Spații neconvenționale

Cum arată sera pe care un cuplu a construit-o lângă București, alături de o cabană nordică

    Ligia și Mihai s-au mutat la Crevedia Mică în 2020, împreună cu cei doi copii ai lor, Maya și Toma. Locuiesc în casa bunicilor Ligiei, pe care au renovat-o de la zero pentru a corespunde tuturor nevoilor de confort. Între timp, au mai cumpărat o proprietate de peste drum, unde au amenajat un spațiu de evenimente. Au restaurat căsuța veche, cumpărată odată cu terenul. Apoi au investit într-o seră, folosită ca restaurant și au mai construit o cabană din lemn, inspirată de modelul celor din nordul Europei.

    Ligia a lucrat ani de zile în sistemul bancar, iar soțul ei, Mihai, este programator.  În 2016, au început să renoveze casa din Crevedia Mică, în care a copilărit Ligia. O perioadă, au venit aici doar în weekend-uri sau în concedii, ca să scape de aglomerația din București. După lockdown însă, casa din Crevedia Mică s-a transformat în domiciliu permanent. Încurajați de reacțiile prietenilor care veneau în vizită, cei doi s-au gândit să profite de frumusețea zonei și să investească într-o mică afacere. 

    Piscina este locul preferat al celor care ajung la Crevedia Mică, dar și al celor doi copii ai cuplului

    Seră de evenimente, ca în Suedia

    Ligia visa de mult să construiască o seră de evenimente, așa cum vedea adesea în feed-ul de pe Pinterest. Cu cărămidă roșiatică, plante peste tot și neapărat cu un șemineu imens, care să încălzească interiorul pe timp de iarnă. Avea deja spațiul perfect: o curte generoasă, de peste 2000 metri pătrați, cu verdeață și pomi fructiferi umbroși, poziționată chiar peste drum de casa bunicilor ei. Văzuse pe internet exemple din diverse colțuri ale lumii, dar îi lipseau cunoștințele tehnice pentru un asemenea proiect. După mai multe discuții avute cu diverși specialiști în domeniu, s-a apucat de treabă. Procesul s-a dovedit a fi însă unul presărat cu destul de multe provocări și situații neașteptate.

    sera evenimente Crevedia Mică
    Sera a început să găzduiască primele evenimente în iarna anului trecut

    „Îmi aduc aminte un episod din timpul șantierului”, povestește Ligia. „Am prins o furtună puternică și ne-am trezit cu toate plăcile de policarbonat înșirate în grădină, printre pomi. La 11 noaptea, încercam să constatăm daunele, la lumina telefonului. Din fericire, nu au fost cine știe ce pagube, dar am fost nevoiți să securizăm suplimentar învelișul serei. Partea proastă a fost că nici nu prea am avut cu cine să ne consultăm, fiind o  piață nouă. Nu știu câte exemple similare există în România”.

    Alegerea materialelor, condiționată de buget

    Șantierul a durat un an de zile, iar investiția totală a ajuns undeva la 60.000 euro. Sera are o suprafață de 120 metri pătrați și poate găzdui, în interior, 100 de persoane. Este o structură metalică, învelită cu policarbonat celular transparent. Peretele din spate și fundația sunt singurele porțiuni de cărămidă. Cadrele de fier au fost confecționate de firma Baurom și au costat în jur de 10.000 euro, cu discount, căci proprietarul companiei este prieten de familie. Montajul a ajuns și el la 5000 euro. Policarbonatul celular a fost o soluție intermediară, din punct de vedere al bugetului. Materialul a fost achiziționat de la Kadra, o firmă specializată din Cluj. Pavajul este unul recuperat, cumpărat de la un furnizor din zonă. La fel și cărămida, găsită pe OLX. Bucățile sunt, de fapt, rămășițe rămase de la demolarea unei case vechi din București. 

    sera de evenimente semienu
    Șemineul este un element care atrage toate privirile

    Interiorul serei, răcit cu apă adusă de la puțurile din curte

    Cea mai mare provocare a fost găsirea unei soluții care să asigure confortul termic în interior, astfel încât spațiul să poată fi folosit și vara, inclusiv pe timpul zilei. După cercetări îndelungate, s-a optat pentru un sistem de ventiloconvectoare care funcționează cu apa adusă de la cele două puțuri din curte. Ajută mult și lateralele serei care se deschid complet și permit o bună circulație a aerului.

    sera de evenimente Crevedia Mică
    Sera are un singur perete din cărămidă. În rest, toată construcția este făcută din policarbonat pe structură metalică.

    Pe tavan sunt agățate fâșii de pânză de in care filtrează razele soarelui. Mihai, soțul Ligiei, a confecționat o parte din mobilierul folosit în interiorul serei. După câteva indicații sumare, primite de la un vecin din sat, a ajuns să meșterească singur cadrele metalice pentru mesele folosite la evenimente.

    sera pentru evenimente
    Pânzele din in, agățate de tavan, ajută la menținerea unei temperaturi plăcute în interior

    Căsuța nordică, finalizată în patru luni

    În 2020, au construit la câțiva pași de sera de evenimente o cabană din lemn. Inițial, s-au gândit să o închirieze prin Airbnb, dar cel mai probabil, va fi utilizată de cei care aleg să organizeze evenimente aici. Mihai a proiectat căsuța în Sketchup, program de proiectare 3D, a cumpărat lemnul de la firma Enipau din Cluj, care a tăiat scândurile la milimetru și li le-a trimis în Crevedia Mică, iar Mihai a asamblat totul cu o echipă din zonă. Cabana are 35 metri pătrați, iar construcția ei a durat patru luni de zile. Investiția a ajuns la 13.000 de euro.

    căsuță in stil nordic
    Căsuța nordică are o suprafață mare vitrată, lucru care face ca interiorul să fie extrem de luminos

     

    Scândura, sigilată după o tehnică japoneză

    Etapa cea mai migăloasă la căsuța nordică a fost tratarea lemnului, pe care au făcut-o Ligia, Mihai și Nicușor, un prieten de-ai lor. Au ars fiecare lambriu în parte cu arzătorul, apoi au frecat cu o perie de sârmă pentru îndepărtarea stratului de cenușă. Procesul complet implică și aplicarea unui strat de ulei natural, pentru sigilarea scândurii. Tehnica se numește Shou-Sugi Ban și este împrumutată din cultura japoneză. Are rolul de a proteja lemnul, în timp. Nu numai că ajută la conservarea lui, dar și acționează ca un mod natural de respingere a termitelor. Un alt avantaj este că tehnica respectivă face ca placarea exterioară să fie mult mai rezistentă la foc. 

    Obiecte vechi, folosite în amenajare

    Interiorul căsuței nordice este luminos și aerisit, cu vedere către livadă. Are tavan înalt, podele albe și uși franțuzești ce se deschid larg către grădină. Toată amenajarea este făcută din obiecte second-hand, donate sau găsite prin târgurile de vechituri. Mobilierul își arată vârsta, fără complexe, etalându-și imperfecțiunile ca pe veritabile semne de noblețe. Ba pe alocuri, aspectul învechit este accentuat în ideea de a aduce un plus de căldură interiorului.

    amenajare obiecte vechi
    Interiorul căsuței din lemn este gândit ca un open space, cu zonă de dormit și zonă de lounge

    Parchetul este singurul lucru nou folosit în amenajare. Câteva piese de mobilier au fost recuperate de la cineva din București care urma să își renoveze apartamentul. Ligia s-a ocupat să le integreze în decor. Nu înainte de a le aplica un mic upgrade. Comodele au suferit cea mai mare transformare după ce au fost vopsite negru mat. Sunt piesele care captează imediat atenția când intri în încăpere.

    Ideea de reciclare creativă este reluată și în amenajarea băii. Aici decorul capătă o tentă ușor industrială, un element cu totul aparte fiind robinetul improvizat din țevi de cupru.

    Robinetul din cupru este făcut de Mihai, soțul Ligiei

    Casa muzeu, folosită pentru ședințe foto 

    Ligia și Mihai au cumpărat terenul de la Crevedia Mică în 2017, cu tot cu o casă bătrânească pe care au renovat-o ulterior. Casa are în jur de 80 de ani și este o construcție specifică zonei, din paiantă și lemn de salcâm. Și aici a fost mult de muncă. Cei doi au refăcut complet prispa tradițională din lemn pe care foștii proprietari o închiseseră ca să câștige mai mult spațiu util. Au restaurat ușile, ferestrele și tavanul cu grinzi expuse. Ligia s-a ocupat de amenajarea interiorului. A folosit și aici numeroase piese vechi de mobilier, câteva recuperate din casa părintească a tatălui ei, din Sărata-Monteoru. În prezent, proprietarii găzduiesc ședințe foto în „casa muzeu”, cum au denumit-o, în glumă. Toată investiția de la Crevedia Mică, însemnând sera de evenimente, căsuța nordică și renovarea casei tradiționale a ajuns la 180.000 euro. 

    Sursă foto: Mihaela Dincă

    Subscribe
    Notify of
    guest
    1 Comment
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Anca
    Anca
    1 year ago

    Si acest cuplu este o inspiratie pentru mine. Anul asta am facut baia la casa de la tara, strang idei si bani, iar in 2-3 ani vreau s-o renovez cu totul.

    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Cum arată sera pe care un cuplu a construit-o lângă București, alături de o...