Grădină

Ce plantăm lângă roșii. Trucuri simple pentru o recoltă bogată

publicat pe 20 mai 2025

    Roșiile se dezvoltă bine în grădină dacă au lângă ele alte plante care le ajută să-și îmbunătățească productivitatea. Culturile se dezvoltă armonios și dau roade bune. Iată ce plantăm lângă roșii ca să dea o recoltă bogată și sănătoasă. Află mai multe detalii, din articol. 

    Printre culturile din orice grădină, roșiile sunt printre cele mai des întâlnite legume cultivate, fiind mereu apreciate pentru savoarea pe care o oferă preparatelor. 

    Chiar dacă cultivarea lor nu este una dificilă, roșiile trebuie să fie plantate în anumite condiții și doar lângă anumite legume pentru a da roade. 

    Astfel, prin alegerea atentă a plantelor companion și prin aplicarea corectă a tehnicilor de îngrijire, roșiile pot oferi o recoltă bogată și sănătoasă. Află mai multe din cele ce urmează. 

    Câteva detalii despre roșii

    rosii de gradina
    Roșiile sunt printre cele mai des întâlnite legume din orice grădină

    Roșiile (Solanum lycopersicum) sunt plante anuale din familia Solanaceae, originare din America de Sud. În România, răsadurile de roșii se plantează în câmp deschis atunci când temperatura solului atinge constant 10 – 12 grade Celsius, de obicei în a doua jumătate a lunii aprilie în regiunile sudice și mai târziu în zonele mai reci. 

    După plantare, roșiile încep să producă roadele în aproximativ 60 sau 80 de zile, în funcție de soi și condițiile de creștere.

    Din punct de vedere nutrițional, roșiile sunt o sursă excelentă de vitamine, cum ar fi A, C sau K, minerale (potasiu, mangan) și antioxidanți, în special licopen, care are proprietăți benefice pentru sănătate. Consumul regulat de roșii contribuie la menținerea sănătății inimii, pielii și sistemului imunitar. 

    Ce plantăm lângă roșii

    rosii si morcovi de gradina
    Rădăcinile roșiilor și morcovilor ajută la aerarea solului

    Plantarea lângă roșii a altor legume benefice dezvoltării ambelor culturi este o practică des întâlnită în grădinărit. 

    Anumite plante poate îmbunătăți sănătatea și productivitatea ambelor culturi, prin atragerea polenizatorilor, prin respingerea dăunătorilor și prin optimizarea utilizării resurselor.

    Astfel, lângă roșii ar fi bine să plantăm: 

    • Busuioc: Îmbunătățește aroma roșiilor și respinge insectele dăunătoare; 
    • Ceapă și usturoi: Emană compuși sulfurici care alungă afidele și alți dăunători;
    • Morcovi și ridichi: Au sisteme radiculare diferite, ceea ce reduce competiția pentru nutrienți și ajută la aerarea solului; 
    • Crăițe și gălbenele: Florile lor atrag insecte benefice și resping nematozii (n.r. – grup de dăunători care afectează rădăcinile) și alți dăunători; 
    • Sparanghel: Ține la distanță nematozii, iar roșiile resping gândacii specifici sparanghelului.

    Ce nu e bine să plantăm lângă roșii

    rosii si castraveti de gradina
    Castraveții au nevoie de alt tip de umiditate față de roșii, astfel că cele două culturi ar avea de suferit una lângă alta

    Pe de altă parte, există și plante care pot afecta negativ dezvoltarea unei culturi de roșii. Asta pentru că fie ajung să concureze pentru aceeași nutrienți, fie atrag dăunători comun, iar ambele culturi ajung să fie compromise destul de repede. 

    De aceea, atunci când plantezi roșii evită să pui lângă următoarele tipuri de legume: 

    • Cartofi și vinete: Aparțin aceleiași familii, anume Solanaceae; și sunt susceptibile la aceleași boli, cum ar fi mana, ceea ce poate duce la infestări rapide.
    • Varza și alte legume crucifere – broccoli, conopidă, varză de Bruxelles: Concurează pentru nutrienți și pot inhiba creșterea roșiilor. 
    • Castraveți: Au cerințe diferite de umiditate și temperatură, iar plantarea lor lângă roșii poate favoriza apariția bolilor fungice.
    • Fenicul: Emană substanțe care pot inhiba creșterea roșiilor.

    Trucuri și sfaturi pentru o recoltă bogată

    taiere lastari rosii de gradina
    Taie lăstarii laterali ai plantei pentru a continua să se dezvolte armonios

    Dincolo de asigurarea unor legume companion benefice creșterii, roșiile necesită anumite practici de îngrijire pentru a se maximiza producția și calitatea lor. 

    Pentru a se dezvolta sănătos, roșiile au nevoie de potasiu. De aceea, este recomandat să utilizezi la fertilizare îngrășăminte bogate în potasiu și să le aplici conform cu nevoile plantei. 

    După care, udarea roșiilor trebuie să fie făcută la rădăcină, nu pe frunze pentru a se evita apariția bolilor fungice. Apa trebuie să aibă o temperatură de minim 20 de grade Celsius, iar udarea trebuie să se facă regulat pentru a menține solul umed, dar nu îmbibat. 

    Totodată, ține cont de mulcire. Aplicarea unui strat de mulci menține umiditatea solului și reduce creșterea buruienilor.

    Pentru roșii e important să aplici copilirea, adică îndepărtarea lăstarilor laterali. Prin această tehnică te asiguri că toată energia plantei se duce către dezvoltarea roadelor, nu și către zone secundare ale sale. 

    Nu în ultimul rând, îndepărtează florile timpurii de pe cultura de roșii. Astfel, vei permite plantei să atingă o înălțime de peste 40 centimetri înainte de a produce fructe și vei asigura o bază solidă pentru o producție ulterioară mai mare.