LIFE

Au renovat o gospodărie de la 1920 și au transformat-o într-o pensiune cu influențe tradiționale, în Porumbacu de Sus

publicat pe 12 iul. 2024

    Adina și Claudiu Hila își doreau o căsuță de vacanță la sat, departe de agitația și aglomerația urbană, unde să se simtă bine alături de familie. Au găsit-o unde nu se așteptau, într-un sat aflat la poalele munților Făgăraș, în Porumbacu de Sus. Era atât de mare încât au transformat-o în pensiune.

    Au cumpărat o gospodărie veche de la 1920, care a venit la pachet cu o curte generoasă și înconjurată de verdeață. S-au îndrăgostit pe loc, dar au realizat rapid că locuința poate găzdui mai mulți oameni, așa că au transformat-o într-o pensiune pentru toți doritorii de aer curat și liniște, într-o vacanță din țară. Joyard – Pensiune & Parc a luat naștere în plină pandemie și a fost deschisă în iunie 2021.

    Joyard, o pensiune care a renăscut dintr-o locuință veche de peste 100 de ani
    Joyard, o pensiune care a renăscut dintr-o locuință veche de peste 100 de ani

    Căsuța din Porumbacu de Sus: de la apă în pivniță la pensiune

    Într-o seară de iulie, în 2020, cei doi vorbeau despre cum împrejurimile Sibiului, orașul unde locuiesc, au devenit pline de blocuri, iar aerul pare „mai înghesuit între construcții masive”. Aveau poftă de o casă mică cu grădină mare și de aer bogat în oxigen, așa că au pornit în căutarea unei case de vacanță.

    În Porumbacu de Sus, sat unde natura pare încă liberă, au văzut o gospodărie cum nu mai întâlniseră până atunci. O căsuță ușor înălțată pe stânga, compusă dintr-o singură cameră, urmată la distanță de un alt corp de clădire, cu rol de bucătărie, unite între ele de un acoperiș susținut de stâlpi de lemn. Pe dreapta trei camere însirate ca vagoanele de tren, fiecare cu acces din peron, iar în spate o curte imensă, guvernată de trei nuci falnici și câțiva pomi fructiferi”, adaugă antreprenoarea.

    Nelocuită de șapte ani la momentul acela, casa era invadată de verdeață, pivnița avea apa până aproape de genunchi, iar clădirile se aflau într-o stare medie de degradare. La câteva zile după ce au cumpărat ansamblul, cuplul a avut ideea de a transforma gospodăria într-un loc de relaxare pentru cei care simt ca ei, iar procesul de renovare a început.

    Renovări mărețe și design interior cu influențe tradiționale

    În plină pandemie, fără arhitect și fără designer, dar cu ajutorul unor meșteri dibaci care au finisat proiectul în nouă luni de zile, Adina și Claudiu au început să construiască la Joyard – Pensiune & Parc, care a intrat în circuitul turistic iunie 2021. Ca să își permită investiția, au vândut o casă, și-au folosit banii din economii și au făcut un credit.

    Și-au dorit să păstreze autenticitatea locului, inclusiv structura originală a construcțiilor, asupra cărora au intervenit prin construcția băilor la fiecare cameră. „Renovările au presupus lucrări mărețe, de la drenajul fundației și decopertarea acoperișului, și până la consolidarea structurii de rezistență, finisaje și amenajare interioară”, precizează Adina.

    În design, au mers pe un stil pe care proprietara îl definește drept „tradițional – modernist – minimalist – dichisit”. Ea are o pasiune pentru amenajările interioare, în timp ce Claudiu este pasionat de obiecte vechi, cu povești interesante și istorie, pe care le-au curățat și restaurat cu profesioniști.

    „Claudiu a adus din mai multe colțuri ale țării mobilier și elemente decorative de la strămoși, de la Sighișoara și Timișoara și până la Constanța”, completează Adina, nu fără a povesti despre o oglindă veche de 100 ani, care provine de la o bunicuță din Timișoara, după ce a fost primită de mama ei, cu ocazia măritișului.

    Ce găsești la Joyard – Pensiune & Parc ca turist

    În clipa de față, pensiunea poate acomoda 17 persoane și are șase camere (cu dimensiuni între 14 și 20 metri pătrați) cu băi individuale, o bucătărie utilată cu electrocasnice premium, un salon de 60 metri pătrați cu pereți de sticlă (unde oaspeții pot lua masa sau se pot relaxa), o grădină de 1800 metri pătrați și o căsuță desprinsă din povești.

    Patru dintre camere se află în corpurile din față și poartă numele de Aqua, Terra, Aria și Ignis, care simbolizează cele patru elemente centrale ale Universului: apă, pământ, aer și foc.

    Celelalte două se află în casa desprinsă din povești, care e situată la aproximativ 70 metri distanță de salon sau bucătărie și care se numește „Căsuța cu Măr”. E construită în stil tradițional la exterior, cu ferestre și uși vechi și pereți placați cu lemn bătrân. La interior are două camere mici (12 metri pătrați fiecare) și cozy, cu băi proprii.

     

    Grădina găzduiește un cuptor de lut, un ciubăr cu apă filtrată, sistem jacuzzi și lumini, șezlonguri, mese, pomi fructiferi și flori, un loc de joacă pentru copii, un iaz cu pești și nuferi, dar și un mini-amfiteatru unde se poate sta în jurul focului seara, dar și o căsuță al cărei acoperiș este lipit de un măr vechi de peste 90 ani.

    Amenajarea grădinii a fost, în sine, un proiect complex, provocator și costisitor, deoarece este acoperită cu plasă anticârtițe și are aspersoare pentru irigații. O și întrețin cu tratamente necesare pentru a avea mereu un covor verde, des și gros.

    „De întreținere ne ocupă noi, alături de Florin, om specializat pentru a crea spații verzi și a avea grijă de ele. Ne-am dorit un colț de Rai, am primit abilitatea de a-l face, iar acum avem misiunea de a-l întreține și de a ne bucura, împreună cu oaspeții nostri”, zice ea.

    „A crea ceva nu este atât de complicat, entuziasmul unui nou început produce adrenalină, iar asta susține pe termen scurt energia de muncă, cât și nivelul ridicat de motivație. A întreține ceea ce am creat reprezintă provocarea și presupune organizare, disciplină, perseverență. Considerăm că este important să culegem constant bucurie din orice alegem să facem”, încheie proprietarii.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments