UTILE

Ce înseamnă semnul exclamării la frigider și de ce apare

publicat pe 08 iul. 2024

  Există situații în care noile frigidere afișează o eroare sub forma unui semn al exclamării. Avertizarea indică o problemă pentru care trebuie să găsești soluție imediată. Am descoperit ce înseamnă semnul exclamării la frigider, de ce apare și cum poate fi remediată problema. Detalii, în articol. 

  Frigiderele moderne beneficiază de tehnologii noi care ajută aparatul să funcționeze optim. Aceleași tehnologii și dotări moderne semnalizează atunci când frigiderul are o problemă. Una dintre erorile frecvente pe care le are un frigider este dată de apariția pe afișaj a semnului exclamării. 

  De regulă, acest semnal de avertizare privește o problemă internă sau o eroare de funcționare. 

  Cauze ale apariției semnului exclamării la frigidere noi

  Noile tipuri de frigidere au sisteme avansate de diagnosticare automată. Dotările asigură funcționarea optimă și previn posibilele defecțiuni. În cazul apariției semnului exclamării, problema poate avea legătură cu temperaturi anormale ale aparatului sau cu diverse defecțiuni tehnice. 

  Semnificația semnului exclamării la frigider: 

  Semnul exclamării este un semnal vizual care te atenționează că există o problemă ce necesită atenție imediată. Ignorarea acestui semnal poate duce la degradarea alimentelor, la multiplicarea bacteriilor în interiorul aparatul din cauza temperaturii inconstante sau chiar la defectarea completă a frigiderului.

  Iată care sunt cele mai frecvente cauze ale apariției erorii: 

  • Temperatura prea ridicată sau prea scăzută: fluctuația temperaturii interioare declanșează apariția semnului exclamării la frigidere. Dacă temperatura din frigider sau congelator depășește limitele normale pentru o perioadă extinsă, senzorii interni trimit semnalul de avertizare, fapt care activează apariția semnului exclamării; 
  • Probleme cu alimentarea: o fluctuație sau o întrerupere a alimentării cu energie electrică poate declanșa semnul de avertizare. După restabilirea energiei, ține minte că frigiderul poate necesita un timp de recalibrare, fapt care poate ține eroarea încă vizibilă; 
  • Ușa deschisă: dacă ușa frigiderului rămâne deschisă pentru o perioadă lungă de timp, senzorii detectează creșterea temperaturii și activează avertizarea; 
  • Probleme cu senzorii: un senzor defect sau o problemă în sistemul de monitorizare pot declanșa, de asemenea, semnalul de avertizare cu semnul exclamării; 
  • Blocaj al ventilatorului: ventilatorul intern care circulă aerul rece în frigider și congelator poate fi blocat, ceea ce duce la o distribuție neuniformă a temperaturii. Eroarea de funcționare declanșează apariția semnului exclamării pe afișaj. 

  Ce temperatură trebuie să fie în frigider

  Temperatura ideală în interiorul frigiderului trebuie să fie de aproximativ 3 – 4 grade Celsius. În acest mediu, alimentele sunt păstrate pentru mai multe zile, fără să se altereze. Ca să ajungă la această temperatură, frigiderul trebuie lăsat să funcționeze fără să îi deschizi ușile pentru câteva ore. 

  În cazul congelatorului, temperatura internă pornește de la minus 18 grade Celsius și poate depăși minus 20 de grade Celsius. Reține că păstrarea alimentelor la congelator este temporară, fiind o metodă de conversare imediată pentru consum ulterior.

  Cum remediezi situația 

  Problema apariției semnului exclamării la frigider poate să fie remediată ușor. Intervenția rapidă previne deteriorarea aparatului și menține alimentele în stare bună de consum. 

  În primul rând, verifică ușile. Asigură-te că ușile frigiderului și congelatorului sunt închise corect și că garniturile de etanșare sunt curate și funcționale.

  În al doilea rând, monitorizează temperatura interioară a frigiderului. Fă acest lucru fie cu ajutorul afișajului și setărilor aparatului, fie cu un termometru special. Majoritatea producătorilor recomandă o temperatură ideală în frigider în jurul valorilor de 3 sau 4 grade Celsius, iar în congelator de minus 18 grade Celsius. 

  Dacă temperaturile sunt inconstante, încearcă să le aduci la valorile normale prin setările și presetările frigiderului. 

  În cazul în care problema persistă, încearcă să resetezi frigiderul. Deconectează frigiderul de la sursa de alimentare timp de câteva minute, apoi reconectează-l. În acest fel, sistemul de control se va reseta și eroare poate să nu mai apară. 

  Verifică ventilatorul intern și asigură-te că nu este blocat, iar aerul circulă în mod normal. Curăță orice blocaj care ar putea împiedica funcționarea corectă a acestuia. 

  Dacă semnul exclamării mai apare la frigider, atunci mai poți apela la două idei: consultă manualul de utilizare pentru posibile soluții recomandate de producător sau apelează la un service dedicat pentru verificare și reparație. 

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Ce înseamnă semnul exclamării la frigider și de ce apare