Dacă visai de mult la o amenajare de sală de fitness acasă, e bine să iei în considerare câteva criterii legate de spațiu, dar și de buget. Am trecut în listă principalele lucruri pe care să le iei în calcul, dar și câteva sfaturi de la arhitecți care să te ghideze într-un astfel de proiect.
P.S.: dacă nu ai o încăpere întreagă liberă pentru a amenaja zona de fitness, o poți integra în încăperi deja consacrate altor tipuri de activități. Venim cu sfaturi.
Cum îți amenajezi o sală de fitness acasă, simplu și în buget
Iată câteva lucruri de care să ții cont pentru o amenajare de sală de fitness acasă, dacă ai la dispoziție o încăpere liberă, pe care o poți dedica în totalitate activității fizice.
Cum trebuie să fie camera
În primul rând, camera trebuie să fie liberă sau majoritar liberă, pentru ca tu să ai spațiul necesar să desfășori toate activitățile fizice de care ai nevoie. Pentru o amenajare de sală de fitness acasă, e indicat să alegi o încăpere care a fost inițial dormitor, living, birou, mansardă sau chiar o debara de dimensiuni generoase.
Lucrul cel mai important care nu trebuie să lipsească dintr-o cameră în care vrei să amenajezi o sală de fitness acasă este ventilația. Într-un spațiu dedicat activităților sportive, este foarte important să existe ferestre prin care să poți aerisi încăperea la finalul unui antrenament. Asta pentru a evita situația în care nivelul crescut de umiditate rezultat în urma activităților fizice rămâne blocat în cameră și duce, în cele din urmă, la formarea mucegaiului. Dacă vrei să amenajezi zona de fitness într-o încăpere în care nu există ferestre, atunci verifică dacă poți monta un ventilator, precum cele instalate în băile de bloc.
„Foarte important este să ai o oglindă”, subliniază arhitectul Alexandru Bucur, de la Interiology. Aceasta te va ajuta să-ți verifici mereu postura în timpul exercițiilor fizice, astfel încât să nu te accidentezi. „Esențială este și lumina, care trebuie adecvată sportului pe care îl practici – dacă faci yoga, de exemplu, nu vrei să ai spoturi care îți bat în față în timp ce ești întins pe podea, ci mai degrabă lumini dimabile”, adaugă Alexandru.
De ce aparate ai nevoie
În funcție de nevoile și preferințele tale legate de fitness, ai putea avea nevoie de o bandă de alergare sau o bicicletă eliptică, un set de greutăți fie cu gantere, fie cu bară specială, o bancă de fitness simplă sau una cu suport pentru bara de greutăți. Alte accesorii pe care le poți folosi sunt mingile medicinale, mingile mari pentru yoga, elastice și centuri pentru stretching și multe altele. Posibilitățile sunt nelimitate, iar totul se rezumă la ce îți dorești să ai într-o sală de fitness acasă și de spațiul pe care îl ai la dispoziție.
La cât sunt estimate costurile
Bugetul este complet în controlul tău dacă vrei să amenajezi o sală de fitness sau o zonă de făcut sport acasă. De la o saltea de yoga care poate costa cel puțin 50 lei până la aparate de fitness de mari dimensiuni, în cazul cărora prețurile pot ajunge la mii de lei, poți planifica bugetul în funcție de posibilitățile și nevoile tale. De exemplu, prețurile pentru o bandă de alergare încep de la aproximativ 1200 lei și pot ajunge la peste 5000 lei; pentru o bicicletă eliptică poți plăti între 600 lei și 500 lei.
Cum să amenajezi o zonă de fitness într-o cameră cu multiple funcțiuni
Dacă totuși nu ai o cameră liberă dedicată la dispoziție, nu trebuie să renunți complet la ideea de amenajare de sală de fitness acasă. „Poți amenaja un colț în mansardă, în camera de oaspeți sau birou, pe terasă, în subsol, garaj sau curte”, spune arhitectul Alexandru Bucur.
Criteriile pentru o astfel de zonă sunt aceleași – folosește o încăpere în care ai spațiu de desfășurare și nu te lovești de mobilier. Este necesar ca aceasta să aibă ferestre sau acces la un sistem de ventilație și nu în ultimul rând, să fie bine luminată.
La partea de organizare a aparatelor de fitness, lucrurile stau puțin diferit însă. „Deși accesoriile sportive te motivează să faci sport atunci când le vezi, nu recomand să le lași pe toate la vedere, pentru că adună praf și atunci când camera are și alte funcțiuni (birou/dormitor etc.), creează impresia de aglomerație vizuală”, spune arhitectul Laurențiu Paicu. Pentru a masca echipamentele sportive, poți realiza un mobilier la comandă în care să le depozitezi, ori poți chiar să folosești un panou decorativ sau un perete separator în spatele căreia să îți amenajezi zona de fitness.
În final, indiferent dacă îți permiți o amenajare de sală de fitness acasă într-o încăpere liberă, ori ai la dispoziție numai un colț de cameră, lucrul de care e musai să ții cont este ventilația. În rest, organizarea echipamentelor și spațiului ține de bugetul pe care îl ai disponibil pentru un astfel de proiect.
-
Sponsored
Gătești rapid și sănătos cu grătarele electrice NINJA. Potrivite pentru orice ocazie (P)
Pentru mulți dintre noi, ideea de a avea un „cheat day” în timpul unei diete este tentantă. Dar ce ai spune dacă ai putea transforma acea zi de răsfăț într-o […]
-
hotnews
Casă cu etaj sau fără? Ce trebuie să știi înainte de a face alegerea
Sunt o mulțime de factori care dictează alegerea uneia sau alteia.
-
UTILE
Cu ce se curăță geamurile cel mai bine ca să fie curate lună. Trucuri și ingrediente banale care le scapă de pete
Important e să le cureți cum trebuie.