Lifestyle

Zavatos și-a cumpărat locuință într-o clădire veche de 100 ani, pe care o renovează încet și atent

publicat pe 01 feb. 2023

    Obișnuită să folosească Instagram-ul pe post de portavoce pentru tot felul de cauze și subiecte de interes, Maria Zavate aka. Zavatos a ales să împărtășească în online experiența renovării studioului ei, cumpărat în toamna lui 2021. Locuința se află într-o clădire neoromânească, veche de aproape un secol, la vreo douăzeci de minute de mers cu tramvaiul de Piața Unirii. Procesul a venit la pachet cu provocări nebănuite, dar Maria a transformat această aventură într-o misiune precisă de a salva o fărâmă din patrimoniul arhitectural al Bucureștiului.

    Când a început să ia la puricat site-urile de imobiliare, în căutarea unei locuințe, Maria și-a setat câteva criterii clare: să fie într-o zonă liniștită și sigură, să aibă acces la mijloace de transport în comun și să nu facă o oră până la serviciu. A, și prețul să nu depășească suma de 45.000 euro. După o lună și jumătate în care a verificat non-stop platformele de profil, a dat peste un anunț care i-a atras atenția: „Vând garsonieră în vilă, 35 metri pătrați, preț 37.000 euro”. Fotografiile nu erau promițătoare, dar și-a zis că merită să vadă măcar zona. S-a întâlnit cu proprietara și în noiembrie, semna deja actele pentru noua ei locuință.

    „Prima impresie a fost că am dat peste un hidden gem. Era ascuns, avea curte și era foarte liniște. Apoi, interiorul era ciudat. În cuvinte mai frumoase, avea personalitate și eu ador asta. Cinci ferestre mari într-un spațiu așa mic și tavan înalt. Foarte luminos, cu priveliște în curte, unde e mult verde. M-am văzut cu cafeluța acolo în fiecare dimineață”, își amintește Maria.

    Interior cu multe improvizații și finisaje îndoielnice

    Când vorbește de locuința ei, spune că este un studio – „nu-i nici garsonieră, nici apartament, are o configurație mai ciudată”. Suprafața locuibilă este de 30 metri pătrați, compartimentată inițial în două încăperi. Ulterior, au devenit trei după includerea unui spațiu pentru baie. În acești metri pătrați intră și un spațiu comun, separat de studio de 1,5 metri pătrați, în care se intră de pe un hol comun. E o fostă baie de serviciu, care a luat foc acum patru ani. La prima vizită, era într-un stadiu deplorabil. Planul Mariei este să își amenajeze aici un loc pentru mașina de spălat și uscătorul de rufe.

    „Interiorul nu arăta grozav. Să zicem că am văzut potențialul. Plafonul era acoperit cu tavan fals, gresie și faianță de anii 2000 de sus până jos, autocolante cât cuprinde, laminat peste parchet din lemn masiv. Până și mașina de spălat era îmbrăcată în autocolant care imita marmura”, povestește Maria.

    Elemente originale ale clădirii, găsite în timpul decopertării pereților

    În prima fază a șantierului, Maria a încercat să vadă dacă poate să salveze ceva din finisajele originale ale spațiului. A găsit câteva detalii pe care își propune să le integreze în noul concept de decor.

    „Am dat peste câteva elemente originale când am început să decopertăm cum ar fi hornul care traversează întreaga clădire. Nu ne-am atins de nimic original. Dimpotrivă, am încercat să refacem vechiul releveu pe cât s-a putut. S-au făcut multe intervenții dubioase înainte să cumpăr eu, dar, slavă Domnului, nimic care să afecteze structura clădirii. Din tâmplărie am mai găsit doar o ușă interioară, cu niște profile frumoase. În rest, totul a fost înlocuit cu sfântul termopan PVC și ușă metalică la exterior. Din finisaje am mai găsit urmele rolelor de vopsea cu model pe ici pe colo, parchetul din lemn masiv și mozaicul de pe jos”, povestește ea.

    Improvizațiile, marea problemă în locuințele de acest gen

    Inițial, studioul nu era prevăzut cu baie. Mai existau încă două locuințe pe nivel și toate trei aveau un grup sanitar cu WC și chiuvetă. Ca să rezolve situația, fostul proprietar a venit cu o soluție „ingenioasă”: și-a amenajat baie proprie, dar a scos țeava de scurgere afară, coborând-o, până la subsol, pe fațada clădirii. A fost o improvizație foarte greu de reparat care a și dus la cheltuieli neprevăzute. Maria spune că flexibilitatea este foarte importantă într-un astfel de proiect. Este imposibil ca în timpul șantierului să nu apară situații neprevăzute care să necesite soluții adaptate.

    „Clădirile vechi vin cu niște provocări specifice. Eu am intuiție bună și părinții mei au experiența construirii unei case și am rezolvat câteva ecuații singuri, însă ăsta a fost un spațiu complicat, cu multe surprize, care a necesitat tot felul de soluții ingenioase și flexibilitate în planul de amenajare. Cred că am schimbat floor planul de vreo zece ori până am ajuns la varianta de acum”, spune Maria.

    Instalațiile și tâmplăria, cele mai costisitoare lucruri de până acum

    Refacerea instalațiilor și schimbarea tâmplăriei sunt, până acum, cele mai mari cheltuieli ale proiectului. Ferestrele au fost refăcute după modelul original de o firmă din Codlea, în semn de respect pentru integritatea clădirii. Momentan, șantierul stagnează pentru că prețurile materialelor de construcții au crescut foarte mult în contextul războiului din Ucraina. Bilanțul după un an de șantier arată în felul următor: instalații făcute, tâmplărie schimbată, inclusiv ușa de la intrare și bucătărie, la alb.

    „Tâmplăria și ușa de la intrare au costat 4.000 euro. Pentru mine ferestre, uși, podea și instalații sunt baza. Dacă astea nu sunt calitative, degeaba îți iei tu nu știu ce covor sau îți pui nu știu ce faianță. Nealinierea asta se va simți tot timpul. La propriu, nu doar estetic”, spune Maria.

    „O să se simtă ca acele clădiri istorice anvelopante cu polistiren și văruite aiurea. Ca o maimuță ciufulită, dată cu ruj”, mai zice ea.

    Are și o boxă la subsol pe care visează să o transforme în home cinema

    În prețul de achiziție al studioului, care după negocieri a ajuns la 35.000 euro, Maria a cumpărat, pe lângă locuința propriu-zisă, o boxă la subsol de 23 metri pătrați și cotă parte din curtea interioară a clădirii, adică vreo 20 metri pătrați. Boxa este un spațiu unde visează să fie un loc de văzut filme pe proiector, alături de prieteni.

    Inițial, încăperea arăta atât de rău, că proprietara nici nu a vrut să intre să i-l arate. Era întuneric beznă, iar pereții, acoperiți cu pânze de păianjeni. Spațiul este acum funcțional: are becuri și prize, pereții au fost zugrăviți cu var pentru igienizare, iar podeaua de ciment care era grav sfărâmată a fost înlocuită cu plăci pe pat de nisip. Și ușa de la intrare a primit un upgrade. Vizualizează deja încăperea: un underground home cinema DIY cu loc de depozitare. Țevi roșii sau verzi care traversează pereții și tavanul, multe postere artsy, plăcuțe cu signalistică, o canapea și un ecran de proiecții.

    Maria Zavate boxă subsol
    Existența acestui spațiu de la subsol a cântărit mult în momentul achiziției studioului.

    Maria colaborează cu Annterior Studio pe partea de amenajare

    Anna Chițan și Maria Farcaș de la Annterior Studio se ocupă de partea de amenajare. Maria a apelat la serviciile lor pentru a fi sigură că reușește să optimizeze la maximum spațiul de care dispune, mai ales că este vorba de o locuință de mici dimensiuni. Cu ajutorul lor, a reușit și să își structureze mai bine ideile. Nu e deloc simplu să alegi între toate stilurile care îți plac și să fii coerent în selecția făcută, spune ea.

    Propunerile pentru amenajarea studioului  includ o combinație de mobilier cu iz de anii ’70, eventual din lemn, ca să pună în valoare arhitectura locuinței, un dormitor monastic și niște accente clasice, glam, cum sunt pereții din oglindă sau mozaicul din baie.

    După mai multe discuții avute cu echipa Annterior Studio, Maria și-a dat seama că vibe-ul pe care vrea să îl aibă studioul ei este mai important decât stilul de amenajare. Își dorește un interior cozy, ușor sofisticat și cu personalitate. „Știam ce atmosferă vreau să obțin încă de când am ales să lucrez cu Annterior Studio, fiindcă ele au o amprentă foarte specifică: spații contemporane with a touch of vintage”, spune Maria. „Aveam nevoie de cineva care știe să lucreze cu istoria”.

    Stând foarte mulți ani în chirie, Maria a avut foarte clar în minte ce își dorește de la casa ei, mai ales pe partea practică a lucrurilor. Știa că nu vrea să renunțe la aragazul cu patru ochiuri, în ciuda faptului că ocupă destul de mult loc. Pe lista de dorințe se mai află mobila de bucătărie cu fronturi de lemn și margini rotunjite. S-a adăugat, mai nou, și mașina de spălat vase, un electrocasnic pe care nu-l luase în calcul din prima, dar pe care vrea să îl achiziționeze, la sfatul comunității ei din online.

    Sfaturi de la Zavatos pentru cei care vor să cumpere o locuință veche

    • Lucrează cu specialiști pentru a te asigura că rezolvi, înainte de toate, problemele ce țin de partea de structură și de instalații.
    • Ia în calcul cheltuieli neprevăzute! Renovarea unui spațiu vechi este un proces imprevizibil, cu situații care pot influența mult bugetul.
    • Depozitarea molozului este o operațiune cu bătăi de cap, mai ales dacă nu ai experiență cu șantierul. Verifică firmele autorizate cu care poți să colaborezi.
    • O să dai peste multe improvizații într-o clădire veche, așa că e important să te adaptezi din mers. Cel mai probabil, planurile tale vor suferi modificări.
    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    icon

    Zavatos și-a cumpărat locuință într-o clădire veche de 100 ani, pe care o ...