6 povești ale unor străini care s-au îndrăgostit de România și ale caselor vechi pe care le-au cumpărat și recondiționat aici
publicat pe 07 aug. 2024Regele Charles nu a fost singurul care a descoperit potențialul locurilor frumoase din România și nu doar el s-a îndrăgostit atât de tare de autenticul descoperit aici, încât și-a cumpărat o locuință la noi în țară. Sunt multe exemple de străini sau cupluri mixte de români căsătoriți cu cetățeni din afară care au investit într-o casă de vacanță în România sau, în cazul unora, în adevărate resorturi turistice.
Despre unele am mai scris, pe altele le-am descoperit acum, dar punctul comun al tuturor acestor proprietăți este peisajul montan extraordinar, liniștea și acel specific al zonei, în special Transilvania, care se păstrează și-n aceste vremuri moderne și ultra tehnologizate.
Te invităm, așadar, să cunoști niște oameni născuți și crescuți în alte țări și superbele lor case românești, incluse sau nu în circuitul turistic.
1. The Village Hotel, Breb
În 2007, britanicii Duncan și Penny Ridgley au ajuns pentru prima oară în Maramureș și-asta a fost de-ajuns pentru ca cei doi soți să-și dorească să-și cumpere pământ în acest colț rupt din rai.
De-atunci, cei doi au început o muncă frumoasă de recondiționare a caselor vechi maramureșene în satul Breb și totul a culminat cu un complex turistic numit The Village Hotel, cu patru case vechi din lemn recondiționate și disponibile pentru închiriere.
„Am avut o idee în 2002, să plecăm și să trăim într-un loc diferit, a durat ceva timp și am pornit pe câteva drumuri greșite, destule pentru a scrie o carte… dar acum ne-am stabilit aici”, dezvăluie Duncan pe site-ul pensiunii.
„Pentru că ne-am îndrăgostit tot mai tare de oamenii de aici și de locul acesta, am decis să vindem proprietatea din Croația, pe cea din Sri Lanka și ce mai dețineam în Anglia, bani cu care am reușit să ne extindem businessul aici”, povestește și soția sa, Penelope, pentru Bussines Magazin.
La Village Hotel ți se promite propria căsuța de lemn, veche, tradițională, dar și cu toate facilitățile de care ai nevoie, plus mâncare bio, la un cost modic.
2. Valea Verde, Cund
Trecem la altă poveste, cea a unui neamț care a readus la viață casele tradiționale săsești din satul Cund, județul Mureș. Jonas Schäfer este un antreprenor de succes, fost inginer de sunet și producător muzical care conduce o casă de discuri și o editură, fiind managerul mai multor artiști și compozitori.
Povestea a început atunci când el și soția sa, Ulrike, au plecat într-o excursie în micul sat transilvănean Cund, unde tatăl lui Jonas, Klaus, lucrează ca asistent social. Îndrăgostiți de autenticul săsesc descoperit acolo, Jonas și Ulrike au decis să se mute în Transilvania, iar în 2005, cei doi au deschis Valea Verde Retreat și au pus umărul, astfel, la dezvoltarea turismului rural românesc.
Valea Verde te ispitește cu ospitalitatea autentică a unui sat transilvănean și-ți promite o „casă departe de casă” în ferme vechi restaurate și mobilate cu gust, așezate într-un mediu natural uluitor. „M-am îndrăgostit nebunește de Transilvania. De frumusețea ei incredibilă, naturală, de sinceritatea oamenilor și de clima prietenoasă”, a declarat Jonas Schäfer pentru Știrile Pro TV.
3. Casa lui Charlie Ottley din Șirnea
Un alt străin îndrăgostit de România este jurnalistul și prezentatorul TV Charlie Ottley, realizatorul celebrelor documentare Wild Carpathia și Flavors of Romania. Ei bine, în plimbările lui profesionale la noi în țară, Charlie a descoperit frumusețea județului Brașov și de la asta până la cumpărarea unei case aici n-a mai fost decât un pas.
În 2021, acesta a salvat o casă veche din satul Șirnea, pe care a renovat-o și recondiționat-o. Într-un interviu acordat Republica.ro, acesta a declarat că e mica lui contribuție la păstrarea patrimoniului rural din România: „Casele tradiționale nu trebuie să fie demolate și înlocuite cu ceva modern și urât”.
„Sunt mândrul proprietar al unei ferme din Carpați din gloriosul sat Șirnea. Se termină un capitol, începe unul nou. A fost nevoie de doar șase luni de birocrație, dar am acum 6.000 de metri pătrați de paradis!”, a scris jurnalistul pe pagina lui de Facebook, acolo unde a publicat și imagini de pe proprietatea lui. În Șirnea, Charlie și-a propus să înființeze un centru de workshop-uri despre conservarea și restaurarea caselor tradiționale din zonele rurale.
4. The Cow Shed, Moieciu de Jos
Proprietarii cabanei The Cow Shed sunt soții Oana și Elliott Gray, ea româncă și el irlandez. Amândoi activează în același domeniu, oil&gas și green energy, și locuiesc în Anglia.
Când au început să-și caute casa visurilor în România, soții Gray au închiriat o mașină și, timp de trei săptămâni, au colindat toate satele din Sibiu până la Moieciu. „Amândoi avem aceleași înclinații și idei în a renova case, obiecte vechi. Ne place să le dăm un alt scop sau să le readucem la viață. Când am cumpărat casa, de fapt am cumpărat un proiect care a durat ani de zile. Pentru altcineva poate nu e perfect și nu va fi niciodată, dar pentru noi este”, ne-a spus Oana.
Din fosta configurație a casei vechi cumpărate de soții Gray au rămas doar pereții și fundația din piatră de râu. În rest, au modificat totul, de la băi, bucătărie și până la exterior. Dar au păstrat și au refolosit grinzile de lemn și pereții din lemn stil rândunică, vechi de cel puțin 100 de ani.
Casa e situată pe deal, departe de aglomerație și gălăgie. La vest este Masivul Piatra Craiului, iar la S-E este Masivul Bucegi. De lângă această cabană pleacă multe poteci de hiking, trecking și bicicletă.
5. The Magic Cottage, Praid
Rosie Cornwallis este o englezoaică care a locuit în cea mai mare parte a vieții în India, unde are și un retreat numit Rosie’s Retreat. Apoi, a cumpărat o casă tradițională în satul Praid din județul Harghita, pe care a transformat-o în casă de locuit, cu o cameră pentru oaspeți.
„M-am îndrăgostit de această casă în ruine după ce am văzut-o pe internet, pe când locuiam în India. Era abandonată de 40 de ani și într-o stare groaznică. Nu mai fusesem până atunci în România și n-aveam idee unde se află această țară. Chiar și așa, după câteva zile de negocieri, am cumpărat casa”, povestește ea pentru Lovedeco.
Rosie a recondiționat casa, dar i-a păstrat stilul vechi românesc. Până în acest an, ea a închiriat o cameră pentru cupluri prin platforma Airbnb, dar în primăvară a vândut casa unor noi proprietari și a început un nou capitol cu o altă casă, într-un sat vecin.
6. Casa de oaspeți din Bran a unei familii româno-irlandeze
Încheiem cu un alt cuplu româno-irlandez, care, de data aceasta, a construit o casă de la zero, îi peisajul montan al localității Bran.
Proprietarii casei sunt Nicoleta și soțul ei, Gary, de origine englez-irlandez. Nicoleta s-a născut în comuna Bran, apoi s-a căsătorit și s-a mutat în Anglia, fără vreun plan de a se întoarce vreodată în România, dar circumstanțele vieții i-au adus pe cei doi soți și pe cei trei copii ai lor la noi în țară, în anul 2008.
Mai întâi, cei doi și-au făcut la marginea Branului o casă a lor, pe două niveluri, cu parterul închiriat, ulterior, oaspeților. Peste ani, însă, Nicoleta și Gary s-au gândit să investească într-un nou teren în împrejurimi, pe care să construiască o căsuță de vacanță, de data asta de la zero.
Când intri în casa lor, te impresionează din prima livingul inundat de lumină și natură, dar și de bun gust. „Am vrut ca livingul să fie în stil catedrală, fără tavan și cu grinzi aparente. De asemenea, ne-am dorit ca locuința să fie extrem de luminoasă, așa că am pus geamuri mari și uși de terasă la toate dormitoarele, care sunt dispuse unul la parter și două la etaj”, spune Nicoleta pentru Lovedeco.
Construirea casei a durat circa un an, timp în care Nicoleta, extrem de pasionată de design interior, a cumpărat aproape tot mobilierul. Deși nu are pregătire în domeniu, îi place să repare, să restaureze, să înfrumusețeze.
Foto: site-urile proprietăților, Facebook, arhiva personală
-
UTILE
Cu ce se curăță inoxul deja zgâriat: 4 soluții smart și rapide
Cu soluții naturale, dar fără bureți abrazivi.
-
hotnews
Cu ce se curăță chiuveta de granit neagră: soluția homemade la care nu te-ai fi gandit
Evită soluțiile care au chimicale.
-