CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE

Cum eviți electrizarea hainelor: 7 trucuri care se dovedesc utile în orice situație

publicat pe 23 aug. 2023

  Hainele ies uneori mult prea șifonate și încărcate de energie statică după ce sunt spălate și uscate. E foarte util și practic să știi ce trucuri te ajută să eviți electrizarea hainelor. Ca să nu te trezești cu ele șifonate atunci când ai nevoie cel mai mult. Iată cum eviți electrizarea hainelor, grație unor trucuri comune și utile. 

  Electrizarea hainelor este un fenomen cât se poate de natural. Apare ca urmare a frecării hainelor unele de altele care, astfel, acumulează electroni. Materialele care se electrizează cel mai frecvent sunt fibrele naturale, cum ar fi blana sau lâna. Însă, umezeala este cea care face diferența între o haină încărcată cu energie statică și una normală. 

  Ca să eviți electrizarea hainelor, ți-am pregătit, în cele ce urmează, unele dintre cele mai populare trucuri care te pot ajuta în acest sens. 

  Trucuri cu care să salvezi o haină deja electrizată: 

  Folosește fixativ: electrizarea hainelor dispare dacă pulverizezi fixativ pe ele de la 30 de centimetri distanță. Acesta este un truc folosit și în industria de fashion pentru a evita apariția electrizării hainelor realizate în masă; 

  Congelează hainele: pune hainele la congelator timp de doar 15 minute. Gradul de umezeală din țesături va crește, iar energia statică va dispărea; 

  Umezește mâinile: trece mâinile umede peste hainele electrizate, iar în scurt timp fenomenul va dispărea. Atenție că trucul nu este util în cazul unor materiale care reacționeză negativ la contactul cu apa, cum ar fi mătasea. 

  1. Cum eviți electrizarea hainelor: dă-te cu cremă

  Contactul dintre piele și o haină nouă poate favoriza apariția electrizării. Ca să eviți fenomenul, te poți folosi de cremă sau de o cantitate mică de apă pe piele. Dă-te cu crema și în felul acesta vei scăpa de electrizare. Umezeala obținută astfel pe piele face ca electrizarea să nu apară pe haină. 

  2. Cum eviți electrizarea hainelor: folosește umerașe metalice sau ace de siguranță

  cum eviti electrizarea hainelor shutterstock

  Cu toții avem tendința de a folosi umerașe de plastic sau din lemn pentru a ne depozita hainele. Din motive practice sau economice. Numai că aceste două tipuri de umerașe pot favoriza apariția electrizării hainelor. Umerașele metalice fac ca hainele să nu se electrizeze, mai ales cele din mătase sau satin. 

  Dacă nu ai umerașe metalice în casă, te poți folosi de alt truc ca să eviți electrizarea hainelor. Dacă știi că o haină are tendința de electrizare, atunci prinde un ac de siguranță pe eticheta acesteia. Împăturește-o și pune-o pe raftul dulapului cu haine. În felul acesta, energia nu se va mai acumula în haină. 

  3. Cum eviți electrizarea hainelor: folosește balsam de rufe

  cum eviti electrizarea hainelor shutterstock

  Folosește balsam de rufe atunci când speli hainele ca să previi acumularea de energie statică în haine. Balsamul nu doar că ajută hainele să fie parfumate și catifelate, dar, prin folosirea lui la spălare, nu se vor mai electriza. 

  4. Cum eviți electrizarea hainelor: usucă rufele natural

  cum eviti electrizarea hainelor shutterstock

  Scoate hainele din mașina de spălat și lasă-le să se usuce pe uscător, în mod natural, cât timp încă sunt umede. Aceasta este una dintre cele mai simple și eficiente metode prin care poți să stopezi electrizarea hainelor. După aceea, pune hainele pe o suprafață plană sau lasă-le pe o sârmă la uscat. 

  5. Cum eviți electrizarea hainelor: folosește un umidificator

  Dacă usuci rufele la interior și te trezești că hainele se electrizează, e posibil ca în acel spațiu să fie un grad scăzut de umiditate. Ca să eviți acest aspect, pune un umidificator în locul în care pui hainele la uscat. Astfel, acest device te va ajuta să elimini energia statică din haine. 

  6. Cum eviți electrizarea hainelor: folosește un ghem de lână sau o minge de tenis

  cum eviti electrizarea hainelor shutterstock

  E exact cum ai citit. Puse în mașina de spălat, un ghem de lână sau o minge de tenis reduc cantitatea de energie statică din haine. Cele două obiecte pot să preia energia acumulată, iar hainele tale se vor usca mult mai repede. 

  7. Cum eviți electrizarea hainelor: clătește rufele cu oțet

  Nu trebuie să te gândești din prima că oțetul își va lăsa mirosul în haine. Oțetul este o alternativă extrem de utilă pentru balsamul de rufe, de exemplu. Poate elimina complet problema electrizării hainelor dacă este folosit la fiecare spălare. O să ai nevoie doar de o ceașcă de oțet din vin alb pe care o folosești la fiecare spălare. Hainele vor arăta impecabil și nu vor fi electrizate. 

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Cum eviți electrizarea hainelor: 7 trucuri care se dovedesc utile în orice sit...