LIFE

Afacerea locală care tratează tâmplăria ca pe o artă și lucrează cu lemn pentru case vechi din România și conace din afară

publicat pe 28 iun. 2023

    Miruna Fulea a călătorit în toată lumea, fascinată de istoria unor locuri impresionante, dar și de arhitectură, motiv pentru care, în urmă cu 14 ani a hotărât să-și transfere lecțiile învățate din toate experiențele trăite în afacerea familiei pe care a preluat-o de la tatăl ei.

    Miruna (40 de ani) s-a născut și a crescut la Codlea, un orășel fermecător din județul Brașov. După terminarea liceului, s-a format ca sociolog, apoi a făcut atât un doctorat în Teologie Islamica Shia, terminat în Iran, cât și un master în Studii de Securitate la Universitatea București. Îi place mult să călătorească și are o adevărată pasiune pentru natura sălbatică, istorie, religie și culturi îndepărtate, iar pașii au purtat-o pe cinci continente, de la Asia și Africa și până în Groenlanda și Polul Nord. Toate astea au ajutat-o să înțeleagă cum funcționează armonia între formă și funcție, esențială în designul interior.

    Dragostea ei pentru frumos se extinde și în domeniul restaurărilor istorice arhitecturale, deoarece i se pare fascinant procesul prin care se redă viață unui spațiu, în timp ce i se respectă valorile și stilul original. În 2009 a revenit în locurile natale și a preluat afacerea familiei, în care a început să pună în practică tot ce învățase de-a lungul timpului.

    Antreprenoriatul și preluarea business-ului de familie

    Mirastar SRL, unde produce ferestre din lemn stratificat cu geam termoizolant, uși de exterior din lemn stratificat și uși de interior din lemn masiv la comandă, a luat naștere în 1992, la inițiativa tatălui său. Când Miruna avea doar 10 ani, își ajuta tatăl să taie folia autocolantă cu mâncă, pentru prima lor siglă. El a creat sloganul „Tâmplărie de Artă”, care reflectă valorile pe care le-a moștenit de la el: pasiunea pentru artă, respectul pentru lemn și dedicarea pentru măiestrie și meșteșug.

    „Am norocul să activez într-un domeniu care îmi poartă pașii în locuri frumoase și puțin cunoscute din România, în sate uitate de lume și depopulate din diverse zone, în care oameni pasionați și harnici se întorc de la oraș la sat și investesc timp, efort și resurse pentru a reda locurilor strălucirea de altădată”, explică ea.

    A preluat frâiele afacerii atunci când el a murit și a continuat dezvoltarea business-ului cu un mare sentiment de responsabilitate, timp în care s-a străduit să păstreze vechile valori și filozofia din spate, dar și să aducă o viziune nouă, influențată de pasiunile personale.

    „La sfârșitul unui proiect rămâne ceva vizibil și palpabil pentru mult timp”

    „Fiecare fereastră și ușă pe care o producem reprezintă o fuziune între trecut și prezent, între tradiție și inovație. Prin ele, dorim să păstrăm viu spiritul tradițional românesc, dar să-l adaptăm nevoilor și cerințelor vieții moderne. Ne străduim să reconstituim ornamentele originale, capetele de coloană și alte detalii cu respect pentru arhitectura și patrimoniul istoric, în timp ce încorporăm în mod armonios sistemele moderne termo și fonoizolante”, spune Miruna.

    Alegerea materialelor este bazată pe se bazează pe rezistență, durabilitatea și capacitatea lor de a asigura izolarea termică și acustică, motiv pentru care folosesc lemn triplu stratificat din esențe de pin nordic, stejar și meranti pentru ferestrele și ușile de exterior și lemn dublu stratificat pentru ușile de interior.

    Plus de asta, au și proiecte de înlocuire a tâmplăriei pentru construcții din zonele istorice ale orașelor și în crearea de tâmplărie pentru case particulare de locuit. Cea mai mare satisfacție, spune antreprenoarea, este atunci când munca lor își găsește loc în casele și viețile oamenilor, iar ei sunt mândri și mulțumiți de ferestrele și uşile casei lor.

    5 proiecte superbe Mirastar care pot să te inspire

    Miruna adoră fiecare proiect care implică originalitate, nu doar românească, ci și săsească, ungurească, lipovenească sau chiar de pe alte meleaguri. Au avut lucrări în Portugalia, la o casă pescărească din Cascais, dar și la un conac de pe valea Loarei, vechi de două secole, o casă particulară reabilitată lângă Paris și multe altele în Italia, Germania, Belgia etc. Mai departe, povestește despre cinci dintre proiectele care i-au rămas în suflet.

    1. Casa parohială evanghelică din Vulcan

    Un proiect de suflet și locul în care tata s-a născut și a copilărit, dar și cel unde a cunoscut-o pe mama. În acea casă am cele mai vechi și frumoase amintiri, cum ar fi că mi-am spart capul la un an, pentru că eram la fel de neastâmpărată atunci, precum sunt şi acum. Îmi amintesc de mică tavanele înalte, ușile cu tocuri în tablii și pervazele late și frumos frezate, ferestrele cu glafurile lor late pe care ne cocoţam, și felul în care bătea vara lumina în casă prin ferestre.

    În anii 1990, ferestrele au fost înlocuite cu PVC alb, așa că m-am bucurat atunci când anul trecut am fost contactată de actualul preot paroh pentru o lucrare de reabilitate. Am lucrat cu arhitecta Cristina Turcanu și am luat probe de culoare din interiorul bisericii, deoarece ferestrele originale nu mai existau. Dacă ajungeți în zonă vă recomand să o vizitați, satul Vulcan este un loc fermecat și plin de legende.

    2. Gospodăria Cobor

    Un loc unde proprietarii, Silviu și Camelia, au creat un mic colț de Rai. Colaborarea cu ei a început cu câteva ferestre la casele reabilitate de la stradă, care mai aveau inițial doar câteva ziduri care se țineau în picioare și a urmat cu şuri construite de la zero, unde am montat niște ferestre enorme stil cortină, de unde se vede o panoramă demnă de basm.

    Pentru ușile de interior ne-am inspirat din pervazurile rotunjite pe care le-am găsit în casa bătrânească a unei vecine în vârstă din capătul străzii, iar tot în sat am căutat și inspirație pentru degajările din tăbliile obloanelor, dar și pentru șprosele de lemn aplicate pe ferestruicile camerelor de la stradă.

    3. Casa în stil pescăresc tradițional Cascais, Portugalia

    Casa cu acoperiș în pantă, pereți vopsiți în culori luminoase și detalii decorative specifice regiunii, este construită în apropierea zonei de coastă, și evidențiază tradiția pescuitului și legătura cu oceanul. Casa tradițională trebuia să devină modernă, curată și luminoasă căci, deoarece urma să devină Airbnb. Aici am produs pentru prima data uși de terasă și ferestre vopsite negru mat, obloane cu lamele gri antracit, cu ușile de interior și ușa principală de acces în culoarea obloanelor.

    4. Lipovenesc

    Și dacă tot este vorba de case de pescari tradiționale reabilitate autentic, la Jurilovca am montat anul trecut, pentru cei de la Lipovenesc, doua uși armonice superbe cu multă sticlă și tăblie frezata în partea de jos, care joaca rol dublu, sunt uși de intrare, dar devin și perete retractabil care deschide întreg spațiul către exterior, pe ambele părți ale clădirii.

    Culoarea a fost aleasă de Marian și Daniela Sterea după gardul vechi care mai avea urme de vopsea verde lipovenesc și care mai era în picioare acolo spre drum, ocazie cu care am aflat povestea culorilor caselor din Deltă. Se pare că tradiționalul verde sau albastru era culoarea cu care se vopseau vasele ce treceau pe Dunăre, vopsea pe care marinarii o dădeau la schimb pescarilor și producătorilor locali, care mai apoi își vopseau la rândul lor casele în culoarea respectivă.

    5. Clădire în centrul istoric din Brașov

    Fațada are deopotrivă elemente ionice și dorice provenite din principiile arhitecturale romane și grecești. Se observă influența acestora și sunt ușor recunoscut prin capitelurile simple circulare din partea de sus a coloanelor, regăsite pe fațadă și ulterior pe tâmplărie, unde am reconstituit în cel mai mic detaliu ornamentele, până la ultima urmă de daltă care se întrezărea pe sub straturile consistente de vopsea.

    Tips&tricks pentru schimbarea tâmplăriei sau să montarea uneia nouă:

    • Consultă un specialist: e bine să faci asta încă din stadiul de proiect, deoarece poți primi informații prețioase legate de design, tipologie, funcționalitate sau elemente tehnice pe baza cărora poți lua decizii legate inclusiv de arhitectura proiectului sau de buget.
    • Analizează-ți necesitățile: înainte de a cumpăra, gândește-te la ce ai nevoie și ia în considerare dimensiunea, stilul, locația, gradul de expunere la soare, umiditate, temperatură și zgomot.
    • Cunoașterea tipului de lemn: există o varietate de esenţe de lemn, fiecare cu propriile caracteristici și beneficii. De exemplu, lemnul de stejar este foarte rezistent și durabil, în timp ce lemnul de pin nordic este mai moale, dar are un coeficient termic de doua ori mai bun ca stejarul, proprietăţi care îl fac mai potrivit pentru zona temperată, cu un raport calitate-preț foarte bun. Indiferent ce alegi, fii sigur că firma aleasă are certificate de calitate pe lemn.
    • Măsurătorile corecte: O măsurătoare incorectă poate duce la probleme semnificative în timpul instalării și poate crește costurile în mod inutil. O idee bună este să angajezi un profesionist sau să te asiguri că producătorul face propriile măsurători înainte de intrarea în producţie. Măsurătorile se fac pe baza golului de zid, adica din perete în perete. Ține cont de înălțimea finală a pardoselii, de grosimea zidului pentru căptușeala uşilor sau trecerea de la un material de podea la altul, în funcţie de specificaţiile producătorului de uşi.
    • Întreținerea ușilor și ferestrelor din lemn: Ferestrele și ușile din lemn pot dura o viață dacă sunt îngrijite corespunzător – curățarea periodică, revopsirea sau re-lăcuirea odată la mai mulţi ani, dar și folosirea unor sprayuri siliconice speciale pentru garnituri.
    • Fațade însorite: deși lemnul stratificat este mai puțin afectat de radiațiile UV decât lemnul obișnuit, pe faţadele puternic însorite, pe termen lung, razele solare pot totuși să afecteze finisajele aplicate. Alege tâmplărie în culori deschise și efectuează lucrări de întreţinere regulată, odată la câțiva ani. Există kituri de întreținere, ușor de folosit și aplicat, chiar și pentru neprofesioniști.
    • Atenție la detaliile arhitecturale: dacă înlocuiești ferestre sau uși într-o clădire istorică sau cu specific arhitectural, este important să iei în considerare stilul original al clădirii. Pe lângă obligativitatea respectării reglementărilor legate de conservarea patrimoniului, atunci când alegi tâmplăria, ține cont şi de stil, culoare, tipologie, cât şi de eventualele ornamente originale existente pe tâmplărie sau chiar complementare pe zidărie.
    • Aerisirea pe perioada lucrărilor de amenajare: în perioada construcției, atunci când tâmplăria a fost deja montată și casa este închisă, mai ales dacă se efectuează lucrări de tencuire, gletuire și zugrăveli, aerisește constant încăperile sau montează dezumidificatoare unde e posibil, deoarece umezeala extrem de puternică din interior, degajată de apa din tencuială, poate crea condens și afecta în timp tâmplăria.
    Subscribe
    Notify of
    guest
    1 Comment
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Eugen Stoian
    Eugen Stoian
    1 year ago

    Sfatul ala legat de aerisirea spatiilor in timpul lucrarilor e super util, si cred ca e prima oara cand vad chestia asta pe net. Mi-as fi dorit sa citesc articolul asta inainte sa o patesc pe pielea mea. Am montat ferestrele cu vreo 4 luni inainte sa se finalizeze interiorul, pentru ca venea frigul era necesar, evident. Dupa care, au venit baietii au gletuit, au zugravit, si pentru ca era deja octombrie, bineinteles ca mi-au last totul inchis. Cand am ajuns dupa vreo 2 luni la santier, am gasit condens pe ferestre, pe glafuri si pe parchet. La mine cu… Read more »