De la specialiști

Cum combini culoarea mov pentru o amenajare sofisticată: 5 sfaturi generale și 10 exemple pentru inspirație

  Culoarea mov nu e prima care îți vine în minte când te gândești la o amenajare sofisticată. Asta pentru că de multe ori nu știi în ce proporții s-o folosești, cu ce alte culori s-o combini și cu ce materiale sau texturi se potrivește. Dar îți garantăm că o poți folosi și în cel mai clasic stil de amenajare. Iată cum. 

  Arhitectul Sergiu Califar de la Pure-Mess ne oferă câteva sugestii pentru un efect rafinat, pe care le poţi aplica simplu şi rapid:

  1. Alege direcţia amenajării înainte de nuanța movului

  Culoarea mov se potriveşte cu finisaje de înaltă calitate şi cu accesorii cu design clasic

  Întâi cauți ce stil vrei să obții și apoi alegi nuanța culorii. Pentru un look elegant, Sergiu recomandă să mixezi culoarea mov cu mult alb şi cu accente de roz somon, care să creeze un joc de culori posh. 

  Combinaţia asta se potriveşte cu finisaje de înaltă calitate, precum marmura, dar şi cu un set de mobilier în stil clasic, care să pună în valoare această paletă cromatică.

  2. Inspiră-te din interioarele regale

  O canapea din catifea mov va aduce întotdeauna un aer preţios în încăpere

  Mov este o culoare regală, folosită în special de Elisabeta I a Marii Britanii. Ea interzisese oamenilor din afara casei regale s-o folosească, în special pentru că producţia ei era foarte scumpă. 

  Cum faci culoarea mov să fie la fel de sofisticată ca pe vremea Elisabetei I? Într-o cameră cu un perete mov, în locul unui corp central, alege un candelabru opulent (dacă spaţiul îţi permite) sau înlocuiește canapeaua veche cu una din catifea mov. Un alt mod în care poţi accentua caracterul sofisticat al acestei culori este să o combini cu auriu. Fie că alegi la baie un perete mov şi apoi îl completezi cu o oglindă în ramă aurie sau adaugi o mică statuetă aurie lângă un accesoriu mov, mix-ul nu va trece neobservat.

  3. Îndrăzneşte să fii diferit

  Arhitectul de la Pure-Mess recomandă celor care preferă interioarele îndrăzneţe să se îndrepte spre o culoare mai tare pentru completare: “Dacă ne dorim o amenajare eclectică curajoasă, aş scoate paletarul de galbenuri pe masă”, spune el.

  4. Nu uita de imprimeuri

  Culoarea mov dispersată în obiecte uni poate părea uneori destul de plată. Dacă vrei să treci la nivelul următor, foloseşte-o ca bază pentru imprimeuri cu modele deosebite. Nuanţele spre lila pot fi grozave pentru cireşii albi japonezi, movul închis poate fi “spart” de accente turcoaz ce aduc un iz marin, iar nuanţele mai deschise se alătură plăcut celor de verde smarald, care pot veni sub forme vegetale. 

  Pentru şi mai multă inspiraţie, aruncă o privire peste aceste interioare în care culoarea mov este protagonista:

  10 propuneri de pe Pinterest sau Shutterstock pentru inspirație

  1. Decor de 1800

  Un look preţios, dar contemporan

  Culoarea mov este adesea folosită în amenajări cu accente de epocă. Designerul de interior Jamie Drake a ales nuanţe deschise de mov pentru a da un aer clasic unui apartament din New York, pe care l-a transformat într-o scenă de secol XIX.

  2. Accente industriale

  Coarnele de pe perete dau o notă unică interiorului

  Un decor preţios poate fi şi excentric. Dacă îţi plac obiectele ieşite din comun şi nu ţi-e teamă de combinaţii eclectice, poţi integra culoarea mov şi în amenajări cu accente industriale, mai ales pentru pereţii de accent. Orientează-te spre nuanţe mai tari, care să meargă bine cu texturi lucioase.

  3. Stil eclectic

  Covor oriental, canapea Mid-Century şi detalii romantice

  Eclectic, dar mai jucăuş este şi decorul de mai jos, cu un aer mai modern, dar şi de slăbiciunea pentru artă. Chiar şi cu accentele orientale aduse de covor, această cameră pare în deplin echilibru estetic.

  4. Amenajare Mid-Century

  Cea mai populară nuanţă de mov: lila

  Decorul Mid-Century este în plin apogeu, iar cea mai folosită nuanţă de mov în acest tip de amenajare este lila, o alegere delicată care poate funcţiona ca bază pentru un living cu o canapea în linii drepte şi înconjurată de artă minimalistă.

  5. Interior cu idei împrumutate din stilul Memphis

  O amenajare futuristă şi foarte colorată

  Dacă ai observat o tendinţă recentă în a suprafolosi formele geometrice intercalate, în culori puternice, transpuse în spaţii cu arcade rotunjite trasate pe perete, acela este stilul Memphis. Iar nuanţele deschise de mov, de la lila până la aproape roz, arată minunat acolo.

  6. Profile decorative

  Roz somon? Clar da!

  Profile decorative și mov pe același perete, cum sună? De asemenea, profilele decorative de pe pereţi, ce aduc un omagiu epocii clasice, sunt foarte populare. Iar culoarea mov aplicată peste ele le dă un aer chiar şi mai sofisticat. În acest exemplu, apare o nuanţă tare combinată cu roz somon, aşa cum recomanda Sergiu Califar.

  7. Tavan spectaculos

  Cu atâtea accesorii pe podea, şi tot tavanul rămâne protagonistul

  Ca o regulă de bază, tavanul trebuie vopsit alb sau în nuanţe foarte deschise, care să nu dea impresia că interiorul este mai scund. Dar atunci când îţi doreşti o amenajare unică şi ieşită din comun, aplicarea culorii mov pe tavan va realiza garantat un efect dramatic. 

  8. Gata cu minimalismul

  Dormitor mov, foarte accesorizat

  Un dormitor cozy nu e neapărat unul minimalist, așa că nu-ți fie teamă să combini diferite nuanțe de mov cu o altă culoare tare și texturi lucioase. Nu te duce, însă, către culori prea deschise, ca să rămână un spațiu potrivit pentru somn și relaxare. 

  9. Pata de culoare

  Un scaun cu un design intrigant

  Într-o cameră cu un mix de texturi, culori și imprimeuri dorești să adaugi și culoarea mov? Folosește-o ca pată de culoare printr-o piesă de mobilier într-o formă năstrușnică. Așează-o lângă piese din materiale dure. 

  10. Textură de catifea

  Canapeaua mov schimbă întregul spaţiu

  Culoarea mov şi catifeaua sunt best friends forever (BFFs), iar cel mai uşor mod de a le asocia este cu ajutorul unei canapele, mai ales cu model preţios cum este Chesterfield. 

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Cum combini culoarea mov pentru o amenajare sofisticată: 5 sfaturi generale și...