UTILE

Cât consumă un router Wi-Fi: ce calcul să faci și care este costul real

  Fără un router Wi-Fi în casă nu te poți conecta atât de ușor la internet. E important ca routerul să stea permanent conectat la priză ca să beneficiezi de această conexiune. Fiind un consumator al casei, routerul vine cu un cost. Iată cât consumă un router Wi-Fi și cum se traduce acest consum la factura de energie electrică

  Routerul Wi-Fi este unul dintre consumatorii permanenți ai casei, fiind un dispozitiv indispensabil pentru conexiunea la internet. 

  Chiar dacă este conectat la o priză timp de 24 de ore, 7 zile pe săptămână, costul de funcționare nu este atât de ridicat. În cele ce urmează, îți spunem cât curent consumă un router Wi-Fi și cum se traduce acest consum în costuri efective. 

  Cât consumă un router Wi-Fi: valori de luat în calcul

  Ca să afli cât consumă un router Wi-Fi trebuie să știi care este puterea acestuia. De regulă, un aparat de acest tip poate să consume între 2 și 20 de wați. Însă majoritatea dispozitivelor de pe piață sunt setate la un consum de aproximativ 14 wați. 

  Puterea routerului trebuie să fie transformată în kilowați. Astfel, cei 14 wați devin 0,014 kWh. Apoi e nevoie de numărul de ore de funcționare a aparatului. Într-o lună de zile, un router Wi-Fi funcționează timp de 720 de ore, datorită faptului că este conectat permanent. 

  Pentru calcul mai e nevoie și de tariful plafonat al energiei electrice pentru consumatorii casnici. În momentul de față costul este de maxim 0.80 lei/kWh. Acest tarif este plafonat pentru clienții casnici al căror consum lunar la locul de consum este cuprins între 100,01 și 255 kWh. Valoarea este de folos în calculul final. 

  Cât consumă un router Wi-Fi: costul real

  Numărul de kilowați se înmulțește cu numărul de ore de funcționare. Se ajunge astfel la un consum de 10,08 kWh într-o lună. 

  Această nouă valoare se înmulțește cu prețul energiei electrice. Iar rezultat este puțin peste 8 lei, costul real al funcționării routerului într-o lună. Prin urmare, într-un an prețul total este de 96 de lei. 

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Cât consumă un router Wi-Fi: ce calcul să faci și care este costul real