Case

Cum arată o casă eficientă energetic în care natura pare că invadează interiorul

    Nume: Corina Rădulescu, designer de interior la Interiorscape Design
    Localitate: Balotești, Ilfov
    Tip de locuință: casă pe piloni
    Suprafață: 130 metri pătrați
    Stă aici: din mai 2021
    Împarte casa cu: soțul și cei trei căței

    De când s-a mutat în Balotești, Corina nu mai simte nevoia să evadeze în locuri exotice. Căsuța ei, cu priveliște către lacul acoperit de stuf, îi dă senzația că se află într-un concediu permanent. Este o locuință construită de la zero, după principiul sustenabilității, care se integrează perfect în peisajul din jur. De fapt, toată arhitectura casei a ținut cont de cadrul natural de excepție. A fost un atu valorificat din plin cu ajutorul ferestrelor mari, montate în toate camerele, inclusiv în cele două băi.

    „Am descoperit acest loc minunat într-una dintre plimbările noastre zilnice. Locuiam în zonă și obișnuiam să explorăm des împrejurimile. A fost dragoste la prima vedere”, își amintește Corina. „Terenul este îndeajuns de aproape de civilizație și îndeajuns de retras, încât să ai senzația că fiecare reîntoarcere acasă e ca o plecare în vacanță. Mă surprind că, atunci când pornesc spre casă, mă grăbesc. Abia aștept să ajung. Și ce e foarte interesant, că până acum, oriunde am stat, simțeam nevoia să ies la aer, să am o bucățică de pământ unde să beau cafeaua dimineața. De când locuim aici, petrecem mult timp în casă pentru că natura invadează, pur și simplu, interiorul”.

    Arhitectura casei pune accent pe simplitate și confort

    Casa are o suprafață de 130 metri pătrați și este alcătuită din două dormitoare, un spațiu deschis care conține living, dinning și bucătărie, două băi și un spațiu tehnic. Este o casă eficientă energetic, construită pe piloni, pe o structură de beton și o suprastructură de lemn. Construcția și amenajarea au durat un an și jumătate, cu câteva luni de pauză în timpul pandemiei. În ceea ce privește arhitectura casei, Corina și-a dorit un spațiu simplu și funcțional, în care să predomine materialele naturale, texturile și culorile inspirate din natură. Înainte să înceapă lucrările, și-a făcut un portofoliu cu case sustenabile, mai ales din SUA, care să servească drept punct de plecare în propriul proiect. Inspirație și-a găsit și în casele pavilion din Japonia sau în interioarele scandinave.

    „Când am vorbit cu arhitectul, i-am spus că vrem o casă din lemn, placată cu lemn, dar care să nu semene cu o cabană”, spune Corina. „De la bun început ne-am dorit o casă sustenabilă, care să nu invadeze mediul, ci să se integreze neinvaziv în tot ce oferă colțul de natură în care am ales să o facem. Am investit mai degrabă în lucruri care țin de confort, decât în obiecte”.

    Finisaje destinate exteriorului, folosite în interior

    Stilul casei este unul rustic modern. Rustic, însemnând materiale naturale (lemn, ceramică, piatră), combinat cu liniile moderne ale tâmplăriei, finisajelor și mobilierului. Farmecul căsuței din Balotești este contopirea interiorului cu peisajul de afară. Corina a reușit să obțină acest lucru prin suprafața mare vitrată, dar și prin materialele folosite în amenajare. Pardoseala din open space și din băi, de exemplu, este una destinată exteriorului. Și paleta cromatică, în care predomină tonurile neutre, pământii, se inspiră din culorile de afară.

    „În amenajare am integrat, cu precădere, tonuri neutre, de la alb, spre maro sau culori de pământ. Texturile răspund tactil, oferind intimitate și o senzație de relaxare totală. Lumina naturală a fost parte importantă a proiectului de arhitectură. Avem lumină naturală pe tot parcursul zilei, și din toate camerele, inclusiv din baie. Ne bucurăm de răsărituri și apusuri ca la cinema”, adaugă ea.

    Casa pare camuflată în peisaj

    Cea mai dificilă etapă în construirea casei a fost crearea unei structuri parțial flotante, care să dea senzația de plutire. Din păcate, spune Corina, „normele” după care lucrează arhitecții sunt foarte greoaie și neadaptate la posibilitățile tehnice actuale. Sunt reguli rigide care de cele mai multe ori nu dau șanse creativității. În ceea ce privește amenajarea interiorului, Corina a vrut să lase spațiul să vorbească de la sine, optând pentru mobilare minimală cu piese de bună calitate. Bugetul a fost investit, în mare măsură, în  finisaje și în tehnică modernă care să asigure toate exigențele ce țin de confort. Tâmplăria este de la Reynaers Aluminium România, gama Slim Line și este modelul care imită cel mai bine aspectul subțire al tâmplăriei din oțel. Corina a văzut-o de la bun început ca parte esențială în conceptul de amenajare.

    „Tâmplăria, în cazul nostru, este un element de design. Dar vine cu o mulțime de alte atuuri, pe lângă componenta estetică. Are sisteme anti-efracție eficiente, termoizolație superioară, caracteristici acustice excepționale. Sticla este tratată din punct de vedere UV, ceea ce înseamnă că țesăturile din interior sau tablourile nu se decolorează. Ce-mi mai place este că oferă intimitate pe tot parcursul zilei, fără să aibă acel aspect de oglindă”, spune Corina.

    Chestionar cu idei bune

    Stilul casei: modern rustic.

    Inspirație: construcțiile americane care au la bază principii de sustenabilitate au fost o sursă de inspirație în ceea ce privește forma casei. Ne-a influențat mult, din acest punct de vedere și arhitectura tradițională japoneză. În ceea ce privește amenajarea interiorului, am căutat simplitatea scandinavă și elemente inspirate din peisajul din jur.

    Elementul preferat: canapeaua din living de la Divanissimi. Expresia „Cum să spui că stai în puf, fără să arăți că stai în puf” i se potrivește la fix. Este, la propriu, una dintre cele mai comode canapele pe care am stat vreodată. Unde mai pui că încap pe ea, deodată, doi adulți și trei căței.

    Cel mai bun lucru vara/iarna: peisajul, indiferent de anotimp, mirosul proaspăt de natură, starea de echilibru pe care o oferă locul și casa.

    Cel mai mare răsfăț: nu am cheltuit pe obiecte. Cele mai mari investiții au fost orientate către lucruri ce țin de confort.

    Cel mai recent lucru făcut pentru casă: cred ca un set de sfeșnice înalte din metal de la Zara Home, pe final de reduceri. Perioada cea mai îndrăgită de mine, când fac „treasure hunting” printre ultimele produse reduse.

    Ce înseamnă acasă pentru tine: acasă este o stare, acasă miroase într-un fel recognoscibil, acasă aud o liniște a mea. Este locul în care regăsesc obiecte familiare și dragi.

    Sfaturi despre cum să-ți faci o casă în care să te simți bine: Cred că o casă te ajută să te simți bine cu tine, de aceea atunci când cumperi sau decizi să îți faci o casă trebuie să ai o viziune holistică. Nu doar prețul este cel care dictează. Trebuie să te gândești ce vezi pe fereastră, ce auzi, care este dinamica pe care ți-o oferă spațiul, să vezi imaginar care sunt traseele în casă. Să te imaginezi dimineața, trezindu-te, urmărindu-ți pașii până la locul în care îți faci cafeaua, să te imaginezi luând masa – unde, cum – să știi din prima care va fi locul tău de relaxare. Să te gândești inclusiv ce vezi pe în drumul tău spre casă. La fel, trebuie să te gândești când achiziționezi și cel mai mic obiect, cum îți îmbunătățește viața, dacă îți aduce sau nu bucurie pe termen lung.

    Resurse:

    Masa de dinning și o parte dintre scaune sunt de la The Home, iar scaunele din plasă de sârmă sunt luate de acum câțiva ani de la Atelier Anda Roman. Ceramica din băi este de la SSAB. Este zellige, o ceramică inspirată din teracota realizată manual în nordul Africii, folosită în special la placarea curților interioare. Parchetul din dormitoare este de la Iconic Wood. De aici a fost luat și uleiul pe bază de ceară de la Rubio, cu care au fost tratate placările cu lemn de la exterior.  Este un ulei ecologic, pe bază de apă, care protejează lemnul timp de doi, trei ani de la aplicare. Tapetul este de la Vladila.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Cum arată o casă eficientă energetic în care natura pare că invadează inte...