UTILE

Cât costă debranșarea de la RADET și ce birocrație implică procesul

publicat pe 16 oct. 2023

    Foarte mulți bucurești aleg să se debranșeze de la RADET, chiar dacă operațiunea este complexă. Înainte să faci acest pas, trebuie să știi cum să procedezi. Uite un calcul defalcat ca să înțelegi exact cât costă debranșarea de la RADET. De asemenea, îți detaliem ce proceduri să urmezi, ce acte să ai și la ce costuri să te aștepți. 

    Debranșarea de la RADET este un proces complex și complicat, plin de birocrație și timpi lungi de așteptare. Însă, în prezent, tot mai mulți locuitori ai Bucureștiului aleg această variantă din cauza serviciilor de slabă de calitate când vine vorba de furnizarea de agent termic și apă caldă. 

    Trecerea de la rețeaua publică de termoficare la utilizarea unei centrale individuale de apartament presupune mai multe etape și mai mulți pași. Îți detaliem în cele ce urmează. 

    Cât costă debranșarea de la RADET: perioada ideală

    Cea mai bună perioadă în care să începi demersul pentru debranșarea de la RADET este între 15 aprilie și 31 august. Adică imediat după ce se oprește furnizarea căldurii în primăvară și până la începerea procedurilor de umplere și testare a instalațiilor. 

    Procesul de debranșare poate dura între două săptămâni și două luni, în funcție de numărul de dosare existente deja în analiză. Dar și în funcție de corectitudinea actelor pe care le pui la dispoziție. Totodată, avizele pe care trebuie să le obții pot îngreuna procesul. 

    Cât costă debranșarea de la RADET: ce conține dosarul

    RADET, care în prezent a devenit Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti (CMTEB), solicită următorii pași dacă vrei să te debranșezi de la sistemul public centralizat. 

    În primul rând, trebuie să înștiințezi RADET cu privire la decizia ta. Pentru asta, ai nevoie să trimiți, în persoană sau pe email, o adresă de înștiințare de debranșare totală de la RADET. Cererea poate să fie depusă la Registratura RADET sau online, pe adresa de mail a companiei. 

    Următorul pas, poate cel mai important, este întocmirea dosarului pentru Direcția Tehnică – Serviciul Tehnic și Avizare. Acest dosar trebuie să conțină: 

    • cerere debranșare totală: conține motivarea debranșării. În general, este vorba despre instalarea altei surse de căldură, cum ar fi o centrală termică individuală. De asemenea, cererea conține și informații de legitimare ale proprietarului apartamentului sau ale delegatului care întocmește dosarul, dacă e vorba de colaborarea cu o firmă specializată; 
    • acordul întocmit cu asociația de proprietari în care se stabilește debranșarea imobilului; 
    • formularea cu acordul vecinilor poziționați pe verticală și orizontală față de apartamentul unde urmează să aibă loc debranșarea; 
    • copie după actul de identitate al proprietarului apartamentului sau copie după actul de identitate al împuternicitului/delegatului; 
    • contractul de acces la sistemul de distribuție pe gaze: în cazul în care se instalează o centrală termică pe gaz; altfel, ai nevoie de o factură și o copie după cartea tehnică dacă instalezi o centrală termică electrică. E bine de știut că este posibil să trebuiască să îi despăgubiți pe vecinii debranșați care au contribuit la noua instalație de gaze; 
    • proiectul tehnic de debranșare: trebuie să fie întocmit de un proiectant atestat de Ministerul Lucrărilor Publice, Transporturilor și Locuinței în Instalație Sanitară și Instalație Termică. Conține raportul de expertiză tehnică, breviar de calcul cu soluția proiectată pentru echilibrarea coloanelor, referat de calitate al proiectului și descrierea situației actuale cu desenele necesare, semnate și ștampilate de proiectant; 
    • factură și copie după aceasta pentru a dovedi achitarea proiectului de debranșare. 

    Cât costă debranșarea de la RADET: prețuri și taxe

    Prețurile pentru debranșarea de la RADET diferă. În general, întocmirea și depunerea proiectului de debranșare poate să ajungă la aproximativ 3.000 de lei în funcție de prețurile stabilite de specialist sau de negocierile purtate cu firma specializată cu care colaborezi. 

    Odată întocmit dosarul, acesta trebuie depus spre analiză și pentru obținerea avizului tehnic de debranșare de la RADET. Asta te va costa 204 lei. 

    Atenție: RADET percepe această taxă pentru verificarea dosarului și pentru emiterea avizului debranșare. Dacă documentele nu sunt cele corecte, atunci dosarul trebuie refăcut. Reexaminarea dosarului costă 132 de lei. 

    Cât costă debranșarea de la RADET: ce faci după ce ai avizul

    După ce ai obținut avizul de debranșare va trebui să mergi cu acest ala Adunarea Generală a asociației de proprietari unde trebuie aprobat. Dacă trece, în calitate de solicitant trebuie apoi să iei devizul de plată pentru debranșarea de la Secția de termoficare de care aparține imobilul. 

    În acest caz, suma de plată ține cont de mai multe aspecte. Se ia în calcul cantitatea de apă care se pierde din instalație prin golire în funcție de numărul de etaje ale blocului, numărul caloriferelor și de tipul de legătură ale acestora. 

    Pe lângă acestea, în suma de plată mai intră și plata a 45 – 85 de lei pentru primul calorifer și 10 lei pentru fiecare calorifer adițional. 

    După ce achiți devizul, RADET stabilește data la care debranșarea are loc. 

    Cât costă debranșarea de la RADET: detalii de care să ții cont

    În procesul de debranșare de la RADET ar trebui să mai ții cont de următoarele lucruri: 

    După debranșare, dacă alegi instalarea unei centrale termice pe gaze, atunci o să ai nevoie de un aviz tehnic de racordare de la distribuitorul de gaze. Pentru acest aviz trebuie să plătești 500 de lei. 

    Pentru o centrală termică electrică, o să ai nevoie de o autorizație de la Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat (ISCIR). Se obține după achiziția centralei și are un preț de 200 de lei. Autorizația este valabilă doi ani. 

    Proiectul de gaz și execuția instalației de gaze costă, în medie, 1.600 de lei. Există totuși o limită de zece metri. Pentru depășire există un cost suplimentar de minim 50 de lei per metru, plus încă 50 de lei pentru fiecare consumator, cum ar fi un  cuptor, o plită sau un aragaz. 

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments