De la specialiști

Cum integrezi fuchsia în amenajare: 7 recomandări pentru un decor îndrăzneţ

publicat pe 02 iun. 2020

    Fuchsia este o nuanţă tare, care a împrumutat numele de la floarea cu origini din Caraibe. Vibrantă şi îndrăzneaţă, ea poate fi punctul forte într-o amenajare. Dar dacă o folosești prea mult, se transformă într-un element obositor. Cum ajungi la un echilibru? Am cerut sfatul designerului de interior Madalina Plugaru.

    O culoare puternică fie învie locuința și atmosfera, fie devine obositoare și micșorează spațiul. Ca să integrezi fuchsia în casă fără să ajungi la regrete, Mădălina Plugaru vine cu o serie de recomandări și pași care să te ghideze. 

    1. Gândeşte-te la implicaţiile emoţionale ale acestei culori

    Culorile stârnesc anumite emoţii, mai ales atunci când eşti expus la ele în cea mai mare parte a zilei. Există anumite motive pentru care nu e recomandat să vopseşti un dormitor în roşu sau pentru care nuanţele închise de maro nu mai sunt de mult timp o alegere bună pentru camera de zi.

    Fuchsia stârneşte emoţii puternice, spune Mădălina. E asociată cu siguranţa şi cu pasiunea şi de multe ori este alegerea celor care vor să se diferenţieze, confom Color Psychology. Dar în acelaşi timp, poate obosi şi poate enerva, în cantităţi şi contexte nepotrivite. Aşa că nu aduce această nuanţă într-o proporţie mare în dormitor sau în bucătărie.

    2. Asigură-te că se potriveşte cu paleta cromatică a amenajării

    Un alt aspect asupra căruia atrage atenţia designerul de interior este integrarea ei în paleta cromatică. “Pot merge pe o bază neutră de culoare şi vin doar cu accente de fuchsia. O altă variantă? Schema culorilor analoage reprezintă culorile vecine din cercul cromatic cu fuchsia, iar acestea pot fi folosite împreună  în contextul unei amenajării. Combinaţiile de culori cele mai reuşite le pot afla prin folosirea următoarelor scheme: schema culorilor complementare (fuchsia – verde deschis), schema complementară disjunsă (fuchsia- lila-verde deschis) sau schema triadică (portocaliu deschis – verde inchis- fuchsia)”, explică ea.

    3. Nu o implementa direct în toată casa

    Un dulap fucshia ar putea fi o alegere riscantă pentru implementarea culorii fuchsia. Mai bine îndreaptă-te spre ceva de dimensiuni mai mici

    Madalina recomandă să introduci treptat această nuanţă, ca să te convingi că e potrivită pentru gusturile şi amenajarea ta. Începe cu câteva elemente de accent şi vezi dacă se apropie de aşteptările tale: câteva accesorii fucshia, lumânări, perne decorative sau covoraşe. E mai ușor testezi cu obiecte mici și mai simplu să le înlocuiești, atât din punct de vedere al bugetului, cât şi din raţiuni de timp.

    Pentru ceva mai radical, vopsește în fuchsia un perete din living. Asigură-te că nu este unul foarte mare, pentru a nu obosi privirea. Un alt criteriu de alegere a peretelui de accent este modul cum el e folosit. De obicei, pereţii de accent nu includ ferestre mari, uşi care să-i acopere sau alte elemente care să-i eclipseze.

    4. Nu o introduce în spaţii mici

    Culoarea fucshia poate copleşi într-o cameră de dimensiuni mici. O idee mai bună pentru integrarea ei? „O folosesc în camerele mari și reci pentru a încălzi vizual spațiul”, spune Mădălina.

    5. Foloseşte-o într-o cameră cu o formă atipică

    Fucshia distrage atenţia uşor de la spaţii sau piese pe care vrei să le ascunzi

    Fucshia poate fi alegerea perfectă într-o cameră cu formă atipică, dacă vrei să distragi privirea de la acea anomalie. Dacă vrei să îndepărtezi atenția de la un colț de cameră care nu-ţi place, poziționează un fotoliu fucshia în cealaltă parte a încăperii. Cu siguranţă, defectul pe care voiai să-l eclipsezi va rămâne insesizabil.

    6. Alege un furnizor care poate să-ţi ofere nuanţa dorită

    Designerul Mădălina Plugaru încheie seria de recomandări cu un furnizor cu care ea a colaborat anterior: “Recomand cu încredere vopseaua Tikkurila. Este uşor cauciucată şi o poţi folosi cu încredere pentru a da personalitate unui perete fuchsia. Uşurează munca în casă deoarece se șterge ușor cu o cârpă umedă, în momentul în care se murdărește”. 

    Tu cum plănuiești să introduci nuanța fuchsia în amenajarea ta?

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments