Cazări în clădiri istorice din România: vile și conace construite în secolele trecute pe care le poți închiria
publicat pe 21 nov. 2024Hai să vorbim despre turismul cultural, anume acela în care alegi destinația pentru muzeele ei, clădirile ei de patrimoniu și cazările din clădiri istorice. Iată câteva astfel de clădiri istorice din România în care te poți caza.
Oferta de case, vile sau conace vechi restaurate și incluse în circuitul turistic, de la noi din țară, este foarte vastă, așa c-am redus căutările la zona de munte și la Transilvania, cele mai populare în anotimpurile reci și nu numai. Am găsit multă culoare, multă istorie, mult bun gust și, în același timp, confortul zilelor noastre în aceste vile readuse la viață ca pe vremurile lor bune, de odinioară.
Vila Sonja, Predeal
Vila Sonja a fost construită în anul 1937 pentru Generalul Cartianu, care o folosea ca reședință de vacanță. Acoperișul ei deosebit și fațada din lemn, sunt doar câteva dintre detaliile care aduc aminte de anii monarhiei. Noi îi spunem vilă, dar pare un adevărat palat, deși este împărțită doar în trei dormitoare și patru băi.
Aerul vintage îl dau acele piese grele de mobilier, foarte elegante și păstrate ca atare, care îmbracă încăperile generoase ale vilei cu tavan înalt și ferestre generoase, astfel încât peisajul montan să te învăluie în timp ce tu te relaxezi, în interior, la căldură.
Vila Florica Socolescu, Sinaia
De câte ori ajung în stațiunea prahoveană, mă opresc să admir această capodoperă a arhitecturii nobiliare. Situată în cartierul Cumpătu, departe de zona aglomerată, Vila Florica Socolescu este desăvârșită prin toate detaliile ei.
Vila construită la începutul secolului XX și proiectată de Toma Socolescu, unul dintre cei care au influențat arhitectura românească, poate găzdui până la zece persoane. Oferă acces la o grădină privată generoasă, cu pini și un izvor natural de apă.
Interioarele renovate fără a știrbi într-un fel eleganța originală te transpun direct în poveștile cu prinți. Șemineul, candelabrele, scara interioară și paturile imperiale fac parte din poveste.
Casa Rațiu, Turda
Construită la începutul secolului al XX-lea, Casa Rațiu se află în centrul Turzii și a fost achiziționată în 1927 de către Augustin Rațiu, primar al municipiului. A fost naționalizată pe vremea comuniștilor, însă a fost recuperată de fiul cel mare al proprietarului, Ion Rațiu, care s-a întors acasă în 1990, după 50 de ani de exil în Marea Britanie și SUA.
Astăzi, Casa Rațiu este membră a European Historical Houses Association și propune, prin altele, o cazare cochetă. Modernul și vechiul se îmbină aici perfect, sub privirile membrilor acestei vechi familii din Transilvania, imortalizați în fotografii de familie.
Vila Katharina, Brașov
Am găsit această bijuterie arhitecturală din secolul 18, restaurată fidel până la cele mai mici detalii ale zugrăvelii inițiale și readusă la viață sub formă unui hotel boutique. Cele trei camere ale hotelului sunt amenajate în stil Art Deco și Biedermeier. Atmosfera sofisticată stă în detalii și decor: lampadare cu cristale și lumânări, pereți îmbrăcați în tablouri, ceasuri și obiecte antice. În plus, micul dejun este servit într-un decor la fel de opulent: în argintării și porțelanuri, pe fețe de masă cu dantelă și apretate.
Numele vilei este dat de o frumoasă localnică, Katharina, despre care legenda spune că a fost singura femeie care a topit inima sângerosului Vlad Țepeș și care-a locuit chiar pe strada pe care se află hotelul de azi.
Il Piccolo Castello, Bușteni
În ciuda conotației italienești a numelui acestei cazări, ea are legătură cu nobilimea românească. Vorbim despre un conac istoric din anul 1800, situat chiar in inima Bucegilor, excelent întreținut și renovat.
Inclusă în patrimoniul românesc, vila este un mic castel, împărțit într-o suită și două camere duble, dintre care una cu balcon. Cum pășești în interior, mobilierul greu și opulent pare că n-a mai fost mutat de pe loc din anul 1800, căci totul pare mai mult un muzeu decât o casă de oaspeți.
Atmosfera de epocă poate părea prea mult pentru turistul modern, însă confortul modern este bine ascuns în decorul vintage, începând cu băile luxoase și terminând cu paturile imense.
Bethlen Estates, Mureș
Satul Criș, din județul Mureș, aparținea pe vremuri familiei nobiliare Bethlen, care a construit unul dintre cele mai frumoase castele din Transilvania, Castelul Bethlen.
Dar nu despre el este vorba aici, ci despre un conac de dimensiuni mai mici, vechi de peste 300 de ani și deschis azi turiștilor, pentru cazare. Renovat și recondiționat ca la carte, conacul cu patru dormitoare propune interioare finisate în culori pastelate, cu grinzi de lemn originale și sobe tradiționale cu gresie. Paturile construite manual și lenjeria egipteană cu care sunt acoperite întrețin atmosfera nobiliară, chiar dacă, pe alocuri, aceasta lasă loc și designului modern, deopotrivă cochet.
Proprietatea este întreținută de Gladys și Nikolaus Bethlen, soția și fiul contelui Miklos Bethlen, care își propun să menține vii legăturile familiale cu Transilvania.
Pensiunea și Pivnița La Teo, Sighișoara
Te poftim pe cea mai veche stradă din Sighișoara, într-o casă veche de 500 de ani, care vorbește despre viața medievală a burgului. În plus, așa cum îi spune și numele, cazarea te așteaptă și cu o cramă la fel de veche. Familia care deținea casa producea băuturi de peste 200 de ani, cu rețete și secrete date mai departe, din generație în generație.
În casa veche numită în trecut Sachsenheim au fost amenajate patru camere cochete, care își întâmpină oaspeții într-o atmosferă ca pe vremuri. Cea mai veche parte a casei datează din secolul al XV-lea și oferă două camere ce surprind prin atenția la detalii și calitatea finisajelor.
Foto: booking, site-urile proprietăților
-
LIFE
Trucuri și metode simple prin care să ții pisica departe de bradul de Crăciun
Stârnește-i anumite simțuri și nu va mai sta lângă brad.
-
LIFE
Cât consumă instalația de brad. Ce se întâmplă de fapt dacă o lași tot timpul pornită
Nu e un cost atât de mare comparativ cu magia pe care o aduce bradului.
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Cu ce se curăță ceaunul de fontă și ce e bine să faci după fiecare utilizare
Cu îngrijirea potrivită, vasele din fontă rezistă generații întregi.