LIFE

România pisicească: după doi ani de pandemie, în jumătate din casele de la noi din țară trăiește cel puțin o pisică

  10% dintre români au adoptat o pisică pentru prima oară de la începutul pandemiei. Aproape jumătate (47%) dintre familiile care aveau deja o pisică înainte de Covid au adoptat încă una după carantina din martie 2020, potrivit unui raport Whiskas, în colaborare cu Waltham Institute. 

  România este una dintre țările europene cu cele mai multe noi adopții de pisici, cu o creștere de 11,8% în perioada martie 2020 – februarie 2021 și cu 13,6% din martie anul trecut, potrivit unui raport Ipsos realizat pentru Mars Petcare. De la începutul pandemiei, România se află pe locul doi în topul țărilor cu cele mai multe pisici adoptate, după Ungaria.

  Pandemia a schimbat comportamentul românilor și i-a inspirat să redescopere dragostea pentru animalele de companie. Timpul petrecut acasă și restricțiile de călătorie apărute odată cu luna martie 2020 i-au făcut pe oameni să conștientizeze nevoia de a avea alături un prieten felin.

  Puii de pisică presupun mai mult timp și răbdare pentru a le învăța ce au și ce nu au voie să facă, în timp ce pisicile adulte au deprinderile formate și comportamentul definit.

  adoptii pisici romania
  Mai mult de jumătate (53%) dintre
  adopțiile de la începutul pandemiei au fost pisoi cu vârsta de până în 12 luni.

  Indiferent de vârsta sau rasa pisicii, este important ca ea să se simtă în siguranță în noul cămin. De la hrănirea cu produse speciale pentru vârsta ei și până la oferirea unui mediu prietenos, adaptarea la noul stil de viață va fi mai simplă și mai ușoară atunci când se respectă câteva lucruri esențiale. Un alt pas important în luarea deciziei de a adopta un animal este să te informezi și documentezi înainte să faci pasul ăsta. 

  „Pisica este un animal de companie ce are nevoie de iubire, îngrijire și atenție necondiționată. De aceea, decizia de a adopta o pisică vine cu responsabilitate și este important să urmăm sfaturile medicului veterinar pentru a-i oferi o profilaxie și o alimentație adecvate,” spune M.V. Dr. Iulian Amza, Petcare Accelerator Specialist în cadrul Mars Multisales Europe.

  De ce e important să-ți hrănești corect pisica

  Pisicile, spre deosebire de oameni, digeră mâncarea mult mai repede, stomacul lor fiind potrivit pentru mese mai mici și mai dese, de cel puțin două ori pe zi. 

  Contrar așteptărilor, pisicile nu trebuie hrănite cu lapte sau alte derivate din produse lactate, cu excepția laptelui matern. Producția de enzime necesare pentru digerarea lactozei din lapte scade treptat la sfârșitul perioadei de alăptare a pisoilor, iar laptele de vacă conține un nivel ridicat de lactoză, astfel că poate provoca tulburări intestinale. Deși imaginile din desenele animate cu pisici care se desfată cu lapte sunt foarte simpatice, acestea trebuie tratate ca atare și în niciun caz reproduse în viața reală.

  De asemenea, hrănirea pisicilor cu resturi de mâncare sau carne crudă poate avea consecințe grave asupra sănătății pe termen lung. În schimb, apa proaspătă și o alimentație formată din produse adecvate vârstei, atât cu hrană umedă, cât și uscată sunt foarte importante pentru sănătatea pisicilor.

  Conform unui studiu realizat de Institutul Waltham, o dietă corectă din punct de vedere nutritiv este compusă din 50% proteine, 40% grăsimi și 10% carbohidrați. Astfel, raportul nutritiv ideal care acoperă toate nevoile pisicilor include proteine bogate, un nivel controlat de grăsimi și carbohidrați limitați. 

  adoptii pisici
  O pisică ar trebui să aibă cel puțin două sesiuni de joacă pe zi, plus exerciții fizice.

  Există însă și câteva semne care de cele mai multe ori indică o problemă a pisicii, cum ar fi lipsa de activitate, tendința de a se ascunde sau lipsa preocupării pentru igiena personală și atunci este necesară vizita medicului veterinar. Pentru a-i oferi un stil de viață cât mai sănătos, pisica ar trebui să aibă cel puțin două sesiuni de joacă pe zi.

  Consultarea medicului veterinar pentru a afla greutatea ideală a pisoiului este de asemenea importantă. O greutatea stabilă este un indicator al sănătății bune, astfel că greutatea trebuie verificată cel puțin o dată pe lună.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  România pisicească: după doi ani de pandemie, în jumătate din casele de la ...