Curte

Cum să construiești o căsuță în copac pentru copii: plan, materiale, unelte și măsuri de siguranță

    În copilărie, căsuța din copac era acel lucru la care visam cu toții, locul de joacă perfect, departe de adulți, unde puteai ticlui cele mai trăsnite planuri. Conceptul ne era tuturor cunoscut din desenele animate, unde îi vedeam pe protagoniști precum Phineas și Ferb cum se adunau cu prietenii în astfel de căsuțe. Și dacă îți sună familiar și vrei să le oferi această experiență copiilor tăi, a venit momentul să ridici chiar tu una, în curtea casei.

    Bogdan Lupu face astfel de căsuțe pentru copii pe care le comercializează gata construite pe Wolflein, pagina lui de Facebook, așa că l-am întrebat cum decurge tot procesul, în caz că vrei să te apuci și tu de făcut una pentru copiii tăi.

    Primul pas: alege locul unde vei amplasa căsuța din copac

    siguranta casuta in copac
    Nu te baza doar pe crengile copacului pentru susținerea căsuței

    „În general, proiectul de căsuță, fie ea în copac sau la sol, începe de la locația ei”, explică Bogdan. Mai cu seamă că trebuie să alegi copacul potrivit, iar pentru asta s-ar putea să ai nevoie de sfatul unui specialist. „E bună o expertiză a unui specialist, chiar pădurar, pentru a estima cât de stabil este copacul în sine”, adaugă el.

    Totuși, chiar dacă termenul căsuța din copac sugerează că ea ar avea fundația pe crengi, recomandarea lui Bogdan este să nu te bazezi întru totul pe brațele arborelui pentru susținere. „Recomand în general ca structura de rezistență să nu se susțină strict în copac, ci să aibă elemente de stabilizare sau stâlpi de lemn ce se suțin la sol”, explică el.

    Apoi vine schița proiectului, ca la orice altă construcție

    Doar pentru că e o căsuță pentru copii nu înseamnă că e un proiect mai puțin serios. După ce ai ales locul în care să o amplasezi, pune căsuța din copac pe hârtie. În cazul caselor construite de Bogdan, „proiectul începe cu câteva schițe și continuă cu un model CAD și 3D pentru a putea observa proporțiile, detaliile de îmbinări și măsurătorile exacte”, detaliază.

    schita casuta din copac
    Pune planul căsuței pe hârtie

    Dacă nu știi să folosești un program special de proiectare, urmează metoda clasică a hârtiei și creionului. Începe să conturezi planul căsuței și, dacă nu ai experiență, păstrează-l cât mai simplu: patru pereți, o podea, un acoperiș, o ușă și o fereastră. Scrie și măsurătorile pe hârtie, ca să poți calcula de ce materiale vei avea nevoie. În principiu, căsuța nu ar trebui să fie foarte înaltă, fiind pentru copii, dar ar fi bine să încapi și tu în ea cât de cât, măcar și aplecat. Poți găsi planuri gata făcute pe Pinterest.

    Însă dacă ai experiență și vrei să te avânți la ceva mai complicat, poți adăuga mai multe elemente. Ori poți cumpăra o căsuță gata făcută de Bogdan. „Aici, imaginația e singura barieră, o căsuță poate avea elemente de joacă – tobogan, perete de cățărare, zonă de nisip, leagăne – cât și elemente decorative specifice – prispă, hublou, geam pentru servit înghețata și altele”, enumeră.

    Fă-ți necesarul de materiale

    În funcție de ce ai pus pe hârtie, urmează să calculezi de ce materiale vei avea nevoie. Găsești cherestea rindeluită de diverse dimensiuni la orice magazin de bricolaj, iar în funcție de dimensiunile respective poți calcula de câtă vei avea nevoie. De exemplu, dacă vrei să cumperi scânduri cu lățimea de 140 milimetri, iar un perete va avea 140 centimetri, vei avea nevoie de 10 scânduri pentru un singur perete.

    „Trebuie luat în calcul că există pierderi semnificative de material și trebuie avut în vedere asta în calculul inițial. Un minim de 20% extra este binevenit pentru a evita drumuri multe la magazin”, atenționează Bogdan. Iar sfatul lui este să alegi lemn uscat, drept, fără crăpături și pe cât posibil fără multe noduri.

    Unelte și ce poți să faci și fără ele

    Apoi un alt obstacol pe care s-ar putea să-l întâlnești în timp ce construiești căsuța din copac este lipsa uneltelor. „Dacă nu deții un atelier și un set de scule precum circular cu masă, degrosier și altele, recomandarea ar fi ca materialele să fie deja tăiate și dimensionate. Se pot cumpăra la aproape orice magazin mare de bricolaj”, spune Bogdan. De obicei, în aceste magazine, locul unde le poți dimensiona se numește centru de debitare, dar cel mai bine ceri ajutorul unui angajat.

    Deci fără fierăstrău electric și tot felul de alte mașinării serioase te poți descurca, dar tot vei avea nevoie de câteva lucruri de bază ca să construiești căsuța din copac. „Bormașina și șurubelnița electrică sunt de nelipsit la montaj”, atenționează Bogdan. Dacă lemnul poate fi debitat în magazin, de înșurubări și îmbinări te vei ocupa tu personal.

    casuta copac pentru copii
    Poți vopsi căsuța din copac în culorile preferate ale copiilor

    Iar pentru finisări ar fi binevenită o freză de mână și un șlefuitor, adaugă el. Însă dacă nu ești gata de o astfel de investiție, te poți înarma cu șmirghel, un pălmar și muuultă răbdare să faci totul manual. Nu uita să cumperi și lac, ca să protejezi lemnul de condițiile meteo și să îl tratezi corespunzător, astfel încât construcția să reziste.

    Siguranța e cea mai importantă în căsuța din copac

    Când te apuci de construit, probabil cel mai important aspect e siguranța și stabilitatea. „Construcția în sine și amplasarea ei trebuie verificate, să suțină fără probleme greutatea adulților”, menționează Bogdan. Așa că asigură-te că ancorezi foarte bine balustradele și că le prinzi în puncte multiple, căci „copiii aleargă, se împing și nu trebuie neglijate aceste aspecte”, avertizează el.

    Dacă tot am menționat șlefuirea, și acesta e un pas foarte important din proces. „Să nu fie abrazive sau cu așchii, iar muchiile să fie teșite și șlefuite”, recomandă Bogdan. Până la urmă, căsuța din copac e pentru copii și vrei să te asiguri că nu vor ieși din ea zgâriați, agățați sau accidentați.

    casuta pentru copii
    Căsuță pentru copii construită de Bogdan Lupu

    Dacă simți că tot procesul te depășește, poți să cumperi o căsuță gata făcută de Bogdan. Prețurile construcțiilor din portofoliul Wolflein variază între 3000 și 8000 lei. Lucrează cu lemn de rășinoase, în general brad sau molid, iar detaliile și elementele precum ușile și geamurile le face cu lemn mai tare, precum pinul sau chiar fagul în anumite cazuri. Iar construcția durează aproximativ 10 zile, la finalul cărora Bogdan tratează căsuța cu lac de exterior în trei mâini sau cel puțin două mâini de vopsea ecologică pe bază de apă.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Cum să construiești o căsuță în copac pentru copii: plan, materiale, unelt...