Lifestyle

Un cuplu povestește cum și-a construit o casă eficientă energetic în care a investit 120.000 euro

  Cine spune că e treabă simplă să construiești o casă, n-a trecut prin experiența unui șantier. Cu atât mai complicată este situația când insiști să faci lucrurile în felul tău. Este concluzia la care au ajuns Cornelia și Mihai, doi absolvenți de UNATC care povestesc în social-media aventura construirii unei case eficiente energetic, într-un sat din apropierea Capitalei.

  Înainte să se apuce de șantier, cei doi tineri au documentat foarte bine pașii pe care-i aveau de parcurs. Dintr-un click în altul, au dat peste site-ul lui Marius Șoflete, care a fost și primul om care le-a sugerat să construiască inteligent, gândind lucrurile pe termen lung. I-au ascultat sfatul și au apelat la un specialist care i-a ajutat să înțeleagă mai bine ce înseamnă o casă sustenabilă și cum să ajungă la gradul de eficiență energetică pe care și-l doresc. După câteva calcule și simulări, au hotărât că aceasta este direcția pe care vor să o urmeze, indiferent de părerile celor din jur.

  S-au mutat în toamna anului trecut, deși mai au de lucru la interior

  Casa se află în nordul județului Ilfov, nu foarte departe de București. Are o suprafață utilă de 110 metri pătrați și este dispusă pe două niveluri. Parterul este alcătuit din bucătărie deschisă, loc de luat masa, sufragerie, baie și o cameră tehnică sub scări. La etaj se află două dormitoare și o a doua baie. Cornelia și Mihai au început șantierul în septembrie 2020 și s-au mutat în toamna lui 2022. Mai au încă multe lucruri de finalizat, dar și-au dorit să fie în casă nouă în momentul venirii pe lume a fetiței lor, Petra.

  „În septembrie 2022 ne-am grăbit să ne mutăm, că urma să vină o micuță şantieriță în viața noastră şi noi eram cu casa nefinisată încă. A fost nebunie și din graba asta am făcut şi multe greşeli, dar suntem bine acum”, spune Cornelia. „Mai avem de finisat scările interioare, de cumpărat mobilă în toată casa, cadă în baia de sus şi de aranjat curtea, că deocamdată tăiem buruienile. Cel mai mult ne place atmosfera din jurul casei. Suntem înconjurați de mulți copaci şi se creează nişte tablouri tare faine prin geamurile noastre mari. Ne place că avem mult spațiu (am locuit într-o garsonieră înainte). Şi ne mai place că avem curte. E tot ce ne-am dorit”.

  Au apelat la un specialist energetic pentru consultanță

  Suma investită până acum în căsuța lor depășește 120.000 euro. Ce-i drept, au avut norocul să nu prindă chiar toată creșterea de prețuri la materialele de construcții. O bună parte a bugetului s-a dus către materiale izolante, tâmplărie și pompă de căldură și asta pentru că nu au vrut să facă nici un fel de compromis pe aspecte ce țin de partea de confort. Cornelia și Mihai au colaborat cu inginerul Vlad Ciobanu de la Zecpah care i-a ajutat să găsească soluțiile potrivite, raportate la bugetul lor. Deși citiseră înainte ce înseamnă o locuință eficientă energetic, și-au dat seama că le-ar fi foarte greu să adapteze informația la cazul lor.

  „E adevărat că înainte să ne apucăm de casă, am încercat să vedem ce înseamnă tot procesul. Am devorat Youtube-ul, căutând materiale care să ne ajute. Dar una este teoria, alta este practica din teren”, spune Cornelia. „De exemplu, am făcut singuri niște calcule să vedem cât ne-ar costa partea de izolație, dar ne-am gândit doar la vata bazaltică. Nu am mai luat în considerare toate accesoriile de prindere, mâna de lucru. De asta spun că e important să ai pe cineva lângă tine care chiar se pricepe”.

  Cea mai mare parte a bugetului a mers către confortul din interior

  Pentru izolarea exteriorului casei, Cornelia și Mihai au folosit vată bazaltică de 20 centimetri. Tâmplăria este din pvc, montată în exteriorul zidului, pe precadre. Este un tip de prindere care face ca geamul să fie perfect sigilat și care ajută la păstrarea energiei în interior. Pentru confort termic, Cornelia și Mihai folosesc o pompă de căldură aer-apă de 6kw de la Daikin și un sistem de încălzire și răcire, montat în tavan.

   

  Sistemul pe care l-au ales constă în montarea unor panouri radiante în tavan. Practic, sunt niște plăci de gips carton de 15 milimetri cu tubulatură încorporată pentru circularea apei. Funcționează pe același principu ca încălzirea/răcirea în pardoseală, doar că prin tavan. Partea și mai bună e că au reușit să scape de calorifere. Este un lucru pe care și l-au dorit de la început. Un alt upgrade este sistemul de ventilație cu recuperare de căldură. Cornelia și Mihai spun că, din discuțiile avute cu specialiștii cu care au colaborat, aceste tehnologii sunt cu adevărat eficiente numai în condițiile în care casa este izolată corespunzător.

  Au învățat ce înseamnă să construiești, de la zero, o casă eficientă energetic

  Cei doi tineri povestesc, glumind, că dacă la începutul lucrărilor, nu știau mare lucru despre construcția unei case, astăzi pot face teză de doctorat pe marginea subiectului. Și asta pentru că au fost prezenți zi de zi pe șantier, încercând să înțeleagă procesul din spatele fiecărei decizii. Au documentat pe Youtube toată aventura din ultimii doi ani. Speranța este ca experiența lor o să îi ajute pe cei care plănuiesc să investească într-o casă eficientă energetic, dar nu știu de unde să se apuce.

  „Majoritatea echipelor cu care am colaborat au fost foarte faine, profesioniste şi interesate să facă treabă bună”, spune Cornelia. „Am avut şi vreo două-trei colaborări mai nefericite, dar nu ne afectează pe termen lung. Am fost inspirați și norocoşi. Provocarea cea mai mare a fost să reuşim să îi programăm pe toți şi să îi supraveghem. Cred că dacă ar fi să o luăm de la capăt, am alege un manager de şantier de încredere. În rest, nu am schimba nimic. Suntem foarte fericiți şi împăcați cu toate deciziile. Ne asumăm şi greşelile, că ne-au călit bine”.

  Resurse:

  Foto din arhiva personală a celor doi

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Un cuplu povestește cum și-a construit o casă eficientă energetic în care a...