15 fotografii din case tradiționale românești care te vor inspira să incluzi folclorul în amenajarea ta
publicat pe 29 iun. 2020Culori vesele contrastante, imprimeuri florale amețitoare și ștergare folosite drept decorațiuni pentru pereți: sunt elementele-cheie pe care le găsești în multe case tradiționale românești. Și deși sună ca și cum toate astea nu ar putea funcționa armonios împreună, îți arătăm câteva exemple de reușită care te vor inspira să aduci elementele de folclor românesc și în amenajarea ta.
În amenajările de case tradiționale românești, textilele sunt cele care dau tonul. Ștergarele, covoarele țesute la război, cuverturile și chiar tapiseriile de pe pereți vin în culori tari și combinații neașteptate: roșu cu verde, albastru și nuanțe de portocaliu, pe fond alb sau negru. Adesea, fețele de pernă și lenjeriile sunt croșetate și brodate. Nu lipsesc vasele din lut pictate cu modele florale și farfuriile agățate pe pereții bucătăriilor. Iar în camerele de zi, sunt șanse mari să ți se oprească privirea pe o ladă de zestre lucrată din lemn, sculptată sau chiar pictată.
Am adunat, mai jos, câteva fotografii din astfel de case, care să te vor ajuta să-ți creezi o imagine de ansamblu asupra stilului și te vor convinge să incluzi câteva elemente tradiționale și în locuința ta.
15 imagini din case tradiționale românești
Tâmplăria ferestrei vopsită în verde armonizează perfect cu cromatica cuverturii folosite pentru locul de șezut de lângă sobă. Și deși un covor cu multe infuzii roșii poate părea că ar încărca prea mult, în imaginea de mai sus fiecare lucru pare că se potrivește perfect cu celelalte.
Tapiseria cu trandafiri e primul lucru care îți atrage atenția în amenajarea de mai sus. Toate elementele textile din acest dormitor sunt făcute în stil tradițional românesc. Dacă vrei să le încluzi în amenajare, nu poți da greș dacă folosești doar unul, ori covor, ori tapiserie, ori cuvertură, pe un fond neutru și mai puțin încărcat.
Pereții albi și mobila din lemn masiv sunt și ele specifice în amenajările de case tradiționale românești. La fel și ștergarele în nuanțe de roșu, alb și negru.
Însă paleta cromatică în stilul tradițional poate ajunge chiar și la combinații de albastru, cu galben și verde, ca în amenajarea de mai sus. Lângă sobă, un cufăr pictat este folosit pentru depozitarea lemnelor de foc.
Un truc folosit în multe case tradiționale românești este asortarea mobilei cu textilele. Aici, de exemplu, patul este vopsit într-o nuanță de galben muștar care se regăsește și pe covorul cu motive geometrice.
Mult lemn la vedere, un cufăr la capul patului și covoare țesute manual – mai rămâne ceva de zis despre acest dormitor?
Vasele din lut pictate sunt adesea folosite ca decorațiuni de perete în bucătăriile caselor românești. Le poți aduce cu ușurință și într-o bucătărie cu design contemporan.
Atunci când nu sunt agățate pe pereți, vasele ceramice sunt expuse în vitrine din lemn masiv, ca în amenajarea de mai sus.
Un principiu important în multe case tradiționale românești este folosirea materialelor naturale disponibile în zonă. De exemplu, podeaua este acoperită cu piatră în zona șemineului în amenajarea de mai sus.
Un alt lucru des întâlnit sunt divanele – canapele fără spătar, cu șezut lat și ridicat de la sol, pe care poți sta sau dormi.
Deși pereții sunt întotdeauna albi, casele tradiționale românești nu duc lipsă deloc de culoare în amenajare.
Pe lângă uzualele nuanțe de roșu, verde și albastru, în amenajarea de mai sus a fost integrată și fuchsia, care se regăsește în motivele de pe covoare.
Casa Criț 164 din Brașov este aproape un muzeu al stilului tradițional. Proprietara ei, Luminița Cherebetiu, a fost întotdeauna pasionată de istoricul locurilor natale și și-a dorit să aducă în amenajare farmecul de altădată.
Tot în Casa Criț 164, vechea șură a fost transformată în living de vară, unde textilele folosite sunt toate realizate în stil românesc.
Pentru că fiecare obiect de mobilier sau accesoriu este atent ales și perfect potrivit, încât atunci când intri în oricare dintre camere nu știi la ce să te uiți mai întâi. Iar asta nu este o caracteristică specifică doar la Criț 164, ci și în multe case tradiționale românești.
-
hotnews
S-au întors din Anglia în satul Saschiz, unde au deschis o ceainărie care pare scoasă dintr-un basm
Un mic colț de Rai.
-
Grădină
Dumitrițele, florile toamnei: în ce perioadă să le plantezi și pașii esențiali de îngrijire
Pentru o grădină de toamnă plină de flori colorate și texturi vibrante.
-
UTILE
Curățarea parchetului cu oțet: cum se prepară cea mai simplă și utilă soluție
Nu aplica oțet direct pe parchet.