, după imaginea clasică din filme cu pătura, ciocolata caldă sau vinul și lemnele din șemineu arzând temeinic. Tot în filme, șemineul apare în case ori apartamente mari. Nu mai e cazul, acum există modele de șeminee pentru orice tip de locuință, fie ea mică sau mare. Și ai multe opțiuni de integrare a lor, ca să te asiguri că sunt ce trebuie în casa ta.

  O bună parte din timpul petrecut acasă se desfăşoară în zona de zi. Fie că e vorba de relaxare sau socializare, este important ca spaţiul să-ți ofere confortul de care ai nevoie. De la canapea la fotolii, la perne sau covoarele de pe jos, fiecare obiect de mobilier sau accesoriu contribuie la crearea unei atmosfere cozy şi primitoare. Dar nimic nu se compară însă cu impactul pe care îl are un şemineu într-o amenjare. Indiferent de design-ul şi caracteristicile sale, acesta devine personajul principal oriunde se află.

  Ca să te orientezi mai bine printre modelele de pe piață, iată cinci tipuri de șeminee și cinci modalități prin care le poți integra în amenajare:

  1. Şemineul pe lemne

  Cel mai cunoscut şi mai iubit tip de şemineu e şi cel care necesită cea mai multă muncă; coş de fum si horn pentru evacuarea fumului şi al mirosului, spaţiu suficient pentru a fi instalat corect şi aport zilnic de aer proaspăt. Cu toate că mentenanţa lui implică înlăturarea zilnică a cenuşei, curăţarea suprafeţei de sticlă şi aprovizionarea constantă cu lemne, nimic nu se compară cu atmosfera şi căldura pe care o dă.

  semineu lemne 2
  Șemineu pe lemne cu zona de depozitare în jurul lui.

  2. Şemineul cu bioetanol

  Spre deosebire de modelele de șeminee pe lemne, şemineul cu bioetanol nu necesită coş de fum sau horn, nu scoate fum sau miros şi este eco-friendly. Instalarea lui este mult mai simplă, funcţionează pe bază de combustibil eco, iar flacăra este una adevărată. Ca şi la şemineele pe lemne, este nevoie de o sursă de aer proaspăt pentru aerisire constantă a încăperii.

  semineu bioetanol
  Şemineu cu bioetanol instalat în dormitorul arhitectului Sorin Stanciu.

  3. Şemineul electric

  A treia opţiune este şemineul electric. El poate fi manual sau automat (accesat cu ajutorul unei telecomenzi), dispune de termostat, timer şi poate fi instalat în orice încăpere, indiferent de dimensiunea acesteia. Ai nevoie doar de o sursă de curent şi un strop de imaginaţie pentru a-l integra în decorul casei. Singurul dezavantaj pe care acesta îl prezintă este lipsa unei flăcări adevărate.

  semineu electric 1
  Şemineu electric instalat într-un decor alb.

  4. Şemineul pe gaz

  Poate fi instalat și la casă, și la bloc, îl controlezi prin telecomandă (atât pornirea cât şi reglajul) şi nu are nevoie de coş de fum sau horn. Dar are nevoie de o aerisire ca şi cea specifică centralelor de apartament.

  semineu pe gaz 1
  Şemineu pe gaz care are și rol de compartimentare a spațiului open-space.

  5. Şemineul decorativ

  E o alternativă potrivită dacă bugetul sau spaţiul nu îţi permit un şemineu adevărat. Poate avea orice formă, dimensiune sau design şi poate fi integrat în orice tip de locuinţă. În cazul în care doreşti să ai mirosul şi ambianţa specifică focului, poţi aprinde câteva lumânări aromate în spațiul destinat lemnelor.

  semineu decorativ
  Şemineu DIY decorativ în livingul unei case de vis din Otopeni.

  Acum că te-ai familiarizat cu ce tipuri de șeminee se găsesc pe piaţă, este la fel de important să cunoşti şi modurile în care poţi integra un şemineu în propria locuinţă.

  1. Montat central într-o încăpere

  E probabil cel mai cunoscut mod de a instala un şemineu (mai ales cel pe lemne) într-o locuinţă: el este piesa centrală, iar obiectele de mobilier sunt orientate spre el. Se crează astfel un mediu comfortabil, intim, unde poţi să-ţi petreci timpul relaxându-te sau alături de cei dragi.

  2. Freestanding sau suspendat de tavan

  Spre deosebire de cele tradiţionale, modelele de șeminee freestanding sau suspendate de tavan pot fi poziţionate în orice colţ al camerei. Spaţiul poate fi organizat în jurul lor sau pot fi retrase din prin plan, creând astfel un mediu secundar, care devine activ în momentul în care şemineul este folosit.

  3. Organizator într-o locuinţă open-space

  Şemineul poate fi folosit şi pentru a organiza spaţiul interior şi a separa mediile diferite (living, zona de luat masa, bucătărie, hol). Poţi opta pentru un şemineu accesibil dintr-o singura parte, bifacial sau panoramic pentru a te bucura de foc din orice unghi.

  4. Obiect de colţ

  Atunci când spaţiul nu îţi oferă posibilitatea unui şemineu central, acesta poate fi poziţionat şi pe colt. El poate fi incorporat în mobilă sau poate face tranziţia dintre două spaţii diferite.

  5. Montat în perete

  semineu incastrat in perete
  Șemineu încastrat în perete cu bancă în fața lui.

  Unul din avantajele şemineelor electrice sau pe baza de bioetanol este faptul că ele pot fi încastrate în perete sau suspendate pe perete. Lipsa unui coş de fum sau horn, instalarea şi utilizarea uşoară permit ca ele să poată fi folosite în cele mai ingenioase moduri şi integrate în orice tip de amenajare.

  Un alt avantaj îl reprezintă faptul că anumite tipuri de șeminee (cum ar fi cel electric sau cu bioetanol) pot fi montate şi în bucătărie, dormitor sau chiar baie atâta timp cât se respectă măsurile de siguranţă.

  Foto principală: inedit.works

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  5 tipuri de șeminee și 5 moduri prin care le poți integra în amenajarea case...