DESIGN INTERIOR

Ce tapet se pune în dormitor: caracteristici și idei în tendințe pentru 2024

publicat pe 06 iun. 2024

  Tapetul pus pe peretele dormitorului poate da o notă de personalitate necesară unui spațiu intim. De asemenea, poate fi o modalitate la îndemână de redecorare și reamanajare. Îți explicăm ce tapet se pune în dormitor, la ce să ții cont în alegere și cu ce avantaje și dezavantaje vine această practică. 

  Tapetul pus în dormitor poate să schimbe cu totul atmosfera și feelingul acestei camere. Poate să sporească ideea de relaxare a camerei și, în același timp, oferă amenajării un plus de stil și personalitate. 

  Pe lângă partea estetică, alegerea unui tapet pentru dormitor trebuie să țină cont și de caracteristicile, de tipul și de funcționalitatea acestui accesoriu. 

  Tipuri de tapet

  Înainte să știi în funcție de ce să alegi tapetul pentru dormitor, iată ce tipuri disponibile există pe piață: 

  Tapet nețesut: are în compoziție fibre de poliester care asigură o bună permeabilitate la aer și o durată lungă de folosire; 

  Tapet din vinil: ușor de îngrijit, însă materialul nu lasă aerul să treacă, deoarece stratul exterior este din PVC; 

  Tapet din hârtie: este ecologic, vine în modele diverse și texturi variate, iar gama de culori este nelimitată. Durabilitatea este însă scăzută; 

  Tapet textil: fabricat din materiale naturale, cum ar fi in, bumbac sau mătase. Rezistă la uzură, este ecologic și vine cu un aspect sofisticat. Însă are un preț de achiziție mare și poate să fie dificil de decorat; 

  Fototapet: poate să fie orice imagine, fiind o soluție de decorare interioară atipică. Nu este folosit atât de des în dormitor. 

  Cu excepția tapetului din vinil, toate celelalte tipuri de tapet pot să fie folosite în dormitor. 

  Tapetului pentru dormitor: la ce să ții cont 

  tapet motive natura in dormitor
  Tapetul cu motive naturale, mereu o alegere potrivită pentru un look fresh

  Decorarea dormitorului cu tapet vine ca o soluție de personalizare a spațiului de odihnă. Stilul casei poate influența această alegere. Potrivirea estetică și vizuală este importantă în această cameră. 

  Apoi, culoarea tapetului poate induce și mai mult senzația de relaxare și de intimitate. Tonurile mai deschise, cum sunt album și cremul, dau o încăpere mai luminoasă, în timp ce tonurile mai îndrăznețe setează o atmosferă mai intensă. Culoarea tapetului trebuie să se potrivească cu mobilierul și cu restul obiectelor din dormitor. 

  Dimensiunea camerei dictează genul de tapet pe care îl poți pune. De exemplu, într-un dormitor mic poți avea tapet cu texturi subtile pentru a da senzația de spațiu suplimentar. Tapetul cu modele aglomerate și cu culori închise poate face încăperea mai mică. 

  Contează foarte mult să păstrezi armonia și echilibrul decorului chiar și după ce ai pus tapet în dormitor. Combinațiile de culori, texturi și materiale trebuie să fie plăcute la vedere și să creeze coeziune. 

  Indiferent de model, tapetul ales trebuie să fie unul calitativ. Alege un tapet durabil și ușor de întreținut care să ofere aspectul vizual pe care ai mizat. 

  Avantaje pentru tapetul din dormitor: 

  • realizarea unui spațiu personalizat; 
  • gamă largă de modele pentru o personalizare potrivită a spațiului; 
  • ascunderea temporară a imperfecțiunilor de pe perete; 
  • durabilitate în timp pentru tapetul de calitate.

  Dezavantaje tapet în dormitor: 

  • tapetul poate să fie scump, mai ales în cazul modelelor personalizate, de calitate superioară; 
  • necesitatea apelării la profesioniști pentru aplicarea corectă pe perete; 
  • curățarea și întreținerea periodică; 
  • poate să fie afectat de umiditate și poate avea deteriorări care să ducă la schimbarea completă a tipului de material ales. 

  Ce tapet se pune în dormitor 

  tapet motive geometrice pentru decorarea dormitorului
  Motivele geometrice aduc coerență în amenajare cu restul pieselor de mobilier și cu accesoriile folosite în dormitor

  Tapetul poate să fie fix acea schimbare de decor de care ai nevoie în dormitor pentru a crea o nouă atmosferă. 

  Dacă este vorba de un dormitor clasic, atunci tapetul cu modele florale sau cel cu texturi ușor nefinisate pot să fie alegeri ideale. În cazul unui dormitor modern sau minimalist ca amenajare, tapetul cu modele geometrice sau cel cu peisaje naturale pot fi alegeri inspirate. 

  Pentru un dormitor mai generos ca spațiu, alegerile pot fi multiple, cu modele mai încărcate. De exemplu, poți alege tapetul cu peisaje, cel cu dungi sau cu imprimeuri. Aceste modele realizate în nuanțe închise pot oferi senzația de intimitate și confort atât de necesară în dormitor. 

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Ce tapet se pune în dormitor: caracteristici și idei în tendințe pentru 2024