Cu ce se curăță oja de pe haine și nu numai. Metode eficiente cu ajutorul unor ingrediente simple
publicat pe 25 nov. 2024Oja poate afecta permanent hainele prin decolorare dacă nu este curățată imediat. Acetona poate să fie o soluție, însă unele ingrediente din casă pot să fie mai de folos. Iată cu ce se curăță oja de pe haine și de pe alte suprafețe. Ingredientele simple, pe care le ai deja în casă, pot avea un efect impresionat de curățare. Detalii, în articol.
Oja este un produs cosmetic care conține o combinație de substanțe chimice concepute pentru a oferi o acoperire durabilă și lucioasă unghiilor. Numai că, atunci când ajunge să păteze alte suprafețe sau anumite tipuri de textile, oja devine foarte greu de îndepărtat.
De aceea, primul instinct ar trebui să fie găsirea unor soluții de curățare care să nu strice și mai rău suprafața afectată.
Îți explicăm la ce soluții de curățare a ojei de pe haine și de pe alte suprafețe ar fi bine să apelezi.
Ce să știi înainte să cureți oja
Oja conține pigmenți colorați și substanțe chimice care pot păta țesăturile, iar dacă se întărește, devine și mai dificil de îndepărtat. În plus, îndepărtarea necorespunzătoare poate deteriora fibrele materialelor sau poate duce la extinderea petei.
De exemplu, solvenții precum acetatul de butil, responsabili pentru menținerea ojei în formă lichidă până la aplicare, pot pătrunde în textile și pot lăsa pete permanente. Mai mult, pigmenții din ojă contribuie la aderența crescută a petei, iar plastifianții, care asigură flexibilitatea peliculei, odată întăriți, devin extrem de greu de îndepărtat.
Date fiind acestea, înainte să aplici soluții, ar fi bine să:
- Acționezi rapid: Cu cât intervii mai repede, cu atât crește șansa de a îndepărta complet pata.
- Nu freca pata: Frecarea poate răspândi oja, făcând-o să pătrundă și mai adânc în fibre. În schimb, tamponează ușor surplusul cu un șervețel.
- Testează soluția: Înainte de a aplica orice soluție pe haină, testeaz-o pe o zonă ascunsă pentru a evita deteriorarea culorii sau a țesăturii.
Cu ce se curăță oja de pe haine
O serie de ingrediente din casă se dovedesc a fi destul de eficiente pentru îndepărtarea unei pete de ojă de pe haine.
Acetona, deși poate fi prima soluție la care te gândești, nu e mereu cea potrivită. E important să știi că acetona se aplică doar pe țesături care nu sunt sensibile la acțiunea ei agresivă. De exemplu, hainele din mătase sau din lână nu sunt potrivite pentru acțiunea acetonei.
Spirtul medicinal, în schimb, este una dintre soluții potrivite. Tamponează pata cu o cârpă curată îmbibată în spirt medicinal. Repetă până când oja dispare complet, apoi spală haina la un program dedicat.
Pentru o acțiunea mai în profunzime, pune oțet pe pată și lasă-l să acționeze câteva minute. Presară bicarbonat peste oțet și freacă ușor cu o periuță de dinți veche pe măsură ce reacția dintre ingrediente devine efervescentă. Clătește haina pătată de ojă cu apă rece și spal-o la mașina de spălat rufe.
Cu ce se curăță oja de pe mobilă
Pentru mobilierul din lemn, folosește, înainte de toate, o racletă din plastic pentru a îndepărta surplusul de ojă fără a zgâria suprafața.
Pentru a îndepărta oja eficientă, amestecă o linguriță de bicarbonat cu câteva picături de ulei de măsline și aplică direct pe pata de ojă. Freacă apoi cu un material moale, fără să pui prea multă presiune.
Pentru mobilierul din sticlă sau din plastic, poți folosi acetona pentru a scoate urmele de ojă. Testează mai întâi pe o zonă mai puțin vizibilă pentru a evita posibilele reacții chimice.
Efectele ojei pe termen lung dacă nu este curățată
Petele permanente: Pigmenții intensi pot lăsa urme vizibile, în special pe materiale deschise la culoare.
Fragilizarea fibrelor: Solvenții din ojă pot slăbi fibrele textile, ducând la ruperea acestora în timp.
Deteriorarea finisajului: Pe suprafețe tratate, cum sunt piesele de mobilier sau pardoselile, oja poate dizolva straturile protectoare, necesitând recondiționare.
Cu ce poți curăța lacul de pe unghii dacă nu ai acetonă
În cazul în care nu ai acetonă în caz, dar ești în situația în care vrei să îți ștergi lacul de pe unghii, următoarele soluții pot avea efect asemănător:
Spirt medicinal: Aplică pe un tampon de bumbac și șterge lacul. Este mai blând decât acetona, dar necesită mai multe aplicări.
Oțet și suc de lămâie: amestecă părți egale de oțet și suc de lămâie, apoi aplică soluția pe unghii și lasă să acționeze 10 minute. Șterge apoi lacul cu o dischetă demachiantă.
Fixativ: Pulverizează pe unghii și șterge imediat cu un șervețel. Spray-ul conține alcool care ajută la dizolvarea lacului.
Pastă de dinți: Aplică pe unghii și freacă cu o periuță de dinți veche. Este eficientă pentru lacurile deschise la culoare.
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Cu ce se curăță ceaunul de fontă și ce e bine să faci după fiecare utilizare
Cu îngrijirea potrivită, vasele din fontă rezistă generații întregi.
-
LIFE
Ce semnificație are bufnița în Feng Shui. Unde se pune această amuletă în locuință
Locul în care o pui în casă poate stimula și mai mult puterile amuletei.
-
LIFE
Ce semnificație are elefantul cu trompa în jos. E bine sau nu să ai acest simbol în casa ta?
Prezența lui în casă chiar poate canaliza energiile pozitive.