UTILE

Cum se montează corect o priză în baie și la ce detalii de siguranță trebuie să ții cont

  Umiditatea este factorul cel mai important de care trebuie să ții cont atunci când instalezi o priză în baie. Există și niște delimitări de siguranță care fac posibilă instalarea prizei în baie. Detaliem tot procesul prin care să instalezi o priză în baie în cele ce urmează. 

  În zilele noastre, în orice baie modernă găsești măcar o priză. Baia este locul unde se găsesc multe dintre aparatele electrice și electrocasnice de îngrijire, astfel că fără o priză folosirea lor ar fi imposibilă. Vorbim de aparatul de ras, de mașina de spălat, de boiler, de periuța de dinți electrică sau de casa cu hidromasaj. Pentru ca toate acestea să funcționeze corect și să nu îți pună integritatea în pericol, priza din baie trebuie să fie una specială. 

  Priza în baie: ține cont de umiditate

  Astfel, în baie, principalul factor de care trebuie să ții cont pentru a monta o priză este acela al umidității. Pentru a exclude pericolul electrocutării, priza din baie trebuie să respecte reglementările minime de siguranță și securitate în cazul acumulării de umiditate în acest spațiu. 

  Mai mult, pentru a fi protejat de electrocutarea indirectă, priza în baie se montează numai de către un electrician autorizat ANRE care va alege soluția optimă pentru baie. 

  Reguli de siguranță de care trebuie să ții cont când instalezi o priză în baie: 

  • Priza de baie să aibă factorul de protecție minim IP54
  • Circuitul folosit să aibă împământare cu nul de protecție
  • Distanța de amplasare față de sursele de apă să fie de minim 60 centimetri
  • Distanța de la podea să fie de minim 1,2 – 1,4 metri
  • Circuitul la care se leagă să fie cu disjunctor pentru curent diferențial

  Priza în baie: zonele în care ai și nu ai voie să o montezi

  Ce reguli trebuie să respecți ca să montezi corect o priză în baie
  Priza în baie trebuie să întrunească anumite reguli e siguranță înainte să fie montată

  Baia este împărțită, de regulă, în trei zone, notate de la 1 la 3, care delimitează părțile unde se poate instala priza, precum și regulile de siguranță impuse. 

  Zona 1: zona în care sunt instalate dușurile, căzile și alte surse de apă. Aici este permisă instalarea echipamentelor electrice cu un voltaj maxim de 12 V și cu un grad de protecție IP67.

  Zona 2: este zona din jurul lavoarului, a dușului, a căzii și a surselor de apă înspre tavan. Este, de asemenea, zona unde se acumulează cea mai multă umezeală. Nu este permisă instalarea de echipamente care necesită o tensiune de 220 V și care nu respectă gradul de protecție IP67. 

  Zona 3: este vorba de o bucată de 60 de centimetri care leagă zonele 1 și 2. În această zonă se instalează echipamente care necesită o tensiune de 220 V și care respectă gradul de protecție IP67.

  IP înseamnă gradul de protecție împotriva contactului accidental și pătrunderii prafului împreună cu jeturile de apă din orice direcție. Aici, „IP” înseamnă „Protecție la intrare”. Cele două cifre indică gradul de protecție. Numărul „67” descrie gradul exact de protecție împotriva contactului și pătrunderea corpurilor străine precum și a apei.

  Ca reguli generale de urmat, priza în baie poate fi instalată la cel puțin 60 de centimetri de sursele de apă și umiditate. Totodată, montarea prizelor se face la minim 1,2 metri de podea pentru a exclude pericolul de inundare. 

  Nu în ultimul rând, alegerea prizei în baie se face în funcție de gradul de protecție împotriva umezelii. Clasificarea se face după standardul IP și ar trebui să fie cel puțin IP65.

  Iată principalele aspecte și detalii de siguranță de care să ții cont când instalezi o priză în baie. Înainte de toate, pentru siguranța ta în baie trebuie să ai o instalație electrică sigură și modernă. Apoi, dacă locuința ta se află încă în stadiul de proiectare, poți discuta siguranța prizei din baie cu proiectantul. Nu în ultimul rând, respectă măsurile de siguranță și apelează la un specialist. 

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Cum se montează corect o priză în baie și la ce detalii de siguranță trebu...