UTILE

Soluții chimice și naturale care te ajută să scapi rapid de ploșnițele de pat

publicat pe 28 iul. 2023

    De la insecticide la condimente naturale și până la forța mașinii de spălat, există tot felul de metode cate te ajută să scapi de ploșnițele de pat. Problema trebuie rezolvată din fază incipientă, astfel insectele sunt greu de eliminat. În articol, cea mai bună soluție pentru ploșnițe, în special împotriva celor din pat. 

    Mici, greu de depistat și foarte greu de eliminat. Este vorba despre ploșnițele de pat (Cimex lectularius), insectele care pot provoca reale probleme într-o locuință dacă ajung să se înmulțească necontrolat. 

    Care este cea mai bună soluție pentru ploșnițe

    Ploșnițele de pat obișnuiesc să își facă cuiburi în zonele apropiate de gazda cu care se hrănesc. Astfel că le vei găsi în crăpături, în spatele tapetului de perete, cel mai des în salteaua de pat, sub covoare sau în orificiile întrerupătoarelor de lumină și în prize. Aceste insecte se hrănesc cu sângele de mamifere cu sânge cald, adică cu cel al omului. 

    Comportament la ploșnițe de pat: cum le recunoști

    Sunt foarte atrase de dioxidul de carbon pe care oamenii îl expiră atunci când dorm și de căldura emanată de corpul uman. Mușcătura ploșnițelor de pat nu este sesizabilă inițial. Asta pentru că odată cu mușcătura ele injectează și un anestezic. Abia după un timp va deveni vizibilă. 

    Ce trebuie să știi despre ploșnițele de pat: 

    • Ploșnițele de pat pot să depună între 300 și 500 de ouă până la două luni, ceea ce înseamnă că se înmulțesc repede
    • Ploșnițele de pat trăiesc până la zece luni și pot supraviețui câteva luni fără să se hrănească
    • Ploșnițele sunt active în special pe timp de noapte și se hrănesc cu sângele omului sau cu sângele păsărilor
    • În mod ironic, omul este răspunzător de răspândirea rapidă a ploșnițelor. Acești dăunători au apărut pentru prima dată în Asia. Fenomenul turismului a fost cel care a amplificat răspândirea lor

    Unde depun ouă ploșnițele de pat

    cum scapi de plosnitele de pat shutterstock
    Așa arată un cuib de ploșnițe

    În ciuda acestui comportament agresiv vizavi de oameni, ploșnițele de pat nu răspândesc boli și nici nu cauzează unele. Însă pot provoca oamenilor o serie de reacții alergice destul de grave. 

    Vara reprezintă sezonul cel mai prielnic pentru înmulțirea ploșnițelor de pat. În acest sezon, ploșnițele își depun ouăle pe haine, pe draperii, în crăpăturile casei, în spatele tablourilor, sub cearceafuri, pe saltea sau în oricare loc ferit de razele soarelui. Atenție, ploșnițele de pat nu suportă lumina directă a soarelui. 

    Totodată, nu confunda ploșnițele de pat cu acarienii. Le poți recunoaște după dimensiunea relativ redusă, între patru și opt milimetri, au o culoare roșu-ruginiu până la maro închis, iar picioarele și antenele sunt de culoare gălbuie, în timp ce corpul este aplatizat. 

    Semne că ai ploșnițe în pat

    cum scapi de plosnitele de pat shutterstock
    Dacă salteaua arată așa, atunci e cazul să o arunci

    Ca să afli dacă ai ploșnițe de pat în casă caută semne pe lenjeria de pat, pe saltea sau pe cearceaf. Insectele lasă pete mici și roșii de sânge sau pete maro de excremente. Mai mult, ploșnițele de pat emană un miros ușor usturător și neplăcut.

    Poți să îți examinezi și corpul, căci pleoșnițele mușcă și lasă urme pe corp. Ploșnițele tind să muște în zonele expuse ale pielii, cum ar fi mâinile și picioarele. În general, mușcăturile apar în linie sau grup de trei și patru, ceea ce le poate diferenția de urmele de țânțari sau păduchi. Se vindecă într-o săptămâna sau două. 

    E foarte important să izolezi zona infestată. Poți ține cearceafurile în saci până când aplici o soluție anti-ploșnițe. Iar dacă sesizezi că ai prea multe ploșnițe pe saltea, de exemplu, trebuie să elimini acest obiect din casă, să îl sigilezi într-un sac și să scrii clar pe el „ploșnițe”, astfel încât să nu mai fie atins de altcineva. 

    Cea mai bună soluție pentru ploșnițe de pat: insecticide și alte metode

    Una dintre cele mai sigure metode prin care poți să scapi de ploșnițe este să folosești insecticide. Majoritatea celor care s-au confruntat cu problema ploșnițelor de pat acasă recomandă folosirea insecticidelor din gama Bayer.

    Printre acestea se numără K-Othrine WG 250, Solfac Automatic Forte sau Fiprocid. Aceste tipuri de insecticide distrug sistemul imunitar ar ploșnițelor de pat și au efect de remanență de până la 12 săptămâni. 

    Dincolo de insecticide, alcoolul sanitar se poate dovedi o soluție la fel de bună pentru a scăpa de ploșnițele de pat. Acestea nu tolerează mediile acide, astfel că dacă pulverizezi alcool sanitar în locurile în care ploșnițele de pat au cuiburi vei sesizat că vor fi eliminate ușor, ușor. Procesul trebuie repetat o dată la șase zile. 

    Există și metode naturale care te pot ajuta să scapi de ploșnițe. Turmericul măcinat sau curcuma, așa cum mai este cunoscut, conține curcumin, care are efect antimicrobian. Turmericul sufocă insectele și le elimină din locurile unde au cuib. 

    De asemenea, cuișoarele emană un miros foarte puternic și sunt des folosite pentru a elimina insectele. 

    Soarele poate ajuta la emininarea ploșnițelor de pat. Poți să scoți salteaua sau cearceaful în lumina directă a soarelui, numai atunci când temperatura depășește 32 de grade Celsius, iar ploșnițele vor fi eliminate. 

    Ploșnițele sunt afectate de temperaturi care depășesc 50 de grade. Astfel că o altă soluție să scapi de ploșnițe este să bagi la mașina de spălat cearceafurile sau hainele pe care depistezi ploșnițe. Important este să folosești un program cu temperatură mare, pentru minim 30 de minute. 

    Mai poți folosi un aparat cu aburi care poate încălzi apa. Aburul rezultat omoară ploșnițele instantaneu. Iar mirosul de ploșnițe trebuie eliminat cu un detergent special. 

    Dacă niciuna dintre metode nu funcționează, ia în considerare să ceri ajutorul unui specialist în dezinsecție, deratizare și dezinfecție. 

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments