
Cum combini culoarea mov pentru o amenajare sofisticată: 5 sfaturi generale și 10 exemple pentru inspirație
publicat pe 15 sept. 2020Culoarea mov nu e prima care îți vine în minte când te gândești la o amenajare sofisticată. Asta pentru că de multe ori nu știi în ce proporții s-o folosești, cu ce alte culori s-o combini și cu ce materiale sau texturi se potrivește. Dar îți garantăm că o poți folosi și în cel mai clasic stil de amenajare. Iată cum.
Arhitectul Sergiu Califar de la Pure-Mess ne oferă câteva sugestii pentru un efect rafinat, pe care le poţi aplica simplu şi rapid:
1. Alege direcţia amenajării înainte de nuanța movului

Întâi cauți ce stil vrei să obții și apoi alegi nuanța culorii. Pentru un look elegant, Sergiu recomandă să mixezi culoarea mov cu mult alb şi cu accente de roz somon, care să creeze un joc de culori posh.
Combinaţia asta se potriveşte cu finisaje de înaltă calitate, precum marmura, dar şi cu un set de mobilier în stil clasic, care să pună în valoare această paletă cromatică.
2. Inspiră-te din interioarele regale

Mov este o culoare regală, folosită în special de Elisabeta I a Marii Britanii. Ea interzisese oamenilor din afara casei regale s-o folosească, în special pentru că producţia ei era foarte scumpă.
Cum faci culoarea mov să fie la fel de sofisticată ca pe vremea Elisabetei I? Într-o cameră cu un perete mov, în locul unui corp central, alege un candelabru opulent (dacă spaţiul îţi permite) sau înlocuiește canapeaua veche cu una din catifea mov. Un alt mod în care poţi accentua caracterul sofisticat al acestei culori este să o combini cu auriu. Fie că alegi la baie un perete mov şi apoi îl completezi cu o oglindă în ramă aurie sau adaugi o mică statuetă aurie lângă un accesoriu mov, mix-ul nu va trece neobservat.
3. Îndrăzneşte să fii diferit
Arhitectul de la Pure-Mess recomandă celor care preferă interioarele îndrăzneţe să se îndrepte spre o culoare mai tare pentru completare: “Dacă ne dorim o amenajare eclectică curajoasă, aş scoate paletarul de galbenuri pe masă”, spune el.
4. Nu uita de imprimeuri
Culoarea mov dispersată în obiecte uni poate părea uneori destul de plată. Dacă vrei să treci la nivelul următor, foloseşte-o ca bază pentru imprimeuri cu modele deosebite. Nuanţele spre lila pot fi grozave pentru cireşii albi japonezi, movul închis poate fi “spart” de accente turcoaz ce aduc un iz marin, iar nuanţele mai deschise se alătură plăcut celor de verde smarald, care pot veni sub forme vegetale.
Pentru şi mai multă inspiraţie, aruncă o privire peste aceste interioare în care culoarea mov este protagonista:
10 propuneri de pe Pinterest sau Shutterstock pentru inspirație
1. Decor de 1800

Culoarea mov este adesea folosită în amenajări cu accente de epocă. Designerul de interior Jamie Drake a ales nuanţe deschise de mov pentru a da un aer clasic unui apartament din New York, pe care l-a transformat într-o scenă de secol XIX.
2. Accente industriale

Un decor preţios poate fi şi excentric. Dacă îţi plac obiectele ieşite din comun şi nu ţi-e teamă de combinaţii eclectice, poţi integra culoarea mov şi în amenajări cu accente industriale, mai ales pentru pereţii de accent. Orientează-te spre nuanţe mai tari, care să meargă bine cu texturi lucioase.
3. Stil eclectic

Eclectic, dar mai jucăuş este şi decorul de mai jos, cu un aer mai modern, dar şi de slăbiciunea pentru artă. Chiar şi cu accentele orientale aduse de covor, această cameră pare în deplin echilibru estetic.
4. Amenajare Mid-Century

Decorul Mid-Century este în plin apogeu, iar cea mai folosită nuanţă de mov în acest tip de amenajare este lila, o alegere delicată care poate funcţiona ca bază pentru un living cu o canapea în linii drepte şi înconjurată de artă minimalistă.
5. Interior cu idei împrumutate din stilul Memphis

Dacă ai observat o tendinţă recentă în a suprafolosi formele geometrice intercalate, în culori puternice, transpuse în spaţii cu arcade rotunjite trasate pe perete, acela este stilul Memphis. Iar nuanţele deschise de mov, de la lila până la aproape roz, arată minunat acolo.
6. Profile decorative

Profile decorative și mov pe același perete, cum sună? De asemenea, profilele decorative de pe pereţi, ce aduc un omagiu epocii clasice, sunt foarte populare. Iar culoarea mov aplicată peste ele le dă un aer chiar şi mai sofisticat. În acest exemplu, apare o nuanţă tare combinată cu roz somon, aşa cum recomanda Sergiu Califar.
7. Tavan spectaculos

Ca o regulă de bază, tavanul trebuie vopsit alb sau în nuanţe foarte deschise, care să nu dea impresia că interiorul este mai scund. Dar atunci când îţi doreşti o amenajare unică şi ieşită din comun, aplicarea culorii mov pe tavan va realiza garantat un efect dramatic.
8. Gata cu minimalismul

Un dormitor cozy nu e neapărat unul minimalist, așa că nu-ți fie teamă să combini diferite nuanțe de mov cu o altă culoare tare și texturi lucioase. Nu te duce, însă, către culori prea deschise, ca să rămână un spațiu potrivit pentru somn și relaxare.
9. Pata de culoare

Într-o cameră cu un mix de texturi, culori și imprimeuri dorești să adaugi și culoarea mov? Folosește-o ca pată de culoare printr-o piesă de mobilier într-o formă năstrușnică. Așează-o lângă piese din materiale dure.
10. Textură de catifea

Culoarea mov şi catifeaua sunt best friends forever (BFFs), iar cel mai uşor mod de a le asocia este cu ajutorul unei canapele, mai ales cu model preţios cum este Chesterfield.
-
DESIGN INTERIOR
După ce criterii și cu ce poți să separi livingul de bucătărie într-un open space
-
LIFE
Câteva sfaturi bune de la părinți și bunici: ce să faci, dar mai ales ce să nu faci la tine acasă
-
DESIGN INTERIOR
Covor vs. mochetă: 4 designeri îți spun cu ce avantaje şi dezavantaje vine fiecare variantă
-
Curte
Cum să îți pregătești gazonul și grădina pentru primăvară
Ca să te poți bucura de un gazon luxuriant tot sezonul cald.
-
Case
Cum au integrat o sobă de teracotă în amenajarea de inspirație scandinavă a unei case din Călărași
Procesul de renovare și amenajare a durat șase luni și a costat puțin peste 25.000 euro
-
LIFE
Hotspots: 13 locuri instagramabile din București unde poți face poze cu dichis
Locuri pe care e musai să le vizitezi cu camera foto la tine.